Közélet

Nem volt ellenszavazat Paczolay Péter Ab-elnökké jelölésére

Nem volt ellenszavazat Paczolay Péter Ab-elnökké jelölésére

2011. június 28., kedd
Nem volt ellenszavazat Paczolay Péter Ab-elnökké jelölésére

Ellenszavazat nélkül támogatta Paczolay Péter alkotmánybírósági elnöki jelölését az Országgyűlés illetékes eseti bizottsága - közölte a keddi, nem nyilvános ülést követően Varga István, a testület fideszes elnöke az MTI-vel.

Elmondta, 13 igen és két tartózkodás mellett úgy döntöttek, hogy

Paczolay Pétert

jelölik az Alkotmánybíróság elnökének; szavai szerint ezzel a bizottságban teljes konszenzus alakult ki. Tájékoztatása szerint az ülésen minden frakció képviseltette magát, a Fidesz mellett az MSZP és az LMP támogatta a jelöltet, míg a Jobbik tartózkodott. Hozzátette: a tartózkodást igennek veszi. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy más frakciónak nem volt jelöltje. Mint fogalmazott, részben politikai, részben szakmai konszenzus alakult ki a bizottságban.

Varga István

jelezte azt is: számára is meglepetés volt az eredmény. Varga István azt hangoztatta, a jelenlegi elnök újrajelölésével a folyamatosság mellett döntöttek. Elmondta, Paczolay Péter személyéről a jövő héten dönt az Országgyűlés, addig azonban még sor kerül a meghallgatására is. Az Alkotmánybíróság létszámának 15 fősre növelésére utalva arról beszélt, hogy a jövőben megnő a testület munkaterhe, mert várhatóan sokan fognak az Alkotmánybírósághoz fordulni az új jogorvoslati fórum keretében. Emlékeztetett: azoknak az állampolgároknak, akik kimerítették a rendes és rendkívüli jogorvoslatot a bírósági eljárás során, lehetőségük van az Alkotmánybírósághoz fordulni, ha alkotmánysértőnek látják az adott bíróság ítéletét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.