Sport

Kajak-kenu: Kozák és Vajda nyerte az olimpiai számokat

Kajak-kenu: Kozák és Vajda nyerte az olimpiai számokat

2011. május 21., szombat
Kajak-kenu: Kozák és Vajda nyerte az olimpiai számokat

A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is Kozák Danuta nyerte az első világbajnoki válogatót NK-1 500 méteren. C-1 1000 méteren pedig a táv olimpiai bajnoka, Vajda Attila lett a győztes, aki ráadásul parádés idővel bizonyult a legjobbnak.

Nagyon jól kapta el a rajtot az összes esélyes versenyző NK-1 500 méteren, de a táv felénél már egyértelmű volt, hogy Honvédos háziversenyt hoz az első válogató.

Kozák Danuta

kevesebb, mint 4 tized másodperccel győzött minden idők legsikeresebb kajakosa, a 29-szeres világbajnok

Kovács Katalin

előtt, a harmadik

Csipes Tamara

lett, vagyis a Domino Honvéd mindhárom érmet begyűjtötte a világbajnoki válogató első döntőjében. „Nagyon jó kis verseny volt, örülök a győzelemnek. Nálam valahogy úgy van ez, hogy már a reggeli felkeléskor érezni szoktam mire számíthatok. Ma rendben ment minden, ideális bemelegítés után jó pályát mentem. Ugyanazt történt, mint az edzéseken, most én voltam a leggyorsabb, de holnap lehet, hogy Kati, vagy Tami fogna ki jobb napot” – mondta a táv tavalyi Európa-bajnoka, Kozák Danuta. „Sajnálom, hogy nem nyertem, de ettől függetlenül nincs miért aggódnom. Jobban megyek, mint tavaly ilyenkor, bízom benne, hogy a párosok jól fognak sikerülni Tamarával és Danusával is” – nyilatkozta Kovács Katalin.

Dusev-Janics Natasa

a büfében ülve nézte meg a lányok futamát, szerinte a döntő színvonalára nem lehetett panasz. „Jó versenyt láttam, örülök, hogy jó formában vannak a csajok. Nem lepett meg Danusa győzelme, hiszen tavaly is ő nyerte az első válogatót. Furcsa, hogy ezúttal a partról néztem a versenyt, de jövőre újra itt leszek” – vélekedett az állapotos kismama. Ő tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett egyéniben, 500 méteren. Irgalmatlan taktikai csata zajlott a C-1 1000 méter döntőjében.

Sáfrán Mátyás

800 méteren keresztül kimagaslott a mezőnyből, már másfél hajóval is vezetett, de az utolsó 200-on

Vajda Attila

– a tőle megszokott módon – hihetetlen hajrával állva hagyta Sáfránt és hozta az első válogatót. Vajda új párja, Varga Dávid szerezte meg a bronzérmet. „Ha az számítana, hogy ki vezet 800 méternél, akkor nem lennék olimpiai bajnok sem, szerencsére jól bírtam a végét, annak ellenére, hogy a múlt héten gyomorrontásom volt. Örülök a győzelemnek, mert nagyon nagy csatában nyertem, jó ellenféllel szemben” – mondta Vajda Attila a célban. „Jó meccs volt mindkét olimpiai számban – értékelte a látottakat

Storcz Botond

szövetségi kapitány. Danuta nagyon jól kapta el a rajtot, annak ellenére, hogy korábban nem erről volt híres és szépen vitte végig a távot, de a többi élversenyző is jól kajakozott. Vajda Attila futama is nagyon tetszett. Gratulálok Sáfrán Matyásnak, aki kis híján meglepte az olimpiai bajnokot. Attila azért volt jobb, mert tudta, hogy mit bír el, külön tudta választani a saját pályáját az ellenfelekétől, bizonyította klasszisát. Tavaly csak a világbajnoki döntőben ment ilyen meggyőzően, jó formában van, ezt bizonyítja az időeredménye is.” Az augusztusi MOL Kajak-Kenu Világbajnokság első válogatóversenyét a női kajakosok K-1 1000 méteres számában simán nyerte Kovács Katalin, ő hosszú évek óta nem talált legyőzőre itthon ezen a távon. Mögötte

Folláth Vivien

lett a második és Horváth Alexandra Enikő a harmadik. Hasonlóan papírforma eredmény született a női párosok 1000 méteres döntőjében is. A szám tavalyi világbajnoka, vagyis a Szabó-Csipes páros nagy fölénnyel győzött a Medveczky-Sarudi duó előtt. A délelőtt megrendezett mindhárom felnőtt női kajak döntőt

Csipes Ferenc

tanítványai nyerték meg. Női C-2 500 méteren a

Groholy Diana-Lakner Zita

összetételű páros nyerte az első válogatóversenyt. A program délután a női és a kenu egyesek 200 méteres előfutamaival folytatódik. A válogató vasárnap folytatódik, 9 órától kezdődnek a döntők.

A válogató műsorába tartozó számok szombati dobogósai a szövetség honlapja alapján:

női K-1 500 m: 1. Kozák Danuta (Domino Honvéd) 1:48.566 p 2. Kovács Katalin (Domino Honvéd) 1:48.926 3. Csipes Tamara (Domino Honvéd) 1:49.922 női K-1 1000 m: 1. Kovács 3:52.722 2. Folláth Vivien (Szolnok) 3:54.366 3. Horváth Alexandra (EDF Démász-Szeged) 3:56.466 női K-2 1000 m: 1. Szabó Gabriella, Csipes (Domino Honvéd) 3:33.665 2. Medveczky Erika, Sarudi Alíz (MTK) 3:36.209 3. Csernák Petra, Csernák Edina (EDF Démász-Szeged) 3:39.005 férfi C-1 1000 m: 1. Vajda Attila (EDF Démász-Szeged) 3:48.785 2. Sáfrán Mátyás (KSI) 3:49.357 3. Varga Dávid (MTK) 3:52.477 A hazai válogató második felvonását - a férfi kajakosokkal kiegészülve immár mindhárom szakág számára - június 10-12-én rendezik. A belgrádi Eb-re június 17-19-én, az olimpiai kvalifikációs szegedi MOL vb-re pedig augusztus 17. és 21. között kerül sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.