A német iparban rekordütemben jönnek létre új állások

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A németországi iparban minden korábbinál több új munkahely jön létre a következő egy évben, a legnagyobb európai gazdaság ipara havonta több mint 10 ezer új állást kínál majd a munkavállalóknak a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) pénteken bemutatott felmérése szerint.

A német gazdaság egészét tekintve összesen 400 ezer új munkahely jöhet létre 12 hónap alatt. Az állások harmadát az iparvállalatok teremtik. Ez a nagyjából 130 ezer munkahelyet jelent, a német iparban soha korábban nem jött létre ennyi új állás 12 hónap alatt – hangsúlyozta Heinrich Driftmann, a DIHK elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Elsősorban a gépgyártásban, valamint az elektrotechnika, a fémalapanyag-és a járműgyártás területén vennének fel új munkatársakat a cégek. Az ipar mellett ugyancsak jelentős mértékben nő a szélesebb értelemben vett egészségügy és az úgynevezett tudásintenzív ágazatok – például kutatás-fejlesztés, informatika, üzleti tanácsadás – munkaerőigénye. Mindkét területen 60 ezerrel nő az állások száma.
A növekedés nagyobb is lehet, ugyanakkor a szakképzett munkaerő szűkössége hátráltathatja a folyamatot – mutatta ki a német gazdaság szereplőinek reprezentatív képviselete. A DIHK felmérése szerint a szakemberhiány már most is komoly gond, a gépgyártásban például a cégek 39 százalékánál vélik úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya veszélyezteti az üzletmenetet, az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok körében pedig 49 százalék ez az arány.

Előző sztori

Hétfőtől ismét használható a Centrum megálló

Következő sztori

122 kötettel lett könyvkirály a 13 éves Dávid + FOTÓK