Épületeken belül is működő helymeghatározó rendszert dolgoztak ki Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egészségügyben, az iparban és a kereskedelemben is alkalmazható az az épületeken belül is működő valósidejű helymeghatározó rendszer, melyet a szegedi Procontrol Elektronika Kft. munkatársai dolgoztak ki.

A valós idejű helymeghatározást lehetővé tevő GPS berendezések már a mindennapok részeivé váltak. A műholdak segítségével üzemelő rendszer nagy hátránya azonban, hogy már akár sűrűbb lombkorona alatt is akadozik használatuk, s az épületek belsejében általában nem működnek – mondta az uniós támogatással megvalósult fejlesztésről tartott keddi sajtótájékoztatón Kovács Attila, a harminc éve alapított magyar családi tulajdonú cég ügyvezetője.
A szegedi vállalkozás szakemberei és a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszékének kutatói által kidolgozott rendszer épületeken belül is működő, néhány tíz centiméteres pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé. Az angol nevének (Real Time Locating System) rövidítése alapján RTLS-nek nevezett megoldás alapegysége egy miniatűr akár karórába, beléptető kártyába beépíthető jeladó. Az eszköz által kibocsátott rádió vagy ultrahang tartományban terjedő jeleket az épületekben egymástól tíz-, húszméteres távolságban elhelyezett routerek veszik, a mért adatokat egy szerveralkalmazásnak továbbítják, amely kiszámítja a jeladó pontos helyzetét.
A rendszer elsődleges alkalmazási területének a fejlesztők az egészségügyet szánták. Egy karórába épített jeladó segítségével pontosan nyomon követhető a páciens helyzete, aki rosszulléte esetén egy pánikgombbal rögtön segítséget is hívhat, a berendezésbe épített mobiltelefon pedig kétirányú kommunikációt is lehetővé tesz. A megoldás előnye, hogy az ápolók pontosan meg tudják állapítani a beteg helyzetét.
Kovács Attila elmondta, az RTLS felhasználásának csak a fantázia szab határt: a rendszer alkalmazható vagyonvédelmi célokra, az értékes eszközökbe épített miniatűr jeladóval nyomon követhető azok pontos helyzete. A kereskedelemben marketing célokra is használható: a bevásárló kocsikba építve pontosan rögzíthető a hipermarketekben a vevők milyen útvonalakat járnak be, hol időznek hosszabb ideig, de akár rendészeti alkalmazás is elképzelhető, a háziőrizetes pontos helyzete is rögzíthető a rendszer segítségével.
A rendszer továbbfejlesztésével olyan megoldásokon dolgoznak, amely rögzíti a páciensek főbb egészségügyi paramétereit – vérnyomás, pulzus, testhőmérséklet -, s szükség esetén automatikusan riasztást küld.

Előző sztori

Bozóky: Szerethető csapat legyen a Szeged 2011

Következő sztori

Martonyi: a NATO a magyar külpolitika egyik alappillére