Közélet

Az Ősök Napját ünnepelték Bugacon

Az Ősök Napját ünnepelték Bugacon

2011. július 30., szombat
Az Ősök Napját ünnepelték Bugacon

Nemzetünk jövője: az erős család, a gyermekáldás, a megújuló, a rokoni összetartás, a nemzeti összefogás és a velünk rokonítható népek kölcsönös rokonszenve, sokoldalú együttműködése - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke szombaton, a Bugac település melletti pusztában tartott Ősök Napja rendezvényen.

A honfoglalás korát idéző, őseink emlékét a középpontba állító háromnapos esemény fővédnöke kijelentette: lehetne az esztendő 365 napja az ősök napja, hiszen őseink, történelmünk példázatos személyiségei "valóban adnak nekünk éltető reményt és erőt". "Ősöd üzen, a nap párduca. Messze időt viszek. Tudd, Isten földedről vezette tur nemzetet szerte világba" - idézte

Szörényi Levente

rockoperájának, az Atilla, Isten kardjának sorait az Országgyűlés alelnöke, aki egyben a mű dalszövegírója.

Lezsák Sándor

emlékeztetett arra, hogy sok történész meglepetésének adott hangot, amikor megszületett a rockopera. Szavai szerint a "magyar őstörténet megújulásának kezdetén vagyunk", és nagyon bízik abban, hogy "fiatal és hosszabb ideje fiatal" történészek lehetőséget kapnak ahhoz, hogy a "kincses kelet" értékeit feltárják, és bizonyítsák azt, ami a szívünkben él, agyunkban van. Az Országgyűlés alelnöke szerint ezek a történészek tudják, hogy az "ősök kézmozdulata, a motívumok rokoníthatnak bennünket sok néppel", amelyekkel együtt rokonszenvvel leszünk képesek kapcsolatokat építeni az élet minden területén. Az Országgyűlés alelnöke után Mongólia magyarországi nagykövete szólt a színpad előtt álló tömeghez.

Erdenecsimeg Ombószüren

hangsúlyozta: a mongolok hun leszármazottaknak vallják magukat. Bejelentette, hogy augusztus 25. és 27. között tartják a hun birodalom megalapításának 2220. évfordulójának ünnepségeit Mongóliában, és Magyarországot is meghívták.

Bíró András Zsolt

, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a jövő évben ismét megrendezik a Bugac melletti pusztán a Kurultáj találkozót. A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvény első két napján csaknem tízezren vettek részt. A rendezvényen az ősi magyar kultúrát felvonultató hagyományőrzők szinte minden képviselője megjelent. A területen több tucat jurtát állítottak fel. A sátrakban előadások és bemutatók követik egymást. Az ünnepi beszédek előtt lovas és gyalogos harcosok felvonulását tekinthették meg az érdeklődök. Lovasíjász-bemutatót és lovas gyorsasági versenyt is rendeznek. Este fáklyás felvonulás, majd táncház zárja a második nap eseményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.