Női vízilabda: felkészülésben félúton, pihenőn Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Világbajnokságon innen, Kirisi-kupán túl – így jellemezhető a magyar női vízilabda-válogatott felkészülése a júliusi sanghaji világbajnokságra. Az oroszországi túra fáradalmait Szegeden pihente ki a nemzeti csapat – természetesen nem felejtve ki a programból a tréningeket sem.

Javában ússzák a hosszokat keresztben a SZUE medencéjében a válogatottkeret lányai, amikor megérkezünk a csütörtök délután-kora esti edzésre. A túlsó rajtköveknél székek lebegnek a víz fölött – a kapusok erőnléti tréningje zajlik, majd hamarosan pillangóúszásra emlékeztető mozdulatokra váltva edzenek, aztán jobbra-balra vetődve tempóznak a vízben.

Merész András szövetségi kapitány együttese a barcelonai és athéni Világliga-selejtezőkből ugyan nem jutott be a nyolcas szuperdöntőbe, az oroszországi Kirisiben a múlt szombaton véget ért nemzetközi tornán azonban már reálisabb képet kaphatott felkészülése jelenlegi állásáról. Az egy hónapnyi sorozatterhelést követően a Napfény Városába érkezett a csapat feltöltődni, nyilvános edzéseiket pedig szerdától péntekig tartották a SZUE-ban.

no images were found

“E négy napban elsősorban feltöltődésre volt szükségünk a több mint egy hónapos mérkőzéssorozat után, s erre Szeged tökéletes helyszín, s még az időjárás is kegyes volt hozzánk” – mondja a szövetségi kapitány. “Minden olyan munkát, amit szerettünk volna, el tudtunk végezni, ideértve a napi 3 óra edzést, és a csapatépítő, uszodán kívüli tevékenységeket, mint a bowlingozás vagy a ma délelőtti kirándulás Sziksóstóra, ahol a vízilabdához képest olyan indiferens sportágakkal próbálkoztak a lányok, mint a röplabda vagy a lábtenisz” – teszi hozzá a válogatott trénere.

Persze, a felkészülésről és a világbajnokságról is kérdezzük a mestert. “Elsődleges célunk a 2012-es londoni olimpiai győzelem, a vb ‘csak’ felkészülés az olimpiai kvalifikációt jelentő januári Európa-bajnokságra” – közli Merész András a talán nem is olyan merész tervet, miközben a lányok a vízben átváltanak labdás gyakorlatokra, passzjáték megy, majd a “ketrecek” felállítása után egykapuzás, Drávucz Rita és társai hálóőr-kollegináik edzésmunkáját tesztelik le jókora lövések formájában. Végül lazításként még hat hossz, s a tréning véget is ér.

no images were found

“Évről-évre egyre keményebb a női mezőny. A legutóbbi tornabeli ellenfeleink közül az Egyesült Államok és Ausztrália a világ legjobbjai, Kínával még nem találkoztunk, ám ők hazai pályán lesznek – gyakorlatilag összesen nyolc erős csapatról van szó és bárki nyerhet” – latolgatja a világbajnokság esélyeit már az edzés befejeztével a Taylor&Nash Universitas Szegedtől egy év után távozó csapatkapitány, Drávucz Rita. “Olaszországban fogom folytatni egy nagyon erős klubnál. Jelenleg a válogatottra koncentrálok, a szerződést még nem írtam alá, de már megegyeztünk, így jövőre visszatérek Olaszországba és ott folytatom” – teszi hozzá új utakat firtató kérdésünkre a válogatott első számú embere.

Rajta kívül az Universitas centere, Tóth Ildikó is stabil tagja a keretnek és a nemzeti csapatnak, de meghívást kapott a Szegedből két utánpótláskorú játékos, Miklós Dóra és Lengyel Dominika is – utóbbi megbetegedése miatt nem tudott részt venni tréningen.

no images were found

“A legjelentősebb különbség az utánpótláshoz képest, hogy ott korombeliekkel játszom, így egymást és egymás fejlődését segítjük, míg a nagy csapattal edzve az idősebb, tapasztaltabb játékosoktól van lehetőségem tanulni” – tudjuk meg az universitasos társai által csak “Muci”-ként becézett Miklós Dóra. “Örülök, hogy meghívást kaptam Merész András szövetségi kapitánytól, s remélem a jövőben is kapok még meghívót az összetartásra és akár a válogatottba is” – teszi hozzá még a 2010-es utánpótlás-Eb bronzérmese.

Merész András csapata felkészülésének közepén tart. Bujka Barbaráék következőleg Hollandiában, a június 24-én kezdődő Dutch-kupán vetik magukat a habok közé, az oroszországi tornához hasonlóan nehéz ellenfelekkel szemben, majd Európa-bajnoki selejtező itthon, aztán július 5-én megkezdik a világbajnoki, csaknem világ körüli túrát: előbb egy szűk kéthetes edzőtábor Ausztráliában, majd július 17-től világbajnokság Sanghajban. Az első csoportmeccsen épp a Kirisi-kupán hat góllal legyőzött Kazahsztán lesz az ellenfél.

Merész Andrással, Drávucz Ritával és Miklós Dórával készült interjúinkat az elkövetkező napokban olvashatják portálunkon.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: dobogós a KITE, Dabason dől el az érem színe

Következő sztori

Kozák Péter a román-magyar együttműködésről + VIDEÓ