Több millió nemeshal-ivadékot telepítettek a Közép-Tiszába

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több milliónyi nemeshal-ivadékot és több száz mázsa fogható méretű, illetve növendék pontyot telepített a Közép-Tiszába és annak több holtágába a szajoli székhelyű Halász Kft. – közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Csoma Gábor tájékoztatása szerint a Tisza Kisköre és Csongrád közé eső, mintegy 150 folyamkilométernyi részét kezelő vállalkozás a tavaszi halasítási idényben eddig mintegy 3 millió darab ponty-, 240 ezer darab csuka- és 220 ezer darab, néhány centiméteres süllőivadékot helyezett ki a folyóba.
Ezen kívül egy- és kétnyaras pontyból további 200 mázsát, kétnyaras kecsegéből pedig 2500 darabot telepítettek a Közép-Tiszába. Az ivadékok átlagosan 3-5, míg a nagyobb, egy-két tenyérnyi pontyok és kecsegék legszebb példányai akár már 1-2 év múlva elérhetik a fogható méretet – tette hozzá.
A társaság kezelésében lévő holtágakba ezzel párhuzamosan kizárólag méretes, azaz háromnyaras pontyokat szállítottak, összesen 130 mázsát megközelítő mennyiségben – jelezte a vezető, aki szólt arról is, hogy a tavaszi telepítések összköltsége meghaladta a 20 millió forintot, melyet ezúttal teljes egészében saját forrásból finanszírozott a vállalkozás.
Csoma Gábor megemlítette: a halasítás terveik szerint június második felében 200 ezer darab előnevelt harcsa kihelyezésével folytatódik, melyek ugyancsak a Tiszába kerülnek. Július elején pedig a Nagykunsági és Jászsági főcsatorna általuk hasznosított szakaszára telepítenek összesen 100 mázsa háromnyaras pontyot.
E két akció kiadásai várhatóan újabb 8,5 millió forintra rúgnak majd – mondta a szakember hozzátéve: a Tisza pontyállományának mesterségesen történő gyarapítása idén azért is indokolt, mert e halfaj mostanában befejeződő ívása az előző évekkel ellentétben 2011-ben az alacsony vízállás miatt nagyrészt sikertelen volt. Valamivel kedvezőbb képet mutat viszont a zömmel még a tél végi, kora tavaszi árvizek idején leívott ragadozóhalak természetes szaporulata – vélekedett.

Előző sztori

Hátország: Vasast vertek a Lednitzy-legények

Következő sztori

Kézilabda: Herberttel nyolc Pick-játékos a keretben