Írjon nekünk

Szórakozás

Az összmagyarság fesztiválja Balatonlellén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Több ezer vendégre számítanak a Balaton partján, ahol június 30-tól négy napon át, július 3-ig nyolc helyszínen több száz programmal színesítve rendezik meg az I. Magyar Világtalálkozót. A világ különböző pontjairól érkeznek vendégek, hogy e fesztiváljellegű találkozón gazdag kulturális, tudományos és más szórakoztató programok között töltsenek el négy napot.

A Szervező Bizottság elnöke, a Panoráma Világklub alapítója, Tanka László elmondta, hogy a világtalálkozó megrendezésének alapját, a külhoni magyarság körében végzett közel másfél évtizedes kapcsolatépítés, a médiaháttér, a különféle rendezvények, a terebélyesedő Világklub-hálózat jelenti, s céljuk, hogy megteremtsék a határokon átívelő sokszínű és kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatkialakítás és együttműködés lehetőségét. Az üzenete: a hagyományaink és értékeink mentén történő összefogásunk által legyünk ismertek a világban. A rendezvény célja továbbá, hogy nemzetközi és társadalmi összefogással, civil módon, s minden megkülönböztetéstől mentesen összehívja a magyarságot, közösségeit, szervezeteit szerte a nagyvilágból és a Kárpát-medencéből. „Célunk még a határokon átívelő sokszínű és kölcsönös előnyökre építő kapcsolatteremtés és együttműködés generációk párbeszédeként, a különböző országokban, kultúrákban élő honfitársaink fesztiválkeretű interaktív találkozóján-, a magyar identitás és értékvilág bemutatásával” – tette hozzá a balatonlellei fesztivál főszervezője.
A találkozó vidéki népszerűsítésében a Világklub megyei szervezetei segítettek. A Csongrád megyei Világklub elnöke, v. Szilágyi Árpád portálunknak elmondta, a találkozó egy átgondolt, minden részletre kiterjedően megszervezett négy nap, melynek olyan a programgazdagsága, hogy sem idő, sem hely nem elegendő mindennek az ismertetésére. „De amit mégis el kell mondani, az az, hogy ezeket a programokat olyan személyiségek szervezik, akik a magyar kultúra számos területén otthon vannak, többen speciális tudományterületek szakemberei, így garantálva lesz minden egyes eseménynek a színvonala, művészi, kulturális és tudományos értéke. Külön kiemelném a magyarsághíd konferenciát, amit egy hajón tartanak majd, de a hungarikumokkal kapcsolatos előadássorozat is ritkán látott színvonalon mutatja majd be a magyarság egyedi alkotásait akár a gasztronómia, vagy a kézműves ipar területéről” – hangsúlyozta a Világklub megyei elnöke.

Szemezgetés a programokból

A neves előadóművészek (Demjén Ferenc, Pataki Attila, Keresztes Ildikó, Tamás Gábor, Király Viktor) fellépése mellett különféle eseményekre is sor kerül, így megválasztják a 20 jelölt közül a Magyarok Világszépét, a Világtalálkozó szépségkirálynőjét. A Világtalálkozó alkalmából tölgyfából faragott, több mint két méter magas, Megmaradásunkért emlékművet avatnak(Farkaslaki Jakab György erdélyi fafaragó művész felajánlása), amelynek a talapzatába a találkozó résztvevőinek Üzenet az utókornak elnevezésű egymondatos üzeneteit helyezik majd el, amelyet csak ötven év múlva lehet majd kibontani… Az emlékmű kicsinyített mása képezi A Világ Magyarságáért elismerést, amelyet a világ különböző országaiban élő hat olyan személy vehet át, akik sokat tettek itthon és külhonban magyarságunk fennmaradásért. A számos program közt szemezgetve megemlíthetjük még a Csillagok, csillagok folklórfesztivált, táncházat, a Csárdáskirálynő színházi előadását, Nemzeti Lovagi Torna Bajnokságot, igazi falusi lagzit, helyszíni házasság-megerősítéssel, veterán autós találkozót, sólyomreptetést, íjászversenyt, nemzeti ultibajnokságot. Érdemes kilátogatni a Hungarikum Faluba, a Kézművesek Utcájára, a Bor és Pálinka Faluba, a Magyar Ízek Utcájára, vagy a Kárpát-medence konyhájára.
A MÁV-START Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezménnyel támogatja a rendezvényre érkezőket.
Részéletes információ a www.vilagtalalkozo.hu oldalon.

Kultúra

Hamarosan digitális sétákat tehetünk a Móra Ferenc Múzeumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Többek között az 1879-es nagy árvízről, valamint Szeged francia megszállásáról szóló kiállításokba nyerhetünk betekintést.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szegedet és Szentest is érinti az Antenna Hungária technológiaváltása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásait érinti az átállás.

Tovább olvasom

Hírzóna

Már a világhálón is megjelent a koronavírus

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Baj lehet, mert a távoli munkát végzők negyede semmilyen biztonságtechnikai irányelvet nem követ.

Tovább olvasom

Aktuál