Közélet

Júliusban nyithat a megújult JATE + FOTÓK + VIDEÓ

Júliusban nyithat a megújult JATE + FOTÓK + VIDEÓ

2011. június 22., szerda
Júliusban nyithat a megújult JATE + FOTÓK + VIDEÓ
Az éjszakai élet Szegeden nem létezik JATE Klub nélkül. Így van ez már 1973 márciusától, az első buli óta. Bár az idő múlik, a divat változik, a klub hírneve mégis töretlen. Az egyetem Dugonics téri főépületének megújulásával együtt a klub is új ruhát kap tetőtől talpig, s júliusban már magára is ölthetik azt a bulizni vágyó fiatalok. Szelíd motorosok. Ez a film jut először eszembe, mikor a JATE-nak a hőskorára gondolok, legalább is az emlékeim révén felidézhető korszakra, és nem is annyira a rood movie maga indítja útjára a múltat, sokkal inkább a főcímzene. De mi köze van Steppenwolf Gold Born to be wild című számának a JATE Klubhoz? Hát csak annyi, hogy mikor először haraptam bele a bohém éjszakák füstízű levegőjébe a kilencvenes évek elején a JATE-s rockdiszkó ezzel az 1968-as számmal indult. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, a rockot felváltotta a diszkóélet elektronikus műfajainak színes egyvelege, és talán valami apró emléknyomot felvillant néha egy-egy nosztalgiabuli.

Felújítás kívül-belül

Jómagam először 1979-ben, alig négyévesen avattam fel a klubbot egy délutáni fiesztán, persze szülői felügyelettel (lásd fekete-fehér fotónkon), így lényegében folyamatosan szemmel tartom a klub fejlődését, átalakulásait, mégha családos emberként ma már nemigen marad időm a hajnalig tartó dorbézolásra csütörtök esténként. Most, 2011-ben kijelenthetjük, hogy a JATE Klub történetének legnagyobb átalakításán esett át, s ha minden a tervek szerint alakul, még a nyáron kinyit ismét az egyetemi szórakozóhely. „A nagyterem szinte kétszer olyan hosszú lett, mint azelőtt, a színpad természetesen megmaradt, és gazdagodott a helység egy bárpulttal is” – kalauzol végig a majdnem kész szórakozóhelyen a klub vezetője, Csaba Levente. „A főbejárat a régi terasz felől, a Nagyáruházzal szemben lesz. Ezzel együtt összesen négy kijáratot alakítottunk ki vész esetére. Július végére szeretnénk kinyitni, a bútorok már elkészültek, a gépészet, a falfestés, az elektromos rendszer és a vizesblokkok is készen vannak. Örömhír a hölgyek számáras, hogy tizennégy vécével üzemel majd a mosdóhelységük, így megszűnik a sorban állás” – emelte ki a klub vezetője, hozzátéve, hogy végig a hatóságok ellenőrzése alatt végezték az átalakításokat, figyeltek például arra is, hogy a tömör faasztalokat égéskésleltető anyaggal kezelték le.

Nyitás júliusban!

„A nyári nyitás azért is lehet fontos, mert a szeptemberi iskolakezdéstől intenzíven működünk majd, és le tudjuk tesztelni nyáron a teljesen megújult légtechnikai és elektromos rendszerünket” – tette hozzá. Csaba Levente megmutatta a ruhatárat, amely két oldalról megközelíthető, körbeállható lesz, így jelentősen csökken majd a várakozás, megszűntek a torlódási pontok. A kisterem megmarad a régi kialakításában, de itt is új dizájn lesz. „Külön megemlíteném a világítást, több mint ötszáz égő fut végig a folyosón LED-szalagok és LED-lámpák formájában. Külön színezhető a plafon, a falak és az asztalok feletti világítás is. A felújítás két részből állt, hiszen a főépület beruházásából klubunk is ’részesült’. A csatorna- és vízhálózati rendszerünket cserélték, leszigetelték a falakat, újravakolták és lefestették. A belsőépítészeti munkálatokra, a fény- és a hangtechnika bővítésére már évek óta gyűjtöttünk, azt az üzemeltető, az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. finanszírozta” – így a klubvezető, aki bemutatta az egyik legérdekesebb új teret, a kávézót. Ez lényegében az a régi, elhanyagolt, galambiszkos belső udvar, amit lesüllyesztettek a JATE szintjéig, ennek a teteje lett az egyetem új épületének egy átriumos udvara, áteresztő ablakokon jön be a plafonról a fény, az áttetsző üveg felülről járható. Megtudtuk, hogy idén már nem lesz terasz, de jövőre, ha a Dugonics teret felújítják, akkor a parkoló helyén az óvoda mellett lenne az új terasz. Szóval hamarosan ismét a régi helyén az új JATE, azt persze a magamfajta idősödő rockereknek nem ígérheti meg senki, hogy újra dübörög majd a Born to be wild, de nem is ez a fontos, hiszen új kor, új igények, melyeket tökéletesen kiszolgál majd a klub, ahogy mindig is tette, és ha a gyerekek majd a nagyinál, talán én is lenézek…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.