Írjon nekünk

Egyház

Egyházi támogatásokat adtak át a Városházán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

A Szegeden működő egyházak, felekezetek képviselőiből 2002-ben jött létre az Egyházügyi Tanács, mely minden évben maga osztja föl tagjai között azt az összeget, amivel Szeged városa támogatja őket. Az idén a keret 40 millió forint volt, melyből a beérkezett 32 pályázó több mint 80 milliós támogatást igényelt.

A folyamatos egyeztetésekkel sikerült a rendelkezésre álló pénz felosztása. A pályázók a támogatást nem hitéleti céljaikra használhatják majd fel, hanem az egyházi ingatlanjaik megóvására, felújítására, karbantartására fordíthatják. Így például a belvárosi plébánia a Dóm biztonságtechnikai rendszerét fogja rendbe tenni, mely az elmúlt évek alatt igencsak leromlott állapotba került, illetve új hangosítást is felszerelnek. A zsidó hitközség a kívülről már teljesen felújított Gutenberg utcai Hitközségi Ház belső terének javítására fordítja majd a támogatásként kapott összeget. Az önkormányzati támogatás mellé az egyházak és felekezetek közel 34 milliós önerővel fogják megvalósítani a pályázati célokat.

Támogatások a hitközségeknek

„A Kulturális Bizottsággal és a pályázókkal közösen sikerült a meglévő kereten belül tartani az igényeket” – mondta el az átadón Solymos László alpolgármester. „A pályázatok valóban jó célt szolgálnak majd, és mindenkinek jó munkát kívánok a megvalósításukhoz.”
Az újszegedi Árpádházi Szent Erzsébet Plébánia 2,15 millió forintot, a tápéi Szent Mihály Plébánia 1,2 millió forintot, a Katolikus Egyetemi Lelkészség 240 ezer forintot, a Szent Rókus Plébánia 900 ezer forintot, az alsóvárosi Szent Miklós Plébánia 1,8 millió forintot, a tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia 2,06 millió forintot, a szentmihályi Szent Mihály Plébánia 900 ezer forintot, a Móravárosi Plébánia 800 ezer forintot, a petőfitelepi Jézus Szíve Plébánia 800 ezer forintot vehetett át. A Belvárosi Plébánia 2,35 millió forint, a szőregi Alexandriai Szent Katalin Plébánia 1,5 millió forint, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya és Szent József Templom 600 ezer forint, a kiskundorozsmai Keresztelő Szent János Plébánia 1,8 millió forint, az alsóvárosi Ferences Plébánia 2,15 millió forint, a szegedi Görög Katolikus Egyház 2,15 millió forint, a petőfitelepi Református Egyházközség 1,4 millió forint, az újszegedi Református Egyházközség 800 ezer forint, a Református Egyetemi Lelkészség 245 ezer forint, a Honvéd téri Református Egyházközség 1,6 millió forint, a Kálvin téri Református Egyházközség 2,3 millió forint, a Szegedi Evangélikus Egyházközség 2,3 millió forint, a szegedi Szerb Ortodox Egyházközség 1,6 millió forint valamint a szőregi Szerb Ortodox Egyházközség 600 ezer forint támogatásban részesült.

A Szent György Nagyvértanú Magyar Ortodox Egyházközség 1,5 millió forint, a Zsidó Hitközség 2,25 millió forint, a Magyarországi Evangélium Testvéri Közösség 300 ezer forint, a Hit Gyülekezete 800 ezer forint és a Hit Gyülekezete Belvárosi Közössége 300 ezer forint, a Magyarországi Baptista Egyház Szegedi Gyülekezete 900 ezer forint, a Hetednapi Adventista Egyház 200 ezer forint, a Krisztusban Hívő Nazarénusok Gyülekezete 900 ezer forint, a Biblia Szól Egyház 200 ezer forint és a Metodista Egyház 405 ezer forint városi támogatást kapott.

Biztonságosabb Dóm és megszépülő zsidó székház

„A megkapott támogatás két célra fordítjuk” – mondta el portálunknak Kondé Lajos a Belvárosi Plébánia pasztorális helynöke. „A Dóm biztonságtechnikai berendezéseit szeretnénk korszerűsíteni, valamint a belső hangosítási rendszerünket fogjuk továbbfejleszteni.”
Szeged második legnagyobb templomának, az Új Zsinagógának szomszédságában, a felújított Gutenberg utca mentén található a Zsidó Hitközség székháza. A sokat megélt épület külső homlokzata már megszépült, a belső terek átalakítása folyamatosan történik.
„A most kapott támogatást a Gutenberg utcai székházunk tetőszerkezetének javítására fordítjuk” – mondta Lednitzky András, a szegedi Zsidó Hitközség elnöke. „Ebben az épületben helyezkedik el egy 23 fős szociális otthon, és az ehhez kapcsolódó konyha. Itt vannak az ima- és oktatótermünk és a hitközségi irodák. Jövőre folytatjuk majd az épület felújítását, amikor a szociális otthon álmennyezetének átalakításával egy energiatakarékossági programot hajtunk végre. Ezzel elkészül majd a székház felújítása, hiszen kívülről már teljesen megszépült, és jól illeszkedik a Gutenberg utcai környezetbe.”

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál