Egyetem

Épületeken belül is működő helymeghatározó rendszert dolgoztak ki Szegeden

Épületeken belül is működő helymeghatározó rendszert dolgoztak ki Szegeden

2011. június 28., kedd
Épületeken belül is működő helymeghatározó rendszert dolgoztak ki Szegeden

Az egészségügyben, az iparban és a kereskedelemben is alkalmazható az az épületeken belül is működő valósidejű helymeghatározó rendszer, melyet a szegedi Procontrol Elektronika Kft. munkatársai dolgoztak ki.

A valós idejű helymeghatározást lehetővé tevő GPS berendezések már a mindennapok részeivé váltak. A műholdak segítségével üzemelő rendszer nagy hátránya azonban, hogy már akár sűrűbb lombkorona alatt is akadozik használatuk, s az épületek belsejében általában nem működnek – mondta az uniós támogatással megvalósult fejlesztésről tartott keddi sajtótájékoztatón

Kovács Attila

, a harminc éve alapított magyar családi tulajdonú cég ügyvezetője. A szegedi vállalkozás szakemberei és a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszékének kutatói által kidolgozott rendszer épületeken belül is működő, néhány tíz centiméteres pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé. Az angol nevének (Real Time Locating System) rövidítése alapján RTLS-nek nevezett megoldás alapegysége egy miniatűr akár karórába, beléptető kártyába beépíthető jeladó. Az eszköz által kibocsátott rádió vagy ultrahang tartományban terjedő jeleket az épületekben egymástól tíz-, húszméteres távolságban elhelyezett routerek veszik, a mért adatokat egy szerveralkalmazásnak továbbítják, amely kiszámítja a jeladó pontos helyzetét. A rendszer elsődleges alkalmazási területének a fejlesztők az egészségügyet szánták. Egy karórába épített jeladó segítségével pontosan nyomon követhető a páciens helyzete, aki rosszulléte esetén egy pánikgombbal rögtön segítséget is hívhat, a berendezésbe épített mobiltelefon pedig kétirányú kommunikációt is lehetővé tesz. A megoldás előnye, hogy az ápolók pontosan meg tudják állapítani a beteg helyzetét. Kovács Attila elmondta, az RTLS felhasználásának csak a fantázia szab határt: a rendszer alkalmazható vagyonvédelmi célokra, az értékes eszközökbe épített miniatűr jeladóval nyomon követhető azok pontos helyzete. A kereskedelemben marketing célokra is használható: a bevásárló kocsikba építve pontosan rögzíthető a hipermarketekben a vevők milyen útvonalakat járnak be, hol időznek hosszabb ideig, de akár rendészeti alkalmazás is elképzelhető, a háziőrizetes pontos helyzete is rögzíthető a rendszer segítségével. A rendszer továbbfejlesztésével olyan megoldásokon dolgoznak, amely rögzíti a páciensek főbb egészségügyi paramétereit – vérnyomás, pulzus, testhőmérséklet -, s szükség esetén automatikusan riasztást küld.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.