Közélet

Erősödőben a Jobbik az Ipsos szerint

Erősödőben a Jobbik az Ipsos szerint

2011. július 30., szombat
Erősödőben a Jobbik az Ipsos szerint

A Fidesz és az MSZP támogatottságában a korábbi trendeknek megfelelő, de nagyon kicsi változások történtek az elmúlt hónapban, s a hónap nyertese a Jobbik, amelynek tábora egy százalékponttal 8 százalékra nőtt - ismerteti az Ipsos a legfrissebb, július közepén végzett közvélemény-kutatásának adatait a Népszabadság szombati számában.

A kormánypárt mögött a választókorú népesség 22 százaléka, az MSZP mögött pedig 14 százaléka, 1,8 millió, illetve 1,1 millió szavazópolgár áll. A Jobbik szempontjából a múlt évi választások óta július volt a legjobb: több mint 600 ezer szimpatizánsa van, és javarészük el is menne voksolni. A felnőtt népesség alig egyharmada biztos pártválasztó a kutatás szerint. Ebben az eltökélt szavazói körben a Fidesz 49, az MSZP 27, a Jobbok 17 és az LMP 6 százalék támogatottságot élvez. A parlament első éve után a kormány és az ellenzék tevékenységével is elégedetlenek a választópolgárok. Egy 100 fokú skálán a kormány 31, az ellenék 26 pontot kapott. Az Ipsos megjegyzi, hogy ha nem is osztatlanul, a kormány mögé felsorakoznak a Fidesz hívei, akik 62 pontot adnak a kormánynak. Az MSZP-sek 17, míg a jobbikosok és az LMP-sek 22-23 pontra értékelik a kormány munkáját. Az ellenzék munkáját a társadalom gyengébbnek ítéli a kormányénál, de ezen belül a legkevésbé a szocialisták kritikusak, akik 45 pontot adnak az ellenzék munkájára, míg az LMP támogatói 37, a Jobbik hívei pedig 29-et. A Fidesz tábora még negatívabban vélekedik az ellenzékről, mindössze 24 ponttal. A Népszabadságban megjelent közvélemény-kutatási adatok szerint az ellenzéki pártok hívei többségének nincs másodlagos pártpreferenciája, és ezen túlmenően is távolinak látszik a három párt szavazóinak közös cél érdekében történő összefogása. Az ellenzéki viszonyrendszerben ugyanis alapvetően a negatívumok dominálnak, s kevés jele van az egymás felé fordulásnak. Ez azzal összefüggésben derült ki, hogy a választójogi törvény módosítása kapcsán felmerült az ellenzék esetleges technikai együttműködése a Fidesz ellen. A szocialisták körében még valószínűsíthető egy LMP-s indulóra szavazás, mert az MSZP-s tábor 20 százaléka másodikként az LMP-t jelölte meg, és nincs jele elutasításnak. Ugyancsak van valamekkora esélye annak, hogy jobbikosok LMP-s jelöltet támogassanak, mert köztük 15 százaléknak másodlagos pártpreferenciája ez a párt. Ezek a fenti kapcsolatok egyoldalúak, azokat nem viszonozzák. Az LMP-sek egytizede nevezte meg kettes számú favoritként a szocialistákat, ugyanakkor 22 százalékuk semmiképpen sem szavazna rájuk. Hasonlóképpen zártak az LMP-sek a Jobbik irányába: második pártként csupán 5 százalékuk nevezte meg a Jobbikot, 18 százalékuk pedig nem voksolna az ő jelöltjükre. A kölcsönös ellenszenvek az MSZP és a Jobbik hívei között a legnagyobbak. A jobbikosok kétharmada utasítja el az MSZP-t, míg a szocialista hívek ellenszenve megosztott: négytizedük a Jobbikot, és ugyanennyien a Fideszt zárják ki a voksra érdemesített politikai erők sorából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.