Közélet

Kilencven nappal meghosszabbítja a NATO a líbiai küldetést

Kilencven nappal meghosszabbítja a NATO a líbiai küldetést

2011. június 1., szerda
Kilencven nappal meghosszabbítja a NATO a líbiai küldetést

Kilencven nappal meghosszabbítja a NATO a líbiai küldetést - jelentette be szerdán Brüsszelben az atlanti szövetség főtitkára.

"A döntés világos üzenet a Kadhafi-rezsimnek: eltökéltek vagyunk abban, hogy folytatjuk a líbiai nép megmentését célzó műveletünket" - fogalmazott közleményében

Anders Fogh Rasmussen

. Mint leszögezte, a NATO további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy teljesítse az ENSZ-felhatalmazásban megfogalmazott feladatot. A világszervezet biztonsági tanácsi határozata arról szól, hogy be kell tartatni a Líbiával szembeni fegyverszállítási embargót, érvényesíteni kell az ország légterében a repülési tilalmat, valamint meg kell védeni a harcolók által fenyegetett líbiai polgári lakosságot. A küldetést eredetileg Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vállalta, majd azt március 31-én a NATO vette át. Ennek keretében az atlanti szövetség biztosítja azt, hogy a tengeren át ne juthasson hadfelszerelés a Kadhafi-rezsimhez, megakadályozza a líbiai légierő ténykedését, valamint légicsapásokat mér azokra a líbiai katonai célpontokra, amelyek veszélyt jelentenek a lakosság biztonságára nézve. A műveletet eredetileg június 27-ig hagyták jóvá, és most a tagállamok nagykövetei Brüsszelben megállapodtak a 90 napos meghosszabbításban. Rasmussen szerint a meghozott döntés azt az egyértelmű üzenetet is hordozza, hogy a NATO és az egész nemzetközi közösség a líbiai nép oldalán áll, és egységesen biztosítani kívánja, hogy a líbiaiak saját maguk alakíthassák jövőjüket. "Közeledik ez a nap" - tette hozzá a főtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.