Közélet

A törvényszékre szállították Ratko Mladicot

A törvényszékre szállították Ratko Mladicot

2011. május 26., csütörtök
A törvényszékre szállították Ratko Mladicot

A háborús bűnök ügyében ítélkező szerbiai törvényszék épületébe szállították csütörtök délután a reggel őrizetbe vett Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg háborús bűncselekményekkel vádolt egykori parancsnokát - jelentette az RTS szerb állami televízió és a B92 belgrádi rádió.

A honlapokon közölt beszámoló szerint

Mladicot

a belgrádi felső bíróság keretében működő törvényszék vizsgálóbírója hallgatja meg. Mladicnak felolvassák a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék vádiratát. Ezt követően a belgrádi felső bíróság dönt a vádlott hágai kiadatásáról. Mladicnak jogában áll fellebbezni a kiadatás ellen, az ügyben a végső szót a szerb igazságügyi miniszter mondja ki.

Bruno Vekaric

, a törvényszék ügyészének helyettese korábban elmondta, hogy a kiadatási eljárás körülbelül egy hetet vehet igénybe. Mladicot csütörtök reggel fogták el a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Lázárföld (Lazarevo) faluban, Nagybecskerek (Zrenjanin) mellett.

Rasim Ljajic

, a hágai törvényszékkel való együttműködésért felelős szerbiai testület vezetője úgy nyilatkozott az RTS szerb állami televíziónak, hogy Mladicnál elfogásakor két pisztolyt találtak.

Milorad Veljovic

, a szerb rendőrség igazgatója közölte, hogy a történtek miatt Belgrádban és más szerbiai városokban "jelentősen" megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, többek között a külföldi nagykövetségek, konzulátusok védelmét. Eddig mindazonáltal nem érkezett hír incidensekről. A Vecernje Novosti című szerb lap úgy értesült, hogy Mladic nem tanúsított ellenállást, s

Milorad Komadic

névre kiállított személyi igazolvánnyal igazolta magát az elfogására kiérkező hatósági embereknek. Mivel ez utóbbiak nem voltak biztosak abban, hogy valóban a legkeresettebb hágai vádlottat fogták el, DNS-mintát vettek tőle. Ezt a belgrádi klinikai központba küldték elemzésre, amelynek igazgatója nem is tudta, kinek az örökítőanyagát vizsgálja. Azok, akik látták Mladicot, úgy írták le a lapnak a boszniai szerbek volt katonai vezetőjét, hogy nem sokban hasonlít a korábbi fényképekre. Rendkívül megöregedett, s furcsán tartotta egyik kezét, amely mintha élettelenül csüngött volna. Jellegzetes járása viszont megmaradt. Mladicot helikopterrel a BIA titkosszolgálat bázisára vitték, ahol ujjlenyomatot vettek tőle, amely megegyezett a korábban ismert mintákkal. Röviddel később a DNS-vizsgálat is megerősítette, valóban Mladic az elfogott személy.

Boris Tadic

szerb elnök csak ezt követően, délután egy órakor jelentette be Mladic elfogását. A Blic című szerb napilap viszont úgy értesült, hogy a Milorad Komadic álnéven élő Mladic azonnal elismerte valódi személyazonosságát. A Blic arról is beszámolt, hogy Mladic nemrégiben agyvérzést szenvedett, egészségi állapota súlyos, s az agyvérzés miatt nem tudja mozgatni a karját. A lap forrása szerint Mladicnak vesepanaszai is vannak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.