Közélet

Életét vesztette Kadhafi egyik fia és három unokája egy légicsapásban

Életét vesztette Kadhafi egyik fia és három unokája egy légicsapásban

2011. május 1., vasárnap
Életét vesztette Kadhafi egyik fia és három unokája egy légicsapásban

Életét vesztette Moammer Kadhafi egyik fia és három unokája a NATO egyik légicsapásában Tripoliban, de a líbiai vezető túlélte a támadást - közölte vasárnapra virradóra a líbiai kormány szóvivője.

Musza Ibrahimot

az al-Dzsazíra arab hírtelevízió és több hírügynökség idézte. A szóvivő szerint a NATO csapást mért

Kadhafi

legkisebb fiának,

Szeif al-Arabnak

a házára. A támadáskor az épületben tartózkodott maga Moammer Kadhafi és a felesége is, illetve más rokonok és barátok is ott voltak. Kadhafinak nem esett baja. A szóvivő szerint a felesége is jól van, de mások megsebesültek. A kormányszóvivő háborús bűnténynek nevezte a NATO-támadást. Szerinte ez hadművelet volt kifejezetten az ország vezetőjének meggyilkolására, amit tilt a nemzetközi jog. Musza Ibrahim hangsúlyozta, hogy a meggyilkolt Kadhafi-fiú nemigen folyt bele az ország, illetve a Líbiában zajló katonai hadműveletek irányításába. A katonai szövetség vasárnap hajnalban közleményében arról tájékoztatott, hogy valóban csapást mért egy kormányzati épületre Tripoliban, de nem tudja megerősíteni Kadhafi családtagjainak haláláról szóló híreket.

Charles Bouchard

tábornok, a NATO-hadműveletek kanadai parancsnoka szerint a légicsapás egy parancsnoki épület és irányító központ ellen irányult a főváros központjában lévő Báb-el-Azizíja komplexumban. Hangsúlyozta, hogy a NATO kizárólag katonai létesítményeket vesz célba, amelyek kapcsolatba hozhatók Kadhafi hadműveleteivel a líbiai nép ellen. Charles Bouchard hozzátette: értesült azokról a meg nem erősített jelentésekről, hogy Kadhafi családtagjai vesztették életüket, és sajnál "minden emberi veszteséget, kiváltképpen, ha ártatlan polgárok kerülnek bajba a konfliktus következtében". A Kadhafi-fiú és az unokák halálának híre előtt néhány órával a Tripoliban tartózkodó tudósítók arról számoltak be, hogy három erőteljes robbanás hallatszott a fővárosban Kadhafi főhadiszállása, a tripoli Báb-el-Azizíja irányából, és NATO-gépek repültek el a főváros felett. A komplexum egy katonai övezet, ahol különféle épületek és rezidenciák találhatók, illetve katonai parancsnokságoknak és irányító központoknak ad otthont. A NATO gépei már korábban is támadták a Báb-el-Azizíjában található épületeket. Líbiai illetékesek nyugati újságíróknak megmutatták a lerombolt épületet, amelybe legalább három rakéta csapódott be. A ház tetőszerkezetének egyes részei teljesen beomlottak, hatalmas kráter tátong a földszintes, romhalmazzá bombázott épület helyén. Egyes hírügynökségi jelentések szerint az épület olyan súlyos károkat szenvedett, hogy a benne tartózkodók közül aligha élhette túl bárki is a légicsapást, ezért amennyiben Kadhafi még életben van, akkor még a támadás előtt elhagyhatta fia házát. Ugyanezt a véleményt fogalmazta meg a CNN hírtelevízió tudósítója is, aki ugyancsak járt a helyszínen. A kormányszóvivő szerint Szeif al-Arab Kadhafi hat fia közül a legfiatalabb, 29 éves volt. Egyike a líbiai vezető nyolc "biológiai" gyermekének. Szeif al-Arab a müncheni műszaki egyetemen tanult, de még nem fejezte be a tanulmányait - mondta Musza Ibrahim. A líbiai ellenzék szóvivője azonban kételyeket fogalmazott meg a bejelentés hitelességével kapcsolatosan. Mint mondta a CNN hírtelevíziónak: sosem hallottak Kadhafi Szeif el-Arab nevű fiáról, amíg ki nem tört a lázadás Líbiában.

Abdel Hafiz Goga

szerint mindezt kitalálta a Kadhafi-rezsim, hogy rokonszenvet vívjon ki magának. "A rezsim állandóan hazudik, és folytatja a hazudozást" - mondta az ellenzék szóvivője. Szeif al-Arab halálának hírére tüntetés kezdődött a lebombázott épület közelében. A lázadók fellegvárának számító Bengáziban pedig örömünnep tört ki röviddel a kormányszóvivő bejelentése után. A felfegyverzett lázadók a levegőbe lövöldöztek, a város utcái az autók dudálásától voltak hangosak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.