Közélet

Kun Miklós: A rendszer felfalta önmagát + FOTÓK

Kun Miklós: A rendszer felfalta önmagát + FOTÓK

2011. május 18., szerda
Kun Miklós: A rendszer felfalta önmagát + FOTÓK
Kun Miklós történész, Széchenyi-díjas professzor, a KRE Kremlinológiai Intézet vezetője sokszor megfordult városunkban, saját bevallása szerint Szegedre szinte már hazajár. Kelet-Európa a Kreml árnyékában 1944-1953 című előadása a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg termében egy előadássorozat bevezetőjeként hangzott el, majd a közönség megtekinthette a Sztálin és az ortodox egyház viszonyát taglaló dokumentumfilmjét. Az egybegyűlteket Kozma Gábor, a GFHF rektora köszöntötte, hangsúlyozva, nehéz témák kerülnek szóba a nagy birodalomról, amely évtizedeken keresztül meghatározta mindannyiunk életét. Kun tanár úr a tőle megszokott alapossággal és körültekintéssel, a téma legkiválóbb ismerőjeként valóban lenyűgözte a hallgatóságot, mindenki számára tudott újat mondani, eddig még soha, sehol nem publikált érdekességeket felidézni a sztálini időkről, a bolsevik elnyomó rendszer kegyetlenségéről. Magyarország tulajdonképpen 1944 márciusától egészen a rendszerváltozásig függetlenségét elveszített, megszállt ország volt. Az ekkor uralkodó embertelen rendszer nem csak a mi sajátunk volt, hiszen a kelet-európai országok zöme is a szovjet igát nyögte, annak ellenére, hogy a többség ellenezte és nem ezt az utat akarta. 1953 nem csak Sztálin halála miatt volt vízválasztó, addigra ugyanis kifulladt a szovjet birodalom, megerősödtek a nemzeti mozgalmak, jelentős reformok indultak el. Ebben az időszakban már 1 uncia arany kitermelése a Gulag táborokban 1,5 unciába került, s ugyanez vonatkozott az ipari termelésre, a fegyverkezésre is, hiába volt az olcsó munkaerő. A Nyugattal való egyre kilátástalanabb versengés kényszere okozta végül is a szovjet birodalom vesztét, összeomlását. Előtte azonban még hatalmas erejét és legyőzhetetlenségét kellett mutatnia. A Szovjetunió által megszállt országok sorsa nem Jaltán vagy Teheránban dőlt el, hanem jóval korábban, hiszen már a moszkvai csata után Sztálin kijelentette: Kelet-Európa az enyém lesz.

A szovjetek Szent-Györgyi Albertet is megkörnyékezték

Mindenhol hasonló szolgarendszer épült ki, mindenhol az értelmiség meggyőzése és megnyerése volt a cél. Kun Miklós érdekességként beszélt Szent-Györgyi Albert moszkvai látogatásáról – ezt még senki, sehol nem publikálta -, amikor a legfelsőbb pártvezetők megkörnyékezték a Nobel-díjas tudóst, felajánlották neki Magyarországon az államelnöki széket, majd amikor azt elutasította, minden privilégiumot felkínálva marasztalták, folytassa a tanulmányait a Szovjetunióban. A világhírű Pavlovnak, aki mellesleg mélységesen vallásos volt, még kápolnát is építettek. Azt sem tanítják a történelemkönyvek, hogy a szovjet megszállók, bizonyítandó nagylelkűségüket, 150, rossz körülmények között élő magyar értelmiségieknek ajándékcsomagokat küldtek, közöttük volt többek között Heltai és Zilahy is. Az előadásból megtudhattuk, a kelet-európai csatlós államok vezetőinek zöme szovjet káder volt, Lengyelországban a pártot és a katonaságot szinte kizárólag ők vagy a fogolytáborokból szabadultak irányították. A felső pártvezetők feladata volt természetesen jelenteni Moszkvának. Sztálin egyetlen kelet-európai vezetőben sem bízott, talán Klement Gottwald számított kivételnek, ő azonban alkoholista volt. A magyarországi szovjet nagykövetek listáját áttekintve kiderül, szinte mindenki a moszkvai pártközpontból jött, belügyes, nem csak diplomaták ők, hanem a központi bizottság helytartói is egyúttal. Benesről megtudhattuk, nálánál jobban talán senki sem gyűlölte a magyarokat, ezért személyesen felkereste Titót és Grozát, hogy meggyőzze őket a magyarok deportálásának szükségességéről. A román hadsereg közel 180 ezer ártatlan zsidót irtott ki, valóságos pogromot rendezett szovjet területen, Szlovákia pedig ugyanúgy a Szovjetunió ellen harcolt, és csak 1945 májusában tette le a fegyvert, Sztálin mégis Magyarország kárára és az ő javukra döntött, amikor területekkel ajándékozta meg őket.

Mit rejtenek még az archívumok?

Kun Miklós szerint rengeteg titkos forrás még felkutatásra vár, hiszen a volt szovjet külügy és hírszerzés archívumai ma sem mindenki számára elérhetőek. Az előadás után levetítették Kun Miklós 4 filmje közül az egyik félórás dokumentumfilmet, amely Sztálin és az ortodox egyház viszonyát vizsgálja. A megrázó felvételekből kiderül, hogy a 20-as években került sor először konfrontációra, aminek következményeként azonnal kivégeztek mintegy 8-9 ezer papot, szerzetest, egyházi méltóságot. Az egyházat megfosztják vagyonától, politikai perek garmada indul, bezárják, lerombolják a templomokat. Külföldön, a közelünkben, Karlócán megalakul a szakadár orosz egyház egyik központja, rengeteg pap emigrál. Aki otthon marad, azt bebörtönzik és bírósági eljárás nélkül elítélik, kivégzik. A 20-as évek végén főleg Ukrajnában megkezdődnek a pogromok, a kolhozosítás. A parasztok leöldösik az állatokat, eldugják a gabonát, hogy ne kelljen beszolgáltatni, feketelisták készülnek, a családokat Szibériába deportálják. A mesterséges kiéheztetés folytán ekkor 7-10 millió ember pusztult el, ebből 3 millió gyerek. A papok letartóztatása a 30-as évek végéig tart. A filmben elhangzott adat szerint csak 1937-ben, tehát 1 év alatt, 136 900 egyházi személyt tartóztattak le, ebből 85 ezret ki is végeztek. E kor legnagyobb vesztese az orosz ortodox egyház és a szovjet paraszt volt. A félelmetes rendszer szép lassan kezdte felfalni önmagát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.