Közélet

Még nem dőlt el a Virág Cukrászda sorsa

Még nem dőlt el a Virág Cukrászda sorsa

2011. május 25., szerda
Még nem dőlt el a Virág Cukrászda sorsa

A Virág cukrászda birtokbaadásáért indított eljárást a szegedi önkormányzat, a per első tárgyalását szerdán tartották a Csongrád Megyei Bíróságon.

Bene István

, az önkormányzatot képviselő ügyvéd a kereset ismertetésekor kifejtette, azt kérik a város központjában található két cukrászda ingatlanának bérlőjétől, a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Kft.-től, hogy tizenöt napon belül ürítse ki a két üzlethelyiséget. A város azt is követeli az alperestől, hogy 2010 szeptemberétől fizessen nettó havi 1,2 millió forint használati díjat az ingatlanok után. A város az önkormányzati tulajdonú Kis Virág Cukrászda üzlethelyiségére a Virág Cukrászda Kft.-vel bérleti szerződést kötött. A Virág Cukrászda Kft. a Kis Virág Cukrászdát továbbadta, a tulajdonában álló Virág Cukrászda üzlethelyiségét pedig bérbe adta a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Kft.-nek. A Virág Cukrászda Kft. felszámolás alá került, a felszámoló a Kis Virág Cukrászdára és Virág Cukrászdára kötött bérleti szerződéseket azonnali hatállyal felmondta, a Kis Virág Cukrászda bérleti jogát és a Virág Cukrászda tulajdonjogát értékesítésre meghirdette. Az önkormányzat elővásárlási jogával élve 275 millió forintért megvásárolta a Virág Cukrászda ingatlanát, majd kérte az ingatlanok kiürítését. A bérlő a kérésnek nem tett eleget, így került az ügy a bíróság elé. A bíróság szakértőt rendelt ki, a per így szeptemberben folytatódik. A Virág Cukrászdának otthont adó Új Zsótér ház 1873-ban, a "nagy víz" előtt épült. 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász,

Virágh Géza

és testvérei vásárolták meg és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után a neve Virág cukrászda lett. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág Cukrászdához tartozó Kis Virág. Az utóbbi húsz évben a Kis Virágnak csupán a bérleti joga, míg a Nagy Virágnak a tulajdonjoga cserélt gazdát több alkalommal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.