Friss fűszerek az ablakból



Tavasszal, nyáron a legnagyobb élvezet saját termesztésű fűszert „szakajtani” az ételek ízesítésére. Még csak kert sem kell hozzá, elég egy nagyobb cserép, vagy virágláda. És ha elmulasztottuk a tavaszi magvetést, még mindig vásárolhatunk bármelyik áruházban. A fűszerezéssel az étel egész karakterét meghatározhatjuk, illetve megváltoztathatjuk. A csirkét például készíthetjük a hagyományos magyar konyha szerint paprikásan, de süthetjük rozmaringgal is, így már egészen más ételt kapunk. A fűszerek nem csak ínycsiklandóak és anyagcsere-serkentők, de segítségükkel változatossá tehetjük a konyhánkat, kipróbálhatunk új és új ízeket.
Lestyános csirkeraguleves
Hozzávalók:
- 1 csirkemell - 15 dkg zöldbab - 2 sárgarépa - fél cikk zeller - 1 fehérrépa - 2 evőkanál liszt - 1 evőkanál citromlé - 2 dl tejföl - 1 evőkanál olaj - kevés zellerzöld - 1 szál lestyán - 1 csokor petrezselyem - ízlés szerint: só
Elkészítés:
A csirkemellről lehúzzuk a bőrt, kicsontozzuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Másfél liter hideg vízbe csipetnyi sót felteszünk főni. A zöldségeket, a zellert, a petrezselymet és a lestyánt a csirkemellcsonttal együtt a levesbe tesszük. Ha a hús félig megfőtt, a zöldbabbal együtt beletesszük a megtisztított, és darabokra vágott zöldségeket. A 2 evőkanál lisztből olajjal rántást készítünk, felengedjük kevés levessel, jól elkeverjük, majd a leveshez adjuk. A tejfölt jól kikeverjük, és folyamatosan a levesbe csurgatjuk. Még egyszer jól összeforraljuk, és az ízhatást apróra vágott lestyánnal, kevés citromlével fokozzuk. A csontot, a főtt zellerzöldet, a szálas lestyánt, petrezselymet tálalás előtt kivesszük a levesből.

Rozmaringos csirketál
Hozzávalók:
- 4 közepes nagyságú csirkecomb - 1 ananász - 15 dkg hosszú szemű vagy jázmin rizs - 4 rozmaringlevél - 0,5 dl olaj - kevés curry
Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, besózzuk, borsozzuk, olajon megpirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, présen átnyomjuk. A rozmaring száráról lecsipkedjük a leveleket. Amikor a csirkecombok megpirultak, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a rozmaringleveleket, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Amíg a hús megpuhul, sós vízben megfőzzük a rizst, és előkészítjük az ananászt. Miután a zöldjét és külső fás kérgét eltávolítottuk, karikákra vágjuk, hogy könnyebb legyen felkockázni. Amikor a rizs megfőtt, a húshoz keverjük, majd sóval, borssal ízesítjük, kevés curryporral meghintjük. Azonmód, frissen tálaljuk.

Vaníliakrém eperöntettel
Hozzávalók:
- 4 tojás - 1 teáskanál vaj - 0,5 liter tej - 10 dkg porcukor - 1 csomag vaníliás cukor - 1 dl tejszín - pár citromfűlevél a díszítéshez
Az öntethez:
- 50 dkg eper - 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, és beletesszük a vaníliás cukrot. Egy jénai tálban a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, utána beleöntjük a vaníliás tejet, és kis lángon, habverő segítségével, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, és krémes állagú nem lesz. Az epret megmossuk, a szárát lecsipkedjük (pár szép, nagy szemet félreteszünk a díszítéshez), és botmixer segítségével alaposan összeturmixoljuk. A kelyheket vízzel kiöblítjük, és megtöltjük a vaníliás krémmel. A tejszínt felverjük, és minden krémmel megtöltött kehely tetejére halmozunk belőle egy-egy kanállal. A tetejére eperöntetet locsolunk, és feldíszítjük a félretett eperszemekkel. A színhatás kedvéért megkoronázzuk egy citromfűlevélkével. Hűtőszekrénybe tesszük, és legalább egy órán át hűlni hagyjuk.
