Közélet

Szélesebb társadalmi részvételt szeretne a szegedi LMP

Szélesebb társadalmi részvételt szeretne a szegedi LMP

2011. június 29., szerda
Szélesebb társadalmi részvételt szeretne a szegedi LMP

Az LMP a tiszta, átlátható közgyűlési munka mellett bontott zászlót, a csütörtöki testületi ülésre is egy olyan előterjesztéssel készül, amely szélesebb társadalmi részvételt irányoz elő a közgyűlési munkában, már az indítványok előkészítő folyamataiban, úgynevezett stratégiai partnerek, civil szervezetek bevonásával.

A rendeletalkotásban történő társadalmi részvétellel kapcsolatban egy új törvény lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy saját maguknak is rendeletet alkossanak a társadalmi részvételről. „A polgármester ezzel kapcsolatban egy előterjesztést nyújt be a csütörtöki közgyűlés elé, ami elég minimális engedményt tesz véleményünk szerint, hiszen ez lényegében arról rendelkezik, hogy a közgyűlést megelőzően 14 nappal az előterjesztésekhez névvel, e-mail címmel egy fórumon szólhatnak hozzá a regisztrálók. Ez szerintünk csak a dolog elkendőzése, a társadalmi részvétel ennél többet jelent” – mondta sajtótájékoztatóján

Kasza Péter Ferenc

, az LMP jogi szakértője, a jogi bizottság tagja, aki elmondta, hogy egy módosító indítványt terjesztenek majd a közgyűlés elé, amibe azt is belefoglalták, hogy nem csak a megszövegezett tervezetet, hanem már a szabályozási koncepciót is lehessen véleményezni, ráadásul utóbbi lényegesen érthetőbb szövegezésű, mint a jogi nyelvezetű indítvány. „Szeretnénk, ha tervezhető lenne a közgyűlés működése. Legyenek feltüntetve az előre látható közgyűlési döntést igénylő kérdések már hónapokkal a konkrét tárgyalás előtt, ahogy a közmeghallgatások időpontjai is, hiszen ez az a fórum, ahol az állampolgárok megjelenhetnek, belefolyhatnak a vitába” – tette hozzá. Az LMP elképzelése szerint a rendeletalkotás folyamataiba meg kellene jelenniük úgynevezett stratégiai partnereknek, akik különböző szakterületekről érkezhetnének, s külsős szakértőként részt vennének már a tervezés folyamatiban is. Ezek különféle civil szervezetek vagy épp az egyetem tudományos munkatársai lehetnének.

Szentistványi István

, a párt önkormányzati képviselője szerint a város csak a törvényességi minimumot teljesíti a társadalmi részvétel kérdéskörében, ez érdemben nem fog változtatni az átláthatóság, a széleskörű nyilvánosság, a közérdek szolgálatának tekintetében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.