//

Letartóztatták Ratko Mladićot

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szerb rendőrség letartóztatta Ratko Mladić háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. A hírt Belgrádban Boris Tadic szerb elnök jelentette be.

“A Szerb Köztársaság nevében bejelentem Ratko Mladic letartóztatását. A kiadatási eljárás folyamatban van” – közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a szerb államfő.

A B92 belgrádi rádió úgy tudja, hogy a férfit a szerb titkosszolgálat fogta el. A rádió zágrábi tudósítója pedig úgy értesült, hogy a szerb hatóságok már a horvát belügyminisztériumnak is megerősítették, hogy feltehetően elfogták a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által évek óta keresett szökevényt, akit súlyos háborús bűntettekkel vádol az ügyészség. Mladićot tartják a srebrenicai mészárlás első számú felelősének – írja a Vajdaság Ma.
Előzőleg a Jutarnji list című horvát lap arról adott hírt szerb rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy néhány órája Szerbia területén elfogtak egy Milorad Komadić névre hallgató férfit, akiről azt feltételezték, hogy azonos Mladićtyal. A horvát lap úgy tudja, Komadićot azután fogták el, hogy bejelentés érkezett a hatóságokról, miszerint a férfi nagyon hasonlít Mladićra, és egyes azonosításra alkalmas jegyei is egyeznek a vádlott vonásaival.
Ratko Mladic elfogásának hírére napi csúcsra ugrott a szerb dinár árfolyama az euróval szemben.

Hága tárt karokkal várja Mladicot

Az Európai Unió azt várja, hogy az elfogott Ratko Mladicot haladéktalanul adják ki Hágának – hangsúlyozta csütörtökön, a fejleményt üdvözlő nyilatkozatában az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
Catherine Ashton szerint a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűnökkel vádolt parancsnokának az elfogása “fontos lépés Szerbia és a nemzetközi igazságszolgáltatás számára”.
A délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljárni hivatott, hágai székhelyű nemzetközi ENSZ-törvényszék (angol rövidítéssel: ICTY) ügyésze 1995-ben emelt vádat Mladic ellen.
Serge Brammertz, a hágai törvényszék ügyésze első reagáló nyilatkozatában kijelentette: Mladic letartóztatásával Szerbia “teljesítette egyik nemzetközi kötelezettségét”.
Még mielőtt Belgrádban hivatalosan megerősítették volna a körözött háborús bűnös elfogásának hírét, Brüsszelben Stefan Füle bővítési EU-biztos szóvivője kijelentette: ha a hír igaz, akkor az azt jelenti, hogy Szerbia megértette az ICTY-vel való együttműködés jelentőségét.
Szerbia “eldöntötte, hogy konkrét további lépéseket tesz az európai úton” – értékelte a fejleményt Natasha Butler.
Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke a hivatalos bejelentés után nyilatkozatban üdvözölte Mladic letartóztatását.
“Ez jó hír Szerbiának, a térség stabilitásának, és új lendületet ad Szerbia EU-csatlakozási folyamatának” – fogalmazott Buzek. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy még mindig szabadlábon van a Hága által szintén körözött Goran Hadzic.
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szintén nyilatkozatban adott hangot örömének. Emlékeztetett arra, hogy Mladic “kulcsszerepet játszott a balkáni és az európai történelem néhány legsötétebb epizódjában, beleértve Szarajevó ostromát, valamint bosnyák férfiak és fiúk ezreinek 1995-ben Srebrenicában történt legyilkolását”. Most, csaknem 16 évvel azután, hogy vádat emeltek ellene, végre lehetőség nyílik az igazságtételre – tette hozzá Rasmussen.

Előző sztori

Kézilabda: elkészült a BL-kiemelés, a Pick az 5. kalapban

Következő sztori

Ismét gyarapította nézőszámát a színház + FOTÓK