Szombaton a csillagászoké a Dóm tér

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén világszerte május 7-én tartják a Csillagászat Napját. Ezen a napon hagyományosan a világ amatőr- és szakcsillagászai távcsöves bemutatók keretében ismertetik meg a széles közönséggel az égbolt szépségeit, közben előadásokat tartanak, magyaráznak. Teszik ezt teljesen ingyen, és olyan módon, hogy nem várják el az emberektől a városoktól távol épült csillagvizsgálók felkeresését, hanem ilyenkor a „távcsöveket hozzák el az emberekhez” – tereken, áruházak parkolóiban, lakótelepeken, utcasarkokon állítják fel műszereiket.

Ez a „járdacsillagászat”, ami hazánkban 2009-ben, a Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából honosodott meg komolyabb formában, és országszerte igen nagy érdeklődést váltott ki.

A Csillagászat (elő)Napja a Somogyi-könyvtárban

2011. május 6. 16.30

A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) a Csillagászat Napja előtti délután a Szegedi Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér) földszinti termében virtuális Naprendszer-túrára várja az érdeklődőket 2011. május 6-án, 16.30-kor. Az ismeretterjesztő előadáson csillagászati alapismeretekkel, fogalmakkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, melyek segítséget nyújtanak az égbolt megismerésében. Egy virtuális túra keretében ellátogathatunk a Naprendszer valamennyi bolygójára, sétát tehetünk a Marson, és megismerhetjük a legnagyobb bolygó, a Jupiter varázslatos világát. A Somogyi-könyvtár munkatársai az esemény előtt bemutatják a bibliotékában található csillagászati témájú művészeti albumokat.

Távcsöves bemutatás a szegedi Dóm téren

2011. május 7. 16.00-tól hajnalig

Szeged május 7-én kapcsolódik a nemzetközi rendezvénysorozathoz, s ennek keretében távcsöves bemutatást tartunk a szegedi Dóm térről már délután 4 órától, másnap hajnalig tucatnyi kisebb-nagyobb távcsővel. A helyszín kiválasztásának egyértelműen az az oka, hogy szeretnénk rangot adni az eseménynek. A bemutatást lelkes amatőrök mellett a Szegedi Tudomány-egyetem csillagászhallgatói, szakcsillagászai, és a Partiscum Csillagászati Egyesület tagjai végzik, így az esemény szakmai színvonala garantált. A délután négy órakor kezdődő rendezvényen a Nap távcsöves bemutatásával kezdünk, majd napnyugta után egészen reggelig a csillagos ég objektumaival folytatjuk.

A Dóm tér a csillagászoké

A rendezvény „kedvéért” erre az éjszakára a Dóm tér sötétségbe borul, lekapcsolásra kerül a Fogadalmi templom díszkivilágítása, valamint a tér közvilágításának egy része is, hiszen a város erős fényei elnyomják az égi objektumok halvány fényét, így lehetetlenné válna a bemutató.

A program:
Nap bemutatása 16-18 óra
Hold bemutatása 19.30-21.30
Szaturnusz bemutatása 21.30-02.15
Galaxisok, csillaghalmazok bemutatása 22.00-05.00
Közben előadások, vetítések
Borult idő esetére is készülünk programokkal, a rendezvény csak eső esetén maradna el, de erre az időre Szeged területére derült időt rendeltünk.

További információk:

http://partiscum.hu
pacsi.szeged@gmail.com
Illés Tibor
(06) 30-383-0374

Előző sztori

Agatha Christie a rendőrségen

Következő sztori

A MOB lesz az egyetlen köztestület az új sporttörvény értelmében