Közélet

Sódar István: Biztonságos mozit szeretnék! + FOTÓK

Sódar István: Biztonságos mozit szeretnék! + FOTÓK

2011. június 21., kedd
Sódar István: Biztonságos mozit szeretnék! + FOTÓK
A Belvárosi mozi bezárása miatt értetlenség, indulatok és találgatások lengik körbe a Vaszy Viktor teret. A hír hallatán egy közösségi portálon gyertyás demonstrációt is szerveztek, ahol 150-200 ember fejezte ki aggodalmát az intézmény jövője iránt. Felkerestük a mozi üzemeltetőjét, hogy feltegyük kérdéseinket az üggyel kapcsolatban. Egy tűzoltósági határozat miatt le kell kapcsolni a Belvárosi mozi elektromos rendszerét, így az intézmény határozatlan időre bezár. Erről tartott sajtótájékoztatót hétfő délután a mozit üzemeltető városi cég, az IH Rendezvényház Nonprofit Kft. ügyvezetője, Sódar István, aki a bérlőkkel, a mozi munkatársaival is találkozott. Többen kifejezték értetlenségüket, s állítják, hogy a háttérben mélyebb összefüggések húzódnak…

Igazságügyi szakértő vizsgálta a rendszert

„Senki ne gondolja, hogy az utóbbi fél évben mi rángattuk ki a vezetékeket a falból, tettük tönkre az elektromos hálózatot. Ez hosszú évek alatt leromlott állapot tükre, egy olyan fennálló probléma, amiről a korábbi ügyvezetésnek tudnia kellett. Érthetetlen egyrészről az, hogyan tudták leigazolni a szakértők a tűzvédelmi ellenőrzésekkor ezeket az állapotokat, ahogy az is felgohatatlan, hogy nem került szóba ezeknek a problémáknak a szakaszos orvoslása sem, holott többször találkozhattak velük a mozi korábbi üzemeltetői is” – mondta el portálunknak Sódar István, hozzátéve, hogy egy bíróság által legitimált igazságügyi szakértő százmilliós nagyságrendben állapította meg a teljes javítás költségeit. „Az előző vezetés valahogy a szőnyeg alá söpörhette a problémát, de az új ügyvezetés nem szeretne Szegeden egy West Balkán-tragédiát vagy egy a Műegyeteméhez hasonló tűzesetet (a mozi alagsora ugyanolyan labirintusrendszerű, mint a fővárosi műszaki egyetemnél, ahol kiorábban két tűzoltó halt meg)” – tette hozzá. Az ügyvezető kiemelte, hogy közel egy hónapig vizsgálta az igazságügyi szakértő a mozit, és megállapította, hogy életveszélyes az elektromos hálózat, annak kijavításáig nem lehet üzemeltetni azt, a nagyközönség előtt tehát be kell zárni a mozit. Az igazságügyi szakértő jelentése is erről rendelkezik, ahogy az erre alapuló tűzoltósági határozat is a hálózat azonnali leállítást irányozza elő (az ide vonatkozó dokumentumokat galériánkban megtekinthetik. A nagyításhoz kattintson a képre! – a szerk.).

Az ügyvezető vizsgálatot indít

„Én nem asszisztálok tovább a probléma szőnyeg alá söpréséhez, nem kockáztatok ezért emberéleteket. Nem engedhetem meg felelős vezetőként, hogy bármilyen veszélynek legyenek kitéve gyerekek és felnőttek egyaránt. De ha Solymos László alpolgármester, aki alaptalanul vádaskodik nyilatkozatában, megtalálja azt a jogi formát, amelynek segítségével a szakértői vélemény és a tűzoltósági határozat ellenére nyugodt lelkiismerettel átvállalja a felelősséget, akkor tovább üzemeltetjük életveszélyes hálózattal is a mozit” – hangsúlyozta. Sódar István a további részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy az előző ügyvezetés idején kért a tűzoltóság dokumentációt az épület állapotáról még 2010 decemberében, nyolc pontban szólítottak fel a hiányosságok megszüntetésére. A hiánypótlás egy (igen fontos) pontja, az épület elektromos rendszerének helyreállítása nem teljesült, kiderült, hogy itt komoly, életveszélyes problémák vannak. „Mikor áprilisban kineveztek, és tudomásomra jutottak ezek a gondok, megbíztunk egy céget a teljes körű vizsgálattal. Ez annyira leromlott állapotokat mutatott be, hogy ekkor került az ügy az igazságügyi szakértő elé. A szakvélemény és a tűzoltóság rendelkezésre álló dokumentációi alapján született meg az a hatósági rendelet, hogy amíg ezeket a hibákat ki nem javítjuk, addig le kell kapcsolni az elektromos rendszerről a mozi gépészetét. Hangsúlyozom, hogy itt nem féléves folyamatról van szó. A mai helyzet nem állt volna elő, ha rendszeres a karbantartás, folyamatos a hibák javítása, és megfelelő időben érkeznek jelentések a problémákról. Ha a korábbi ügyvezetés megteszi, koordinálja ezeket a lépéseket az elmúlt évek során, kijavíthatóak lettek volna a problémák. Ezért is indítok vizsgálatot az ügyben, hogy az éves jelentéseken miként mehetett át ez az elektromos hálózat, vagy például a 3d-s mozirendszer kiépítésénél miért nem jelezték a leromlott állapotokat” – szögezte le. Hozzáfűzte, hogy hogy amikor a vizsgálat elindult, a felügyelő bizottságot folyamatosan tájékoztatta az eredményekről, a tűzoltósági határozatot pedig elküldte a főjegyzőnek is.

Tárgyalások kezdődtek a Grand Caféval

„Szeretném visszautasítani mindenféle találgatást, spekulációt, összeesküvés-elméletet a Belvárosi mozi sorsával kapcsolatban. Itt továbbra is mozi fog üzemelni, e célból lett építve ez a szép épület, ami Budapest után a legnagyobb mozi az országban. Most elsősorban az épület biztonságosabbá tétele a cél, közben megtalálni a teljes felújítás lehetőségét is. Utána ismét moziként fog tovább üzemelni az intézmény” – tette hozzá az ügyvezető, aki hangsúlyozta: számára a fő szempont a biztonság. Felvetettük, hogy a Grand Café művészmozit és kávézót tizenöt éve alakították ki, a bérlők pedig azt kifogásolták, hogy az teljesen külön áll a mozi rendszerétől, mégsem üzemeltethetik tovább külön. „Ezt a megoldást megkérdeztem a szakértőtől, aki azt a hasonlatot mondta, hogy ha van egy régi, lerobbant épület, melyben például a konyha belső hálózatát felújítjuk, attól az még a házunk törzshálózatára csatlakozik, amit viszont le kell kapcsolnunk. Ugyanez a helyzet itt is. Csak úgy lehetne külön üzemeltetni a Grand Cafét, ha az épületrész közvetlen kapcsolatba lépne a DÉMÁSZ-hálózattal, aminek a kiépítése horribilis összeg” – így Sódar, aki elmondta azt is, hogy már kedden megkezdődtek az egyeztetések a Grand Café üzemeltetőjével arról, hogy az IH Rendezvényközpontban működhetne tovább ideiglenesen mozijuk filmklub jelleggel. A témát az érintettek megszólaltatásával folytatjuk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.