A Dóm térről kémlelik az eget a Csillagászat Napján + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A csillagászok reményei szerint szombaton derült ég fogadja majd az érdeklődőket délután négy órától a Dóm téren, ahol tucatnyi távcsővel mutatják majd be a Napot, a Holdat, majd az est leszálltával a Szaturnusz bolygót is a Csillagászat Napja alkalmából.

A Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportja és a szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület szervezésében városunk is csatlakozik a Csillagászat Napja rendezvényhez, így már május 6-án 16.30-tól a Somogyi-könyvtár földszinti termében virtuális Naprendszer-túrával várják a látogatókat, majd szombaton, 16 órától a Dóm téren felállított távcsövek segítségével ismertetik meg az érdeklődőket a Nap, a Hold, a Szaturnusz és a csillagos égbolt látványával.
„A rendezvények teljesen ingyen látogathatók, ráadásul erre az alkalomra a Fogadalmi templom és a Dóm tér díszkivilágítását is lekapcsolják nekünk” – mondta el portálunknak Garami Ádám, az MCSE Szegedi Helyi Csoportjának vezetője. „Így reméljük, hogy a szegedieket igazi csillagos égbolt fogadja majd. A sötétben sem kell majd félni, hiszen a rendezvényre a Szeged-Belvárosi Polgárőr Egyesület vigyáz, és segít az eligazodásban is.”

Előadások és bemutatók

no images were found

A Partiscum Csillagászati Egyesület pénteki előadásán hallottakat-látottakat a szombat esti bemutatón élőben, a távcsöveken keresztül is élvezhetik, miközben a téren felállított projektorokon folyamatosan csillagászati ismeretterjesztő filmeket, csillagképeket, bolygókat láthatnak majd, és testközelből megismerkedhetnek a csillagászok által használt eszközökkel a múltból és a jelenből is. A szervezők egy kis csillagászati tájékoztatóval is kedveskednek majd, melyből megismerhetik a Holdat és a Szaturnuszt.
„Természetesen megpróbálunk minden kérdésre válaszolni” – folytatta Illés Tibor, a PACSI elnöke. „Minden távcsőnél az amatőr- és szakcsillagászok az adott látványról mesélnek és bármilyen csillagászati-űrkutatási kérdésben segítenek azoknak, akiket érdekel a csillagok és a bolygók világa.”

no images were found

Előző sztori

Lázár értékelte a cigányság helyzetét Gyöngyöspata kapcsán

Következő sztori

Változik a forgalmi rend a 4-es vonalánál