Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

A Csillagbörtönben 60 éve folyik a munka + FOTÓK + VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

A szegedi Csillagbörtönben hatvan éve, 1951-ben alapították azt az önálló vállaltot, ahol a fogvatartottak dolgozni kezdhettek. A Szegedi Igazságügyi Ipari Vállalat faipari tevékenységgel kezdte működését, később az ország legnagyobb bútorgyárai közé küzdötte fel magát, majd az ezredfordulóval eljött a profilváltás ideje is.

A rendszerváltás környékén az akkor közel 1500 embert foglalkoztató, Alföldi Bútorgyár néven üzemelő vállalat kezdte elveszteni a piacát, s a Nagyfa–Alföld Kft-vé átalakult vállalkozás a mezőgazdasági területen folytatta működését, illetve az egykori gyáregységeket adta ki bérbe különböző vállalkozásoknak, ahol ma az elítélteket bérmunkában foglalkoztatják. Mindezt a Csillagbörtönben rendezett jubileumi ünnepségen tudtuk meg, ahol Az Alföldi Bútorgyártól a Nagyfa–Alföld Kft-ig című jubileumi kiadványt ismertette a könyv egyik szerkesztője, Mocsai Zoltán.

Ezután Koncz Klára, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Gazdasági Társaságok Főosztályának vezetője mondott beszédet, majd kitüntetéseket nyújtott át a kft. egykori és mai munkatársainak, partnereinek.

A földszinti aulában annak a hat hősnek az emléktábláját koszorúzták meg, akik szolgálat közben vesztették el életüket (az ő történetükről egy külön cikkben emlékezünk majd – a szerk.). Az ünnepségen résztvevők ezután a föld alatt, azon az alagúton keresztül mehettek át a szomszédos gyártelepre, ahol az elítéltek járnak át nap, mint nap dolgozni.

A munka a rabok önbecsülését adja vissza

„Tíz évvel ezelőtt a dicső múltra emlékeztünk, a bútorgyár fénykorára, s bizony az 50 éves jubileumon szóba kerültek a nehézségek is: a gazdasági közeg miatt megszűnt a termelés. Most, a vállalat 60. születésnapján pedig már arra emlékezünk, hogy talpra tudtunk állni és tulajdonosi segítséggel, új főprofillal, mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozunk” – nyilatkozta portálunknak Borsi János, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető igazgatója. „Algyő mellett, Nagyfán kaptunk szántóföldet, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel nyereségesen tudunk már gazdálkodni. A szegedi telephelyen pedig új munkáltatási filozófia mentén kezdünk el dolgozni. Önálló tevékenységet nem végzünk, hanem magyarországi és külföldi tulajdonú cégekkel működünk együtt vegyesipari profillal. Különböző ágazatokban termelő kft-knek biztosítunk helyet, akik hozzák a maguk iparát, piacát, mi pedig ehhez a munkához biztosítjuk a fogvatartotti munkaerőt, és annak felügyeletét” – mesélt a jelenről az ügyvezető, hozzátéve, hogy legelőször, úgy 11 éve a Bába és Társai nyomdaipari vállalkozás kapott helyett, azóta másik nyolc gazdasági társaság is üzemel itt, így közel 270-300 főnek, a nagyfai területen pedig 100-150 főnek tudnak munkát biztosítani.

„A jelenlegi napi létszámadatunk fogvatartotti foglalkoztatásban 437 fő” – tette hozzá „A jövővel kapcsolatban is vannak fejlesztési terveink. A szántóföldi termesztésünket meg szeretnénk emelni. Jelen pillanatban 100-110 hektárt tudunk öntözni, ezt 500-600-ra szeretnénk növelni. Szegedi telephelyünkön az energia területén gondolkodunk fejlesztésekben, nyílászáró cserék, új kompresszorok, gépek beszerzésével.” Borsi János úgy fogalmazott, hogy a fogvatartottnak a munkalehetőség az emberi önbecsülését adhatja vissza, értelmesen tudják eltölteni a nyolc órát, keresethez juthatnak az elítéltek és hozzájárulnak az intézmény fenntartásához is (a fogvatartottak a mindenkori minimálbér egy harmadát kapják meg, a többi saját ellátásukra az intézményhez kerül – a szerk.).

A fogvatartottak munkavégzése közben készült riportunkat, képgalériával együtt hamarosan olvashatják!

Nézzék meg a VTV Szeged videó-összeállítását is a témáról!

Tovább olvasom

Hírzóna

Emléktáblát avatnak Szegeden Petrás Incze János szerzetes tiszteletére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 13-án, csütörtökön a szeged-felsővárosi minorita templomban.

Tovább olvasom

Közélet

Körforgalomért tüntetnek Szabó Bálinték

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

A Mindenki Szegedért Mozgalom vezetője szerint balesetveszélyes az Etelka sor és a Felső Tisza-part kereszteződése.

Tovább olvasom

Balhé

Szaporodnak a bírósági ügyek Botka László körül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszaüthet-e Szeged polgármesterére a tény, hogy egyre több munkatársa, kollégája, “harcostársa” kerül bíróságra, bűncselekmények, illetve annak alapos gyanúi miatt? Sőt, voltak, akiket már el is ítéltek. 

Tovább olvasom

Aktuál