Közélet

Letartóztatták Ratko Mladićot

Letartóztatták Ratko Mladićot

2011. május 26., csütörtök
Letartóztatták Ratko Mladićot

A szerb rendőrség letartóztatta Ratko Mladić háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. A hírt Belgrádban Boris Tadic szerb elnök jelentette be.

"A Szerb Köztársaság nevében bejelentem Ratko Mladic letartóztatását. A kiadatási eljárás folyamatban van" - közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a szerb államfő. A B92 belgrádi rádió úgy tudja, hogy a férfit a szerb titkosszolgálat fogta el. A rádió zágrábi tudósítója pedig úgy értesült, hogy a szerb hatóságok már a horvát belügyminisztériumnak is megerősítették, hogy feltehetően elfogták a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által évek óta keresett szökevényt, akit súlyos háborús bűntettekkel vádol az ügyészség.

Mladićot

tartják a srebrenicai mészárlás első számú felelősének - írja a Vajdaság Ma. Előzőleg a Jutarnji list című horvát lap arról adott hírt szerb rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy néhány órája Szerbia területén elfogtak egy

Milorad Komadić

névre hallgató férfit, akiről azt feltételezték, hogy azonos Mladićtyal. A horvát lap úgy tudja, Komadićot azután fogták el, hogy bejelentés érkezett a hatóságokról, miszerint a férfi nagyon hasonlít Mladićra, és egyes azonosításra alkalmas jegyei is egyeznek a vádlott vonásaival. Ratko Mladic elfogásának hírére napi csúcsra ugrott a szerb dinár árfolyama az euróval szemben.

Hága tárt karokkal várja Mladicot

Az Európai Unió azt várja, hogy az elfogott Ratko Mladicot haladéktalanul adják ki Hágának - hangsúlyozta csütörtökön, a fejleményt üdvözlő nyilatkozatában az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Catherine Ashton

szerint a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűnökkel vádolt parancsnokának az elfogása "fontos lépés Szerbia és a nemzetközi igazságszolgáltatás számára". A délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljárni hivatott, hágai székhelyű nemzetközi ENSZ-törvényszék (angol rövidítéssel: ICTY) ügyésze 1995-ben emelt vádat Mladic ellen.

Serge Brammertz

, a hágai törvényszék ügyésze első reagáló nyilatkozatában kijelentette: Mladic letartóztatásával Szerbia "teljesítette egyik nemzetközi kötelezettségét". Még mielőtt Belgrádban hivatalosan megerősítették volna a körözött háborús bűnös elfogásának hírét, Brüsszelben

Stefan Füle

bővítési EU-biztos szóvivője kijelentette: ha a hír igaz, akkor az azt jelenti, hogy Szerbia megértette az ICTY-vel való együttműködés jelentőségét. Szerbia "eldöntötte, hogy konkrét további lépéseket tesz az európai úton" - értékelte a fejleményt

Natasha Butler

.

Jerzy Buzek

, az Európai Parlament elnöke a hivatalos bejelentés után nyilatkozatban üdvözölte Mladic letartóztatását. "Ez jó hír Szerbiának, a térség stabilitásának, és új lendületet ad Szerbia EU-csatlakozási folyamatának" - fogalmazott Buzek. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy még mindig szabadlábon van a Hága által szintén körözött

Goran Hadzic

.

Anders Fogh Rasmussen

NATO-főtitkár szintén nyilatkozatban adott hangot örömének. Emlékeztetett arra, hogy Mladic "kulcsszerepet játszott a balkáni és az európai történelem néhány legsötétebb epizódjában, beleértve Szarajevó ostromát, valamint bosnyák férfiak és fiúk ezreinek 1995-ben Srebrenicában történt legyilkolását". Most, csaknem 16 évvel azután, hogy vádat emeltek ellene, végre lehetőség nyílik az igazságtételre - tette hozzá Rasmussen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.