Közélet

Egyértelműen kell szabályozni a civil szervezetek működését

Egyértelműen kell szabályozni a civil szervezetek működését

2011. május 26., csütörtök
Egyértelműen kell szabályozni a civil szervezetek működését

Latorcai Csaba szerint a civil szervezetek működését szabályozó törvény segíteni fogja a társadalom számára hasznos tevékenységet végző szervezetek működést, míg a pályázati támogatásokra specializálódottakat kiszűri a rendszerből; a társadalmi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerdán, Kecskeméten azt mondta, hogy a törvényjavaslat néhány héten belül az Országgyűlés elé kerülhet.

Az Új civil törvény címmel tartott konferencián a régió civil szervezetei vitatták meg a törvényjavaslatot.

Latorcai Csaba

előadásában azt hangsúlyozta: elsősorban egyszerűsíteni szeretnék a civil szervezetek életét, lebontani azokat az adminisztratív gátakat, amelyek ma gúzsba kötik a működésüket. "Szeretnénk egy olyan közhiteles adatbázist, nyilvántartást létrehozni, amelyet majd egy meghatározott szervezet, nagy valószínűség szerint a bíróság fog kezelni" - mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve: a szervezetek számára újrabejelentkezési kötelezettség lépne életbe január 1-jei időponttal. Ettől azt várják, hogy a továbbiakban csak valós és működő civil szervezetek lesznek a bírósági nyilvántartásokban - magyarázta. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára utalt arra, hogy a bírósági bejegyzés - a cégjegyzék mintájára - a civil szervezetekkel kapcsolatban minden lényeges információt tartalmazni fog. Ha ez a nyilvántartás közhiteles lesz, akkor számos szervezet - önkormányzat, állami hatóság - tudja azt használni, ezzel egyszerűsíteni lehet a civil szervezetek életét - fogalmazott Latorcai Csaba. Véleménye szerint egy olyan új támogatási politikát kell bevezetni, amely a valós teljesítményhez mérten nyújt olyan mértékű támogatást, ami egy-egy szervezet részére a kitörés lehetőségét is magában hordozza. "Szakítani szeretnénk azzal, hogy úgynevezett porlasztott módon történik a civil szervezetek támogatása" - mondta. Álláspontja szerint elenyésző összegű támogatásban részesülnek a szervezetek, "ami az éhenhaláshoz sok, de ahhoz, hogy megéljenek belőle, kevés". Latorcai Csaba emlékeztetett arra, hogy a különböző adatbázisok szerint összesen 60-80 ezer civil szervezet létezik jelenleg Magyarországon, de azt, hogy ezek közül mennyi a ténylegesen működő, azt nem lehet tudni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.