Egyetem

A jövő tehetségeiért ültetett fát a tízéves Sófi-alapítvány + VIDEÓ

A jövő tehetségeiért ültetett fát a tízéves Sófi-alapítvány + VIDEÓ

2011. május 14., szombat
A jövő tehetségeiért ültetett fát a tízéves Sófi-alapítvány + VIDEÓ
Álljon itt e fa a tudományos évgyűrűk folytonosságának reményében, a jövő tehetségei támogatásának szimbólumaként - e szavakkal ültettek el egy Tehetségfát a Rerrich Béla téren a szegedi természettudományi képzés kilencvenedik, valamint az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány fennállásának tizedik évfordulójára. A Sófi-ösztöndíj tízéves jubileumát a legkiválóbb díjazott hallgatók előadásaival ünnepelte, valamint a József Attila Tanulmányi és Információs Központban megrendezett képzőművészeti tárlattal, koncerttel és az alapítvány történetét bemutató kiállítással emlékeztek a jubileumra. A délelőtti előadásokon a kongresszusi teremben hallgathatták meg az érdeklődők az ösztöndíj történetének legkiválóbbjait, köztük Nagy Zsolt genetikust, aki egy jól prosperáló géndiagnosztikai céget hozott létre, melynek társtulajdonosa Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Bemutatkozott a Junior Prima Díjas Lipinszki Zoltán molekuláris biológus, Janáky Csaba vegyész, aki a Természettudományi és Informatikai Kar történetében először nyerte el az Európai Unió Marie Curie-ösztöndíját; Szalai Tamás csillagász, aki sok más szakmai siker mellett már egy kisbolygó felfedezésében is részt vett, valamint Turi Tímea, a fiatal költő, író és újságíró is.

A „művészeti tagozat”

A „Keretbe tárva” címet viselő képzőművészeti és fotókiállításon - melyre a Sófi-alapítvány létrehozója, Sófi József kérte fel az alkotókat - a nemrég Cambridge-ben is bemutatkozott, az alapítvány által felkarolt fiatal művészek képei is helyet kaptak az Egyetemi Tavasz részeként. Bubla Éva festőművész, Csákvári Eszter fotóművész, Kovács Gyula grafikus, Márkus-Czintos Zsuzsa festőművész, Márkus Róbert fotóművész és Szakács Nóra fotóművész alkotásait láthatja a közönség a TIK kiállítóterében május 20-ig. A kiállítást Máté Zsuzsanna esztéta nyitotta meg, és a Kalungu Ütőegyüttes fellépése színesítette az eseményt. A tárlatot az alkotói sokszínűség jellemzi, a képek a valóság szubjektív megélésének, a rá való reflektálásnak egy-egy keretbe foglalt lenyomatai - a kiállítás hangulatát jól tükrözi az a Honti Viktor-idézet, amelyet mottóul választottak hozzá: "Talán nincs is valóság, / Talán csak a képek vannak - / Talán azok látszanak a keretben / Sarkig kitárt ablakoknak."

A mecénás

Sófi József ma vállalkozó, egyetemistaként azonban még a molekuláris genetika területén folytatott kutatásokat. Anyagi lehetőségei miatt nem tudott kutatói pályán maradni. Vállalkozásba kezdett, majd létrehozta alapítványát, hogy a tehetséges hallgatóknak ne kelljen elhagyniuk a tudományos pályát. Évi kétmillió forintot fektet alapítványába. A Sófi-alapítvány 2001-ben jött létre, kezdetben a biológus, majd az egész Szegedi Tudományegyetem legtehetségesebb hallgatóinak támogatására – ami nem csak anyagi segítséget jelent, hiszen az alapítvány sok más mellett interdiszciplináris együttműködések, koncertek, képzőművészeti kiállítások szervezésével, ajánlásokkal és ingyenes jogi tanácsadással is próbálja egyengetni az általa támogatottak útját, az egyetemi évek befejezése után is. Eddig több mint 8 millió forint ösztöndíjat osztott az alapítvány összesen 71 hallgatónak. A Sófi-alapítvány az SZTE Tehetségpont részeként működik, az ösztöndíjat megpályázók automatikusan tagjaivá válnak a Tehetségpontnak, és ha anyagi elismerésben nem is részesülnek, számos kedvezményre, együttműködésre nyílik lehetőségük. Jelenleg mintegy 600 tehetséges hallgató van az alapítvány látókörében. „Óriási megtiszteltetés és nagy elismerés az SZTE Sófi-alapítvány számára, hogy tízéves évfordulóját az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának 90 éves jubileumi rendezvényén ünnepelheti” - vallotta az alapítvány létrehozója, akit egy újonnan alapított elismeréssel, a TTIK Mecénásdíjával tüntettek ki a kar 90 éves ünnepi kari tanácsülésén. A díj azoknak adományozható, akik kiemelkedő jelentőségű szakmai kapcsolatot ápolnak a karral, erkölcsi, anyagi támogatással kiemelkedő mértékben segítik az ott folyó oktatás, tudományos kutatás fejlesztését, színvonalának emelését, a hallgatói életfeltételek javítását. Sófi József Hernádi Klára dékánasszonytól vehette át a Mecénásdíjat. Az alapítvány kar általi megbecsültségét az is jól mutatja, hogy a természettudományi képzés jubileumára kiadott kötetben is helyet kapott.

A jövő szegedi tehetségeiért

Délután a Rerrich Béla téren a Sófi-alapítvány és a TTIK jubileuma alkalmából Tehetségfát ültettek, az emléktábla tanúsága szerint a „Jövő Szegedi Tehetségeiért”. A kar reméli, tíz év múlva már ennek árnyékában ünnepelheti százéves jubileumát - mondta el a dékánasszony. „A tudomány folytonossága úgy tartható fent, ha a tanárok mindig továbbadják a tudásukat a hallgatóknak, akik pedig majdan szintén mentorai lesznek egy következő generációnak. Ma ez azért is kiemelkedő fontosságú Magyarországon, mert az 'agyelszívás' jegyében számos tehetséget csábítanak külföldre, akik nem térnek vissza. Álljon itt ez a fa a tudományos évgyűrűk folytonosságának reményében, a jövő tehetségei támogatásának szimbólumaként” - fogalmazott Sófi József, hozzátéve, hogy azon munkálkodnak, hogy a tehetségek külföldi tapasztalatszerzés után térjenek haza, és itthon adják tovább megszerzett ismereteiket a következő nemzedéknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.