/

Friss fűszerek az ablakból

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavasszal, nyáron a legnagyobb élvezet saját termesztésű fűszert „szakajtani” az ételek ízesítésére. Még csak kert sem kell hozzá, elég egy nagyobb cserép, vagy virágláda. És ha elmulasztottuk a tavaszi magvetést, még mindig vásárolhatunk bármelyik áruházban. A fűszerezéssel az étel egész karakterét meghatározhatjuk, illetve megváltoztathatjuk. A csirkét például készíthetjük a hagyományos magyar konyha szerint paprikásan, de süthetjük rozmaringgal is, így már egészen más ételt kapunk. A fűszerek nem csak ínycsiklandóak és anyagcsere-serkentők, de segítségükkel változatossá tehetjük a konyhánkat, kipróbálhatunk új és új ízeket.

Lestyános csirkeraguleves

Hozzávalók:
– 1 csirkemell
– 15 dkg zöldbab
– 2 sárgarépa
– fél cikk zeller
– 1 fehérrépa
– 2 evőkanál liszt
– 1 evőkanál citromlé
– 2 dl tejföl
– 1 evőkanál olaj
– kevés zellerzöld
– 1 szál lestyán
– 1 csokor petrezselyem
– ízlés szerint: só

Elkészítés:
A csirkemellről lehúzzuk a bőrt, kicsontozzuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Másfél liter hideg vízbe csipetnyi sót felteszünk főni. A zöldségeket, a zellert, a petrezselymet és a lestyánt a csirkemellcsonttal együtt a levesbe tesszük. Ha a hús félig megfőtt, a zöldbabbal együtt beletesszük a megtisztított, és darabokra vágott zöldségeket. A 2 evőkanál lisztből olajjal rántást készítünk, felengedjük kevés levessel, jól elkeverjük, majd a leveshez adjuk. A tejfölt jól kikeverjük, és folyamatosan a levesbe csurgatjuk. Még egyszer jól összeforraljuk, és az ízhatást apróra vágott lestyánnal, kevés citromlével fokozzuk. A csontot, a főtt zellerzöldet, a szálas lestyánt, petrezselymet tálalás előtt kivesszük a levesből.

Rozmaringos csirketál

Hozzávalók:
– 4 közepes nagyságú csirkecomb
– 1 ananász
– 15 dkg hosszú szemű vagy jázmin rizs
– 4 rozmaringlevél
– 0,5 dl olaj
– kevés curry

Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, besózzuk, borsozzuk, olajon megpirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, présen átnyomjuk. A rozmaring száráról lecsipkedjük a leveleket. Amikor a csirkecombok megpirultak, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a rozmaringleveleket, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Amíg a hús megpuhul, sós vízben megfőzzük a rizst, és előkészítjük az ananászt. Miután a zöldjét és külső fás kérgét eltávolítottuk, karikákra vágjuk, hogy könnyebb legyen felkockázni. Amikor a rizs megfőtt, a húshoz keverjük, majd sóval, borssal ízesítjük, kevés curryporral meghintjük. Azonmód, frissen tálaljuk.

Vaníliakrém eperöntettel

Hozzávalók:
– 4 tojás
– 1 teáskanál vaj
– 0,5 liter tej
– 10 dkg porcukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 dl tejszín
– pár citromfűlevél a díszítéshez

Az öntethez:
– 50 dkg eper
– 2 evőkanál porcukor

Elkészítés:
A tejet felforraljuk, és beletesszük a vaníliás cukrot. Egy jénai tálban a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, utána beleöntjük a vaníliás tejet, és kis lángon, habverő segítségével, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, és krémes állagú nem lesz. Az epret megmossuk, a szárát lecsipkedjük (pár szép, nagy szemet félreteszünk a díszítéshez), és botmixer segítségével alaposan összeturmixoljuk. A kelyheket vízzel kiöblítjük, és megtöltjük a vaníliás krémmel. A tejszínt felverjük, és minden krémmel megtöltött kehely tetejére halmozunk belőle egy-egy kanállal. A tetejére eperöntetet locsolunk, és feldíszítjük a félretett eperszemekkel. A színhatás kedvéért megkoronázzuk egy citromfűlevélkével. Hűtőszekrénybe tesszük, és legalább egy órán át hűlni hagyjuk.

Előző sztori

Befejeződött Kistelek központjának rehabilitácija

Következő sztori

Tizenegyesrúgó-versenyről és NB I-es futsalálmokról a Telinen + VIDEÓ