Gazdaság

Lassult a mezőgazdasági árak emelkedése áprilisban

Lassult a mezőgazdasági árak emelkedése áprilisban

2011. június 14., kedd
Lassult a mezőgazdasági árak emelkedése áprilisban

Áprilisban 45,2 százalékkal nőttek az agrártermékek termelői árai az egy évvel korábbihoz képest a márciusi 48,2 százalékos emelkedés után. A növényi termékek ára 59,1, az élő állatok az állati termékeké 19,9 százalékkal emelkedett az idén áprilisban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

2011 január-áprilisában az agrártermékek termelőiár-szintje 45,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; a növényi termékek ára 62,6, az élő állatok és állati termékeké 15,2 százalékkal nőtt. Áprilisban a gabonafélék termelői ára 87,6 százalékkal emelkedett, míg márciusban még az egy évvel korábbi duplájánál is magasabb volt, miután égy hónap alatt csaknem a negyedével csökkent az árszint - igaz az aratás előtti hónapokra jellemző kis forgalom mellett. Az ipari növények termelői ára 28,6, ezen belül az olajnövényeké 41,5 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz mérten. A burgonya termelői ára 52,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben felvásárlási ára több mint duplájára, a közvetlen lakosságnak való értékesítés pedig kevesebb mint negyedével nőtt, közölte a KSH. A zöldségfélék ára a márciusi 17,5 százalékos növekedés után áprilisban kisebb mértékben, 4,0 százalékkal emelkedett a tavaszi enyhe időjárás kedvező hatása nyomán. Ebben az időszakban még elhanyagolható az ipari vásárlás, a termékek feldolgozás nélkül kerülnek a fogyasztókhoz. A gyümölcsök termelői ára áprilisban 69,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az alma magasabb ára miatt (ebben az időszakban még nincs más hazai termésű gyümölcs). A vágóállatok termelői áremelkedésének üteme 19,8 százalékosra gyorsult áprilisban az előző havi 14,1 százalékról. A vágómarha áremelkedése az előző havi 36,5 százalékról 52,2 százalékra, a vágósertésé 7,5-ről 12,7 százalékra gyorsult. A vágósertés felvásárlási ára áprilisban átlagosan 311,9 forint volt kilogrammonként. Ez 20 forinttal haladta meg a januári szintet. A baromfi árak emelkedése 16,7-ről 21,2 százalékra gyorsult márciusról áprilisra. Az állati termékek árai 20 százalékkal magasabbak voltak az előző év áprilisához viszonyítva, ezen belül a tyúktojás ára 1,6 százalékkal csökkent, a tejé viszont 23,4 százalékkal nőtt. A tehéntej felvásárlási ára 87,2 forint volt literenként, a tavaly júniusi mélypontnál megközelítőleg 19 forinttal több. Az egyéb állati termékek közül a méz felvásárlási átlagára egy év alatt 19 százalékkal nőtt, jelenleg kilogrammonként 819,8 forint. Idén január-áprilisában a gabonafélék ára 92,9 százalékkal haladta meg a 2010. azonos időszakit. A zöldségfélék árában 11,2, a gyümölcsökében 57,6 százalékos növekedés történt az előző év január-áprilisához képest. A vágóállatok termelői ára 14,4, az állati termékeké 16,9 százalékkal emelkedett - jelentette kedden a KSH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.