Közélet

Gyimesi Kálmán örökbe fogadta a Rigolettót + FOTÓK

Gyimesi Kálmán örökbe fogadta a Rigolettót + FOTÓK

2011. május 22., vasárnap
Gyimesi Kálmán örökbe fogadta a Rigolettót + FOTÓK
A Francesco Maria Piave által jegyzett Rigoletto-librettót fogadta örökbe Gyimesi Kálmán operaénekes, Liszt-díjas, érdemes művész, akit május 21-én, Szeged Napján a város díszpolgárává fogadott. Gyimesi Kálmán immár másodjára vehetett részt ilyen ceremónián örökbefogadóként, hiszen 2008-ban elnyerte a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját, amihez szintén "dukált" egy örökbefogadás (akkor Hunfalvy János Magyarország és Erdély eredeti képekben című 1857-es kiadású könyve felett vállalt védnökséget). Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője, az örökbefogadási ceremónia levezetője elmondta, már akkor kíváncsian lapozgatta Gyimesi Kálmán a Rigoletto librettóját tartalmazó füzetecskét, így nem volt nehéz dolga a "könyv" kiválasztásában. Olyan operáról és szövegről van szó, amely végigkísérte a művész életét - tette hozzá a főkönyvtáros. Érdekesség, hogy a füzetben egykori tulajdonosa egy 1925-ös újságkivágást is megőrzött, amelyen a Rigoletto akkori szereposztása olvasható, a címszerepet Lendvai Andor - Gyimesi Kálmán mestere - énekelte. Az örökbefogadás után Gyimesi Kálmán még egy, tíz évvel ezelőtti, az operaénekes pályájának negyvenéves évfordulója alkalmából tartott közéleti kávéházi beszélgetés DVD-felvételét is átvehette.
A könyv-örökbefogadás szimbolikus aktus, mellyel az örökbefogadó a könyv szellemiségét a magáénak vallja, és egyfajta gondoskodást vállal az elfogadott kötetért. A könyv a bibliotékában marad, de a katalógusban is megjelenik mellette az örökbefogadó neve. Az örökbefogadás intézményét 2003-ban vezették be, tipikusan a díszpolgárok és a Szegedért Alapítvány díjazottjai élhetnek ezzel a megtiszteltetéssel. Az első örökbefogadó Gregor József volt.
"Ez az ötven év egy perc alatt elszállt. Annyi sok szép szerepet, feladatot kaptam, és akkor még engem szerettek is" - fogalmazott az operaénekes az örökbefogadáson. Gyimesi hozzátette: Magyarországnak nagy hibája, hogy Budapest-centrikus. "Mi itt tiszaháti baritonisták nem jutunk szóhoz. Ritkán, mikor fent szükség van valamire, akkor igen. Mikor Rigolettót énekeltem, kértek, hogy Kálmánkám, maradj már itt, mert a Traviátát is holnap neked kellene énekelni. Kurzusok jönnek és mennek, a cél viszont mindig arccal a pénztár felé" - összegzett az operaénekes. A díszpolgár szerint az idősektől kellene tanulni; mint mondta, ma tele van a szakma fiatal, utcáról jött emberekkel, nagyon sok a dilettáns, az "outsider". Szavai szerint Vaszy Viktornak még volt érzéke az emberek kiválasztásához, az ő ideje után eltűnt a profizmus. "Hangot nem lehet venni a boltban. Erre vigyázni kell, ez egy istenadta tehetség, ezzel élni kell, és nem visszaélni" - hangsúlyozta Gyimesi Kálmán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.