Egyetem

Az internet lett a szervezett bűnözés legfőbb eszköze

Az internet lett a szervezett bűnözés legfőbb eszköze

2011. május 4., szerda
Az internet lett a szervezett bűnözés legfőbb eszköze

Az internet lett a szervezett bűnözés legfőbb eszköze - állapította meg szerdán közzétett jelentésében az Europol, az uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezete. A szervezett bűnözésről kétévente készülő átfogó Europol-jelentést ismertetve Rob Wainwright, az Europol igazgatója kiemelte, hogy immár a kábítószer- és emberkereskedelemben, valamint a pénzmosásban is nagy szerepet kap a világháló.

Emellett - tette hozzá - természetesen nagyrészt internetes felületen követnek el olyan "hagyományosan kibernetikai jellegű" szervezett bűncselekményfajtákat, mint például a bankkártyacsalás, a gyermekpornó, vagy éppen az audiovizuális kalózkodás. A drogbiznisz terén mind a szintetikus kábítószer előállításában, mind pedig piaci terítésében szerepet játszik az internet. Az illegális migrációtól a veszélyeztetett állatfajok példányaival való tiltott kereskedésen át a pénzmosási ügyletek lebonyolításáig az internet jelenti az alapvető kommunikációs eszközt a bűnözők között - állapította meg az Europol idei jelentése. A dokumentum öt fő szervezett bűnözési gócot azonosít Európában. Hollandia és Belgium a kábítószer-elosztás központja. A balti államok - az orosz Kalinyingráddal együtt - az illegális orosz termékek fő tranzitállomásának számítanak, valamint innen indulnak ki nemzetközi hatókörű, erőszakos cselekményeket elkövető csoportok. Spanyolország és Portugália a kokain és kannabisz Európába juttatásának fő tranzitállomása, valamint jelentős szerepet játszik az emberkereskedelemben. Bulgária, Románia és Görögország mutatja a szervezett bűnözés legnagyobb mértékű erősödését, részben azzal, hogy ide érkeznek a Fekete-tengeren át szállított illegális árucikkek, valamint e térségen át nagyon megugrott az illegális bevándorlás. Végezetül továbbra is Olaszország a pénzhamisítás, egyéb termékek hamisítása, továbbá az emberkereskedelem egyik legnagyobb európai központja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.