Közélet

Mihalicska István: Javulnia kell a vagyonőrök társadalmi megítélésének

Mihalicska István: Javulnia kell a vagyonőrök társadalmi megítélésének

2011. május 15., vasárnap
Mihalicska István: Javulnia kell a vagyonőrök társadalmi megítélésének
Ahogy portálunk már beszámolt róla, Mihalicska Istvánt választotta elnökének a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád megyei szervezete. Az új elnök alapító tagja a megyei szervezetnek, évek óta elnökségi tag, korábban pedig az etikai bizottság elnöke is volt. Mihalicska Istvánnal a személyét és a szakmai kamarát érintő új kihívásokról is beszélgettünk.

– A kamara hivatalos elnevezése alapján bizonyára sokan nem tudják, hogy mivel is foglalkoznak, így a Csongrád megyei szervezetről sincs sokunknak pontos képe. Hány tagjuk van?

– A kamara köztestület, a köztestületeket megillető minden jogosítvánnyal rendelkezik. A szakmai érdekképviseleten túl a tagok és nyilvántartott vállalkozások érdekeit egyaránt képviseli. Tájékoztatja, segíti és védi a biztonsági jogszabályokban járatlan állampolgárokat a vagyonvédelem területén lévő etikátlan, szabálytalan, jogsértő vagyonőrökkel vagy vállalkozásokkal szemben. Emellett partnere a rendvédelmi szerveknek a hatékony bűnmegelőzésben. Körülbelül 3500 regisztrált tagunk van, közel 400 fő egyéni vállalkozó és 110 bt., illetve kft.

– Ha a kamarán túlra tekintünk, ezen a munkán kívül milyen tevékenységeket végzett, milyen a szakmában jól hasznosítható tapasztalatai vannak?

– Tizenöt éve foglalkozom vagyonvédelemmel, ez idő alatt mindvégig a mostani cégemnél dolgoztam, s a szamárlétra minden fokát bejárva ügyvezető igazgató vagyok. Az elmúlt években sajnos háttérbe szorult a testmozgás, de nem szakadtam el a harcművészetektől, küzdősportoktól sem teljesen. Ezen a téren már több mint húszéves tapasztalattal rendelkezem. Jelenleg az ideális arányt próbálom kialakítani – feleségem szerint talán nem túl sok sikerrel – a család és a munka között. A két kisfiam abban a korban van, amikor bizony sok időt, törődést odafigyelést igényelnek édesapjuktól.

– Most, hogy a kamara megyei elnökévé választották, milyen kihívások várnak önre?

– A kihívás kettős, hiszen eddig a kamarában az élőerős terület munkáját kellett ötletekkel, aktív részvétellel segítenem, most a megye élén inkább az irányító koordináló feladatokon lesz a hangsúly. Olyan területekkel kell mélyebben ismerkednem, és beilleszteni a központi munka menetébe, mint például a biztonságtechnika, magánnyomozás, viszont továbbra is csapatjátékosként kell részt vennem a kamara országos szervezetének munkájában.

– Tervez-e valamiben újítást, váltást a korábbi kamarán belül folyó munkához képest?

– Igen, természetesen. Szeretném például ha javulna a kamarai kommunikáció és kapcsolatrendszer. Szükséges továbbá, hogy javuljon a vagyonőrök társadalmi megítélése. A megbízható, udvarias, tisztességes munka nemcsak a vagyonőrök elismerését és presztízsét javítja, hanem a vállalkozások megbízhatóságát piaci helyzetét is stabilizálja, amely a vállalási árakban és a jövedelmekben is kell, hogy előbb-utóbb tükröződjön. Nincsenek illúzióim, tudom, hogy nagyon sok munka és néhány zsákutca áll előttem, s csak utána jönnek a látható eredmények.

– Milyen kihívások, változások elé néz most a szakma?

– Jelen helyzetben a törvényi változás, illetve ezáltal a kötelező kamarai tagság eltörlése előtt nehéz a jövőről beszélni. A kihívások változatlanok, a vállalási árak feltornázását, a dolgozók számára a biztos anyagi háttér megteremtését kell szem előtt tartani a jogszabályi változásoktól függetlenül. A kamarában látom a lehetőséget arra, hogy az üzleti és etikai szabályokat összehangolja és az állam felé partnerségben továbbítsa, valamint a kormányzattal közösen kikényszerítse, betartassa ezeket. Természetesen óriási kérdés, komoly kihívás a kamara működésének biztosítása is.

– A zenés-táncos rendezvények szabályozása változott a West Balkánnál történt tragédia óta. Ez miként érinti a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói kamarát?

– Kamaránk aktívan részt vesz a jogszabályi előkészítésekben, vizsgálja a meglévő jogszabályok hatásait, időszerűségét, életszerűségét. A kamara súlyát jelzi, hogy a BRFK szakértőként kérte fel a West Balkán tragédia kivizsgálásában a tudományos és szakértői bizottságot. A Csongrád megyei kamara már a változás napján elindította a jogszabályban előírt rendezvénybiztosító és biztonságszervező képzéseket, amely nemcsak biztonsági őrök számára teszi lehetővé a további jogszerű foglalkoztatást, hanem a társadalom számára is fokozottabb biztonságot szavatol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.