Közélet

Magyar-szerb hadgyakorlatot tartottak Hódmezővásárhelyen

Magyar-szerb hadgyakorlatot tartottak Hódmezővásárhelyen

2011. május 20., péntek
Magyar-szerb hadgyakorlatot tartottak Hódmezővásárhelyen

A békefenntartó küldetésben végrehajtott túszszabadítást, épületek és gépjárművek átvizsgálását gyakorolták magyar és szerb katonák a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában pénteken befejeződő Szomszédok 2011 elnevezésű hadgyakorlaton.

A szimulált harci helyzetben a vegyesen magyar és szerb katonákból álló egységeknek egy elképzelt földközi-tengeri szigeten, Spotlián kellett békefenntartó küldetésben részt venniük - mondta

Szász Árpád

, a gyakorlat társigazgatója. A területen a feltételezés szerint főként kézifegyverekkel fölszerelt lázadócsoportok tevékenykednek, amelyek szoros kapcsolatot tartanak a szervezett bűnözéssel. Működésük anyagi alapját részben kábítószer-csempészéssel és emberrablásokkal teremtik elő - tette hozzá az őrnagy. A konkrét harci helyzetben a két szakasz feladata egy túszul ejtett vöröskeresztes diplomata kiszabadítása és az egyik lázadócsoport vezetőjének elfogása volt - közölte Szász Árpád. A helyszínre először a területet biztosító egységek érkeztek, melyek lezárták a lázadók épületeihez vezető utakat. Majd a behatoló egységek ártalmatlanították a felfegyverzett lázadókat, és kiszabadították a túszt. Az akció során egy házi készítésű robbanóeszköztől megsebesült egy katona, a feladat része volt az ő ellátása is. A katonák a gyakorlat során festékpatronos fegyvereket használtak. A magyar és szerb hadsereg első közös gyakorlatát 2010-ben tartotta Vajdaságban, Bácskatopolyán. Az ötnapos hódmezővásárhelyi gyakorlat - amelyen szerb és magyar részről is 32-32 katona vett részt - elsődleges célja a beépített területeken megvalósított békefenntartó műveletek végrehajtásához szükséges tudnivalók elsajátítása volt, emellett a katonák gyakorolták az angol nyelvű kommunikációt, és részt vettek egy harci életmentőképzésen is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.