Közélet

Bevezetnék az alkotmányos adósságféket

Bevezetnék az alkotmányos adósságféket

2011. július 24., vasárnap
Bevezetnék az alkotmányos adósságféket

Az államadósság korlátozását szolgáló jogi megoldást, úgynevezett adósságféket szükséges beépíteni az Európai Unió valamennyi tagállamának alkotmányába, kötelező jelleggel - véli az Európai Bizottság egy tagja.

Günther Oettinger

, az uniós törvények megalkotására javaslattételi joggal rendelkező brüsszeli testület tagja szerint "arra kell kötelezni a tagországokat, hogy normális költségvetési években, amikor nincsen válság, akkor az összes kiadást és feladatot saját forrásból, hitelfelvétel nélkül fedezzenek és oldjanak meg valamennyi szinten, a központi kormánytól kezdve egészen a helyi önkormányzatokig". Oettinger szerint a javaslatot kedvezően fogadják majd a huszonhetek. "A pénzügyi piacok és a hitelezők magatartása is" az adósságfék bevezetésére kényszerít - vélte a politikus egy német közszolgálati rádiónak nyilatkozva. Az euróövezeti adósságválság hatására "az utolsó, takarékoskodásra még nem hajlandó tagországok is arra a belátásra jutnak majd, hogy spórolni kell" - tette hozzá Günther Oettinger, aki egyébként az energetikáért felelős biztos az Európai Bizottságban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.