Többtonnás könyvadomány gyergyói településeknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyergyószentmiklósi, valamint a környékbeli könyvtárak könyvállománya gyarapodhat annak az adománynak köszönhetően, melyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kapott a szegedi Antikvár Áruház jóvoltából – írja a Hargita Népe című csíkszerdai napilap keddi számában.

A könyvek elosztásáról az EMNT gyergyószentmiklósi szervezete és a helyi demokráciaközpont gondoskodik, partnerségben a városi könyvtárral.
Az antikvár könyvek többsége nagyon jó állapotú, és ideiglenesen a gyergyószentmiklósi könyvtárba kerültek. A szállításban és a lerakodásban két helyi cég is segített, és a Dr. Marc Zsuzsanna Orvos Klub pénzadománnyal járult hozzá a szállításhoz. A program lebonyolítói szívesen fogadnak további támogatásokat is.
A könyvek egynegyedét már átválogatták, rendszerezték. A könyvek többsége világirodalmi és magyar irodalmi alkotás, és vannak társadalomtudományi és természettudományi könyvek is a szállítmányban.
A legrégebbi példány több mint százéves. A legtöbb könyv 50-60 éves. A művek nagyon széles érdeklődési kört elégítenek ki, olyan példányok is megtalálhatók a mintegy 12 tonnát nyomó könyvszállítmányban, amelyeket korábban többször kerestek már egyetemisták.
A gyergyószentmiklósi városi könyvtár elsőként válogathatott a nagy mennyiségű könyvből, és közben várják azoknak a környékbeli könyvtáraknak a jelentkezését, amelyek részesülni szeretnének az adományból.
Legutóbb tavaly érkezett nagy mennyiségű könyv Magyarországról a Székelyföldre. A 2010-es év végén Székelyudvarhely kapott több tonna könyvet – szintén az EMNT közreműködésével.

Előző sztori

A körbetartozások ellen szerveznek demonstrációt a Centrumnál

Következő sztori

A kormány eddig 44 százalékban teljesítette programját