Közélet

Az NFM elkezdi a megújuló energiáról szóló törvény kidolgozását

Az NFM elkezdi a megújuló energiáról szóló törvény kidolgozását

2011. június 16., csütörtök
Az NFM elkezdi a megújuló energiáról szóló törvény kidolgozását

Önálló, a megújuló energiaforrások elterjedését szolgáló törvényjavaslat kidolgozását kezdi meg 2011 második felében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A szaktárca MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye idézi

Bencsik János

klíma- és energiaügyért felelős államtitkárt, aki a Magyar Termálenergia Társaság VII. Nemzetközi Geotermikus Konferenciáján beszélt. Az államtitkár elmondta, hogy egységes megújuló törvényt alkotnak, amellyel a szabályozást kívánják egyszerűsíteni. A több mint 120 különböző jogszabályban elszórva találhatók a rendelkezések, a rendszer nem átlátható, alkalmazása ezért a termelők és a hatóságok számára is nehézséget jelent - közölte. A szabályozás egyszerűsítése javítja Magyarország versenyképességét a környező országokhoz viszonyítva a beruházásokért folyó vetélkedésben - emelte ki azzal, hogy folyamatban van a megújuló és alternatív energiaforrások átvételi támogatásának átalakítása, technológia típusonként és méretkategóriánként differenciált átvételi ár bevezetése tervezett. Az államtitkár szerint Magyarországon komoly tartalékok vannak a geotermikus energia szerepének növelésében, az ebből előállított energia mennyisége tíz év alatt megnégyszereződhet. A konferencián Bencsik János azt hangsúlyozta, hogy a lakossági és közintézményi hőtermelésben a tavalyi 12 százalékról 2030-ra 32 százalékra növelhető a megújulók részaránya. A készülő Nemzeti Energiastratégia a gazdaság dekarbonizációjának kiemelt eszközeként kezeli a megújuló energiaforrások részesedésének növelését; a megújuló energia leggazdaságosabban a hőtermelésben hasznosítható, így elterjedésének elősegítése leginkább a hasznos hő előállításában és a közösségi célú felhasználásban indokolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.