Kultúra

Közel 300 kulturális program volt az EU-elnökség alatt

Közel 300 kulturális program volt az EU-elnökség alatt

2011. június 29., szerda
Közel 300 kulturális program volt az EU-elnökség alatt

Magyarország soros EU-elnöksége idején a kulturális eseményeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal és a Balassi Intézettel együttműködésben a Hungarofest Nonprofit Kft. szervezte. Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója az MTI-nek elmondta, mintegy 300 programot valósítottak meg e félév alatt.

A kiemelt külföldi helyszínek közé tartozott Brüsszel, Bécs, Párizs, London, Berlin és Róma - e városokban most az elnökség finisében is több rangos esemény hívta fel a figyelmet Magyarországra. "Körülbelül 60-40 százalékos arányban oszlottak meg a programok a külföldi és a magyar helyszínek között, a rendezvények nagyobb részét az európai nagyvárosok közönsége élvezhette" - összegezte szerdán a kreatív igazgató. Tíz nagy kiállítást szerveztek külföldön, de csaknem 200 képzőművészethez kapcsolódó, esetenként animációs technikával is színesített tárlatot, bemutatót is létrehoztak. A gyorsmérleg szerint 180 koncertet rendeztek, 15-20 színházi előadást segítettek színpadra, továbbá 3-4 nemzetközi viszonylatban is jelentős táncprodukciót vittek külföldre. Ezeken túl csaknem félszáz irodalomhoz, irodalmi alkotásokhoz fűződő eseményt szerveztek, a berlini Kassák-kiállítást említette külhoni, az Olvasóligeteket belföldi példaként

Balatoni Monika

. A kulturális rendezvények az elnökségi prioritásoknak megfelelően kötődtek-kötődnek a Duna Stratégiához, az Önkéntesség Évéhez, a Hagyományos kultúrák egymás mellett élése projekthez, illetve az európai együttműködés, valamint a Liszt-év programjaihoz, ezek kapcsán majdnem húsz konferenciát tartottak. Az aktivitásukat - mint mondta - nagy mértékben segítette az, hogy világszerte méltóképp készültek Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára, ezáltal sokkal befogadóbbak voltak a partnerek, olyan műveket, alkotókat és előadókat is szívesen láttak rangos kulturális helyszíneken, amelyeket és akiket másként nem biztosan hívtak volna meg. Az első félév egyik EU-s és a Liszt-évfordulóhoz csatlakozó programja a Nemzeti Filharmonikusok vatikáni koncertje volt - emelte ki. A két szál - az elnökségi programok és a Liszt-bicentenárium - erősítette egymást, és a vártnál szélesebb közönséget szólított meg. Az EU-s elnökséghez kapcsolt kulturális projektek közül több is "átlóg" a következő félévre, nemcsak a berlini kiállítás, hanem a londoni Királyi Művészeti Akadémián megnyílt, Szemtanúk - Magyar fotográfia a XX. században: Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi című anyag is októberig látható. "Még előttünk van a Liszt születésnap, október 22-én. Nyáron talán egy kis apály lesz az események tengerében, de szeptembertől, ha nem is az első félév mértékében, de sűrű és sokrétű programokra készülünk. Az első félév nagyszerű hozadéka, hogy a különböző kulturális intézetek és intézmények között felerősödtek a kapcsolatok. Ha megfelelő anyagi hátteret kapunk, szeretnék, mert fontos, az első félév lendületét továbbvinni az egész esztendőben."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.