Bozóky: Szerethető csapat legyen a Szeged 2011

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedden délelőtt a városházán jelentették be az illetékesek – a polgármester, a püspök és Bozóky Imre –, hogy egy fúzió során új futballcsapat alakult, mely Szeged 2011 néven NB II-es bajnokságban képviselheti a várost. Az új alakulat vezetője, Bozóky Imre: vele beszélgettünk.

– Hogyan lett most Szegednek NB II-es csapata?

– A Magyar Labdarúgó-szövetség szabályzata alapján úgy tud egy egyesület indulási jogot szerezni magasabb osztályban, ha egy olyan másik egyesülettel fuzionál, mely rendelkezik ilyen joggal. Most a Makónak van NB II-es indulási joga, és mivel a Maros-partiak egyesültek a szegedi székhelyű Kiskundorozsmai ESK-val, így Szegeden lehet majd NB II-es csapatot indítani.

– És miért nem az NB III-ban második helyen végzett KITE-Szegeddel egyesült a Makó?

– A KITE-Szeged Kistelekre bejegyzett egyesület csapata, ha ezzel fuzionált volna a Makó, akkor Kisteleken lehetne NB II-es csapatot indítani.

– Mi a következő lépés az új csapat életében?

– Az utolsó jogi aktus az MLSZ versenybizottságának keddi ülése, ha itt rábólintanak a fúzióra, akkor teljesen rendben van a dolog. A következő kérdés az anyagi természetű. A város 40 milliós támogatását kell közel ugyan ennyivel kiegészítenünk, erről már folynak tárgyalások több szponzorral is. Azt szeretnénk, hogy biztonsággal és tisztességgel üzemeltessük az együttest, csak így van értelme a hosszú távú munkának.

– Hogyan lett ön ennek a kezdeményezésnek az egyik főszereplője?

– A Szeged-Csanád Egyházmegye által működtetett Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia létrehozásában is tevékenyen részt vettem, és mivel a csapatot működtető gazdasági társaságnak az egyházmegye lesz a tulajdonosa, így kerültem szóba, hiszen az akadémia és a klub között szoros kapcsolatot kell majd kialakítani.

– Beszélne a célokról is?

– A 2011-2012-es bajnokságban az a célkitűzés, hogy létrehozzuk azt a futballklubot, amit lehet szeretni, magáénak éreznek majd a szurkolók, működjön olajozottan a rendszer, és az élén egy olyan csapat álljon, amely az NB II-ben tisztességesen szerepel, ami alatt az első 10 hely egyikének megszerzését értem. De mindezek egy még magasabb célnak a résztávjai csupán, hiszen 2-3 éven belül az NB I-es szereplést szeretnénk elérni.

– Kikre épül a csapat, ki lesz a szakmai stáb és kik a játékosok?

– A szakmai stáb július 10-ig feláll. Augusztus végéig van átigazolási időszak, így nem biztos, hogy már júliusban a végleges, 22-es keret összeáll. A KITE-ben is van jó néhány játékos, aki erre a célra alkalmas, ahogy a Makóban is. Ez a szakvezetés feladata lesz majd, most kezdődnek a tárgyalások, de szeretném, ha foglalkoznának azzal a kérdéssel is, hogy minél több olyan szegedi születésű játékost visszahozzunk, akik alkalmasak az NB II-re vagy még egy ennél is nagyobb cél elérésére.

– Kik adják az utánpótlást?

– Szegedi utánpótláscsapatok, de erről még nem indultak meg a konkrét tárgyalások. A jövő útja az, hogy legyen egy jó felnőttcsapat, és a mögé színvonalas utánpótlásbázis álljon.

Default thumbnail
Előző sztori

Lezárultak a magyar EU-elnökség sportügyi feladatai

Default thumbnail
Következő sztori

Épületeken belül is működő helymeghatározó rendszert dolgoztak ki Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek