Gazdaság

A német iparban rekordütemben jönnek létre új állások

A német iparban rekordütemben jönnek létre új állások

2011. június 3., péntek
A német iparban rekordütemben jönnek létre új állások

A németországi iparban minden korábbinál több új munkahely jön létre a következő egy évben, a legnagyobb európai gazdaság ipara havonta több mint 10 ezer új állást kínál majd a munkavállalóknak a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) pénteken bemutatott felmérése szerint.

A német gazdaság egészét tekintve összesen 400 ezer új munkahely jöhet létre 12 hónap alatt. Az állások harmadát az iparvállalatok teremtik. Ez a nagyjából 130 ezer munkahelyet jelent, a német iparban soha korábban nem jött létre ennyi új állás 12 hónap alatt - hangsúlyozta

Heinrich Driftmann

, a DIHK elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben. Elsősorban a gépgyártásban, valamint az elektrotechnika, a fémalapanyag-és a járműgyártás területén vennének fel új munkatársakat a cégek. Az ipar mellett ugyancsak jelentős mértékben nő a szélesebb értelemben vett egészségügy és az úgynevezett tudásintenzív ágazatok - például kutatás-fejlesztés, informatika, üzleti tanácsadás - munkaerőigénye. Mindkét területen 60 ezerrel nő az állások száma. A növekedés nagyobb is lehet, ugyanakkor a szakképzett munkaerő szűkössége hátráltathatja a folyamatot - mutatta ki a német gazdaság szereplőinek reprezentatív képviselete. A DIHK felmérése szerint a szakemberhiány már most is komoly gond, a gépgyártásban például a cégek 39 százalékánál vélik úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya veszélyezteti az üzletmenetet, az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok körében pedig 49 százalék ez az arány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.