/

A Jobbik újratárgyaltatná az államadósság kérdését

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Jobbik szerint a Fidesz történelmi esélyt szalasztott el, amikor kormányra kerülése után, a jelenleginél lényegesen kedvezőbb nemzetközi gazdasági környezetben nem törekedett az államadósság újratárgyalására Magyarország hitelezőivel – közölte Vona Gábor pártelnök Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádürdőn elmondott beszédére reagálva.

A miniszterelnök a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján azt mondta: az egész világ egy új korszak határán áll, korábban erősnek gondolt államokból gyengék, a korábban gyengének hitt országokból pedig erősek lettek. Ez a korszakváltás az előző korszak összeomlásával fog megtörténni. A nyugati világban ugyanis az államadósság olyan mértékűvé válik, hogy a tartozásokat már nem lehet visszafizetni. Orbán szerint azért elkerülhetetlen a régi világ összeomlása, mert nincs alkalmas recept arra, hogy miként lehetne a visszafizethetetlen államadósságokat visszafizethetővé varázsolni.
Orbán Viktor hangsúlyozta: ha nincs erős anyaország, nincs erős Kárpát-medencei magyar nemzet sem. Ezért fontos, hogy Magyarország saját megerősödése érdekében visszafizesse az államadósságot, létrehozzon egy európai termelési központot, újraiparosítsa az országot. Jó hírnek nevezte, hogy egy évvel ezelőtt még a zátonyok között sodródók között említették Magyarországot, ma azonban már a zátonyoktól távolodó országok között van.
Vona Gábor közleményében úgy fogalmazott: “Orbán Viktor Bálványoson elmondott beszédéből sajnálattal értesültünk, hogy a kormány még ma sem jutott annak felismerésére, amit a Jobbik már 2003-as megalakulása óta következetesen képvisel. Ugyan a magyar miniszterelnök beismerte, hogy ‘nincs alkalmas recept arra, hogy miként lehetne a visszafizethetetlen államadósságokat visszafizethetővé varázsolni’, de egyúttal hitet tett amellett, hogy a magyar adófizetők újabb megszorításai révén az ország tovább fizeti az államadósságot”.
A Jobbik ismételten a “visszafizethetetlen” államadósság újrarendezésének kormányzati felvetését követeli. Minél később teszi meg ezt a kormány, annál nagyobb pusztítást okoz az országnak, ahogy az sajnos a devizahitelesek esetében már megtörtént – olvasható a Jobbik elnökének közleményében.
Az ellenzéki párt szerint a későbbiekben a Fidesz-kormány újabb szarvashibákat követett el. “Hiába beszélt ugyanis ma a miniszterelnök a munkaalapú társadalom megteremtésének fontosságáról, ha ezzel a véleménnyel a kormány lépései nincsenek összhangban. Az egykulcsos adórendszer a gazdagoknak kedvez, nem növeli a foglalkoztatást, nem pörgeti fel a gazdaságot és nem vezet a gazdaság kifehéredéséhez sem. Az adórendszer átalakításának kudarca tehát nyilvánvaló” – írta a pártelnök.
Az ellenzéki párt elnöke szerint a kormány által hangoztatott célkitűzések és a ténylegesen megtett lépések szöges ellentétben állnak egymással. Magyarország felemelkedése csak az államadósságra és a politikai korrektségre vonatkozó euroatlantista dogmákkal történő szakítással, nyílt, őszinte beszéddel, a “kelet felé nyitás” politikája révén képzelhető el – írta.
Az ellenzéki párt nehezményezi azt is, hogy a miniszterelnök beszédében “az elmúlt évtizedek mellébeszélése után” nem tért ki a határon túli magyarság önrendelkezését biztosító konkrét autonómiamodell kérdésére. Hiszen csak ezáltal nőhet össze, ami valóban összetartozik – fogalmazott közleményében Vona Gábor.

Előző sztori

Orbán: sikeres állam, erős nemzet

Következő sztori

Helyreállt az áramszolgáltatás az EDF DÉMÁSZ területén