Írjon nekünk

Gazdaság

Fordulat a magyar gazdaságpolitikában, kevés hibalehetőséggel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A magyar gazdaságpolitikában az idén teljes fordulat történt a kormány szerkezeti reformprogramjának meghirdetésével, ami jelentősen csökkentette a piaci kockázatokat, a változatlanul meglévő végrehajtási kockázatok miatt azonban nem sok hibázási lehetőség van – vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők friss féléves visszatekintő helyzetértékeléseikben.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői pénteken ismertetett elemzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy 2010 vége, 2011 eleje fordulópont volt a költségvetési és növekedési problémákkal kapcsolatos kormányzati megközelítésben, miután a magyar kormány – az IMF/EU-program jelentette ellenőrzés nélkül is – először elkötelezte magát az EU-val egyeztetett államháztartási célok mellett, majd szerkezeti reformprogramot hirdetett a költségvetés fenntarthatóságának megőrzésére az átmeneti intézkedések – például a válságadók – kifutása után is.
A GS londoni elemzői szerint azonban a meghirdetett tervekben továbbra is vannak jelentős kockázatok, ezért kevés a mozgástér a hibázásra. A ház szerint ugyanis a közadósság-ráta csökkentésével és a gazdasági növekedésnek a foglalkoztatottság emelése révén történő élénkítésével kapcsolatos várakozások “túlzottan derűlátók”. Mindemellett a jelentős kiadáscsökkentések kezdetben még lassítani is fogják a gazdaságot.
A ház szerint ezek a kockázatok az idén és 2012 elején még nem kerülnek előtérbe, tekintettel a kormány rendelkezésére álló jelentős készpénztartalékra, és arra a tényre, hogy a reformok jelenleg még kezdeti szakaszukban járnak.
Ha azonban a reformok nem eredményezik teljes mértékben a várt eredményeket, a kormány számára a reformterv átdolgozása vagy pótlólagos kiadáscsökkentések nélkül akár már a jövő év elején nehezebbé válhat a befektetői bizalom és a piaci hozzáférés biztosítása, márpedig e két tényező kulcsfontosságú a lejáró nagy mennyiségű adósság megújítása szempontjából – írták a Goldman Sachs londoni elemzői.
A GS előrejelzése szerint az államháztartási mérleg az idén – a nyugdíjpénztári vagyon átirányítása révén – a hazai össztermék (GDP) 2,5 százaléka körüli többlettel zárhat, a ház elemzői azonban “jelentős kockázatokat” látnak a 3 százalék alatti jövő évi hiány tarthatóságával kapcsolatban. Ugyanakkor azzal is számolnak, hogy ha a cél elérhetetlennek tűnik, a kormány további intézkedéseket tesz, mivel Magyarország “nem engedheti meg magának” a befektetői bizalom és a piaci hozzáférés elvesztését.
A cég szerint a devizahitelesek megsegítésére kidolgozott intézkedések enyhíthetik “valamelyest” a legsúlyosabb helyzetű adósok terheit, de a GS elemzői nem számolnak azzal, hogy a program “látható mértékben” élénkítené a fogyasztást.
A Goldman Sachs londoni szakértői az idei évre 2,5 százalékos növekedést jósolnak a magyar gazdaságban, 2012-ben pedig 2,6 százalékos GDP-pluszt várnak, megjegyezve, hogy ez kissé gyengébb prognózis a korábbinál, mivel a cég lefelé korrigálta a német növekedésre adott előrejelzését, ami valamelyest gyengébb exportdinamikát is jelent.
A GS szerint a válság okozhatott valamilyen mértékű állandó kiesést a magyar gazdaság kibocsátási potenciáljában, így a gazdaságban mutatkozó negatív kibocsátási rés valószínűleg kisebb, mint amekkorának látszik.
A cég az idén még csökkenő magyarországi inflációt vár, jövőre azonban arra számít, hogy a nyersanyagok újabb ársokkot okoznak, és emiatt a teljes kosárra számolt infláció visszagyorsulhat.
Mindezek alapján a Goldman Sachs elemzői azt jósolják, hogy az MNB jelenleg 6,00 százalékos alapkamata hosszabb távon változatlanul marad. Hozzátették ugyanakkor: ha a növekedési adatok gyengülnek, vagy az infláció gyorsabban csökken, akkor az MNB “eljátszadozhat a (monetáris) politika enyhítésének gondolatával”, de kamatcsökkentések csak akkor lehetségesek, ha a jegybank “korlátozottnak érzékeli” a forintot terhelő kockázatokat.
A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport negyedéves felzárkózó térségi elemzése szerint a magyar gazdaságpolitikában “teljes fordulat” történt, és az ezáltal teremtett bizalom révén a kormány már az első félévben fedezni tudta nagy kötvénykibocsátásokkal a teljes idei külső törlesztésfinanszírozási igényt.
A fő kockázatot azonban a Barclays Capital londoni elemzői szerint is a végrehajtás jelenti.
A munkapiaci és a nyugdíjreformok máris a szakszervezetek ellenállásába ütköztek, a közösségi közlekedésben és az önkormányzatoknál tervezett átalakítások végrehajtása pedig még nehezebbnek bizonyulhat.
A Barclays Capital szerint a reformok végrehajtását “kívülről nehéz lesz nyomon követni”, ezért a piacoknak végső soron a költségvetési teljesítmény és a közadósság-dinamika alapján kell majd ítélniük. Ezek hatásai késleltetve jelentkeznek, így pótlólagos időt hagynak a kormánynak, ám “ha fordul a hangulat”, a következő években esedékessé váló jelentős külső törlesztések és a még mindig magas adósságszintek miatt Magyarország megint a figyelem előterébe kerülhet – áll a Barclays Capital elemzésében.
A ház szerint azonban a lefelé tartó infláció és a kockázati felárak csökkenése, valamint azok a jelzések, hogy a fejlett piaci jegybankok halaszthatják a szigorítást, lehetőséget teremthetnek a magyarországi kamatcsökkentésre. A térség összes országa közül “Magyarország az egyetlen, ahol el tudunk képzelni kamatcsökkentést, de ezt – ha egyáltalán bekövetkezik – nem várjuk 2012 előtt (…), és 2012-ben is csak akkor lehet kamatcsökkentést megfontolni, ha a külső környezet támogató marad és a költségvetési politika a tervek szerint alakul” – írták a Barclays Capital londoni elemzői.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Hírzóna

A gazdaságvédelem költségvetése lesz a jövő évi büdzsé

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a tervezetet a parlamentben.

Tovább olvasom

Hírzóna

Segítenek a rászoruló családokon Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két támogatási formát dolgoz ki az önkormányzat.

Tovább olvasom

Közlekedés

Útfelújítás zajlik Csanádpalotán és Pitvaroson

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

22 kilométeren újulhat meg az út Mezőhegyestől az M43-as autópályáig.

Tovább olvasom

Aktuál