Egyetem

Kitartanak a demonstráció mellett a pedagógus-szakszervezetek

Kitartanak a demonstráció mellett a pedagógus-szakszervezetek

2011. május 31., kedd
Kitartanak a demonstráció mellett a pedagógus-szakszervezetek

Az oktatásért felelős államtitkár kérése ellenére sem állnak el vasárnapra tervezett demonstrációjuktól a pedagógus-szakszervezetek - jelentette be Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke kedden, a Hoffmann Rózsával folytatott megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón.

Hoffmann Rózsa

arra hivatkozva nevezte indokolatlannak az öt pedagógus-szakszervezet június 5-re hirdetett megmozdulását, hogy - mint mondta - a feleknek kedden sikerült megegyezniük az új közoktatási törvényről, illetve a pedagógus-életpályamodellről szóló további konzultációról. Hozzátette: a kormány korábban többször is egyeztetett az érintett szakszervezetekkel, így például az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) és a Közoktatás-politikai Tanács ülésein is. A PDSZ elnöke ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig komoly ellentét feszül a kabinet és a szakszervezetek között a pedagógusok munkaidejének szabályozása, illetve az iskolák fenntartása miatt. Mint mondta, az államtitkárság terveivel összefüggő legjelentősebb fenntartásukra továbbra sem kaptak választ, vagyis még mindig nem zárható ki, hogy a jövőben emelkedhet a pedagógusok 22 órás kötelező óraszáma. Az oktatásért felelős államtitkár ugyanakkor úgy fogalmazott, a pedagógusuk munkaidejét elsősorban nem a kötelező óraszámokra, hanem az iskolában töltött időre vonatkoztatva kívánják újraszabályozni. Hoffmann Rózsa szerint a pedagógusok a készülő életpályamodell alapján a jelenleginél lényegesen magasabb fizetésre számíthatnak, de cserébe hosszabb munkaidőben kell iskolájuk rendelkezésére állniuk.

Mendrey László

megjegyezte továbbá, hogy korábban azért utasította el Hoffmann Rózsa keddi megbeszélésre szóló meghívását, mert a PDSZ elnöksége úgy gondolta, az államtitkárságnak nem külön-külön, hanem egyszerre kellene tárgyalnia a demonstrálni szándékozó szakszervezetekkel. Elmondása alapján a meghívást végül azért fogadta el, mert hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete is konzultált Hoffmann Rózsával. Az oktatási államtitkár kérdésre válaszolva arra tett ígéretet, hogy a közeljövőben a további három közoktatási szakszervezettel is egyeztet. A közoktatási szférában érintett szakszervezetek május 23-án jelentették be demonstrációs szándékukat, hogy elérjék, kezdődjön konzultáció a szférát érintő változástatásokról. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete elé tervezett megmozduláson a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mellett várhatóan a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének tagjai vesznek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.