Egészség

A cukor hatékonyabbá teheti az antibiotikumokat

A cukor hatékonyabbá teheti az antibiotikumokat

2011. május 17., kedd
A cukor hatékonyabbá teheti az antibiotikumokat

A cukor növelheti az antibiotikumok hatékonyságát krónikus fertőzések esetében - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című tudományos folyóirat.

Egyes kitartó baktériumok megtanulják, miként rejtőzzenek el az antibiotikumok elől, ami krónikus fertőzésekhez vezet. A jelenség nem azonos az antibiotikum-rezisztenciával, ezek a baktériumok megtámadhatóak a gyógyszerekkel, feltéve, hogy a hatóanyagok elérik a kórokozókat. A Nature című tudományos folyóiratban megjelent eredeti tanulmány szerint ezek a baktériumok úgy szöknek meg az antibiotikumok elől, hogy lecsökkentve anyagcseréjüket szunnyadó állapotba kerülnek, és megvárják, amíg újra "tiszta a levegő". A veszély elmúltával azután a baktériumok életre kelnek, aktiválják tevékenységüket, a gyógyszerrel megtámadott fertőzés pedig kiújul. A Bostoni Egyetem kutatói az ilyen makacsul rejtőzködő baktériumok kijátszására és eltüntetésére javasolják tanulmányukban, hogy élénkítsék fel anyagcseréjüket, például cukorral. A kutatók a gentamicin elnevezésű antibiotikummal együtt adagoltak cukrot krónikus húgyúti fertőzéssel élő egereknek, aminek eredményeként sikerült megakadályozni, hogy a baktériumok eljussanak az állatok veséjébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.