Közel 300 kulturális program volt az EU-elnökség alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország soros EU-elnöksége idején a kulturális eseményeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal és a Balassi Intézettel együttműködésben a Hungarofest Nonprofit Kft. szervezte. Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója az MTI-nek elmondta, mintegy 300 programot valósítottak meg e félév alatt.

A kiemelt külföldi helyszínek közé tartozott Brüsszel, Bécs, Párizs, London, Berlin és Róma – e városokban most az elnökség finisében is több rangos esemény hívta fel a figyelmet Magyarországra. “Körülbelül 60-40 százalékos arányban oszlottak meg a programok a külföldi és a magyar helyszínek között, a rendezvények nagyobb részét az európai nagyvárosok közönsége élvezhette” – összegezte szerdán a kreatív igazgató.
Tíz nagy kiállítást szerveztek külföldön, de csaknem 200 képzőművészethez kapcsolódó, esetenként animációs technikával is színesített tárlatot, bemutatót is létrehoztak. A gyorsmérleg szerint 180 koncertet rendeztek, 15-20 színházi előadást segítettek színpadra, továbbá 3-4 nemzetközi viszonylatban is jelentős táncprodukciót vittek külföldre.
Ezeken túl csaknem félszáz irodalomhoz, irodalmi alkotásokhoz fűződő eseményt szerveztek, a berlini Kassák-kiállítást említette külhoni, az Olvasóligeteket belföldi példaként Balatoni Monika.
A kulturális rendezvények az elnökségi prioritásoknak megfelelően kötődtek-kötődnek a Duna Stratégiához, az Önkéntesség Évéhez, a Hagyományos kultúrák egymás mellett élése projekthez, illetve az európai együttműködés, valamint a Liszt-év programjaihoz, ezek kapcsán majdnem húsz konferenciát tartottak.
Az aktivitásukat – mint mondta – nagy mértékben segítette az, hogy világszerte méltóképp készültek Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára, ezáltal sokkal befogadóbbak voltak a partnerek, olyan műveket, alkotókat és előadókat is szívesen láttak rangos kulturális helyszíneken, amelyeket és akiket másként nem biztosan hívtak volna meg.
Az első félév egyik EU-s és a Liszt-évfordulóhoz csatlakozó programja a Nemzeti Filharmonikusok vatikáni koncertje volt – emelte ki. A két szál – az elnökségi programok és a Liszt-bicentenárium – erősítette egymást, és a vártnál szélesebb közönséget szólított meg.
Az EU-s elnökséghez kapcsolt kulturális projektek közül több is “átlóg” a következő félévre, nemcsak a berlini kiállítás, hanem a londoni Királyi Művészeti Akadémián megnyílt, Szemtanúk – Magyar fotográfia a XX. században: Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi című anyag is októberig látható.
“Még előttünk van a Liszt születésnap, október 22-én. Nyáron talán egy kis apály lesz az események tengerében, de szeptembertől, ha nem is az első félév mértékében, de sűrű és sokrétű programokra készülünk. Az első félév nagyszerű hozadéka, hogy a különböző kulturális intézetek és intézmények között felerősödtek a kapcsolatok. Ha megfelelő anyagi hátteret kapunk, szeretnék, mert fontos, az első félév lendületét továbbvinni az egész esztendőben.”

Előző sztori

Lengyel út a szabadsághoz - Szolidartás az Emlékpontban

Default thumbnail
Következő sztori

Az amerikai magyarok aggódnak a romániaiakért

Legutóbbi hasonló cikkek