/

88 millió forintos büntetés az RTL Klubnak a VV 4 miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összesen 88 millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Klub Való Világ 4. szériája januári adásainak szabálysértései miatt – mondta a médiatanács szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiricsi Karola a tanács szerdai ülésén született döntést ismertette.
A szóvivő közölte: a médiatanács arról is döntött, hogy a műsor 2011-ben sugárzott adásait két lépcsőben vizsgálja, így a január után sugárzottakról újabb döntés várható.
A testület korábban a Való Világ 4. szériájának tavaly novemberi és decemberi adásai miatt már 144 millió forintos bírságot szabott ki az RTL Klubra.
A médiatanács most a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt csaknem 75 millió forintos büntetéssel sújtotta a televíziós csatornát. Ezeket a rendelkezéseket a Való Világ és a Neked Való című műsorok 31 vizsgált adásnapján 14 alkalommal sértette meg az RTL Klub.
A szóvivő azt mondta, mivel a műsorokban meghatározó téma volt az erőszak és a szexualitás, csak a 4-es, 16 év feletti kategória megjelölésével lehetett volna azokat sugározni. Ilyen besorolással azonban este 7 órától nem lehetett volna közzétenni az adást, csak este 9 és reggel 5 óra között. Ezt a szabályt 13 alkalommal sértette meg a csatorna, egy alkalommal pedig jó időpontban, de nem megfelelő kategória megjelölésével sugározta a műsort.
A médiaszolgáltató 87 alkalommal nem megfelelő időpontban tette közzé a Való Világ 4. és a Neked Való műsorelőzeteseit, ezért további 13 millió forintos pénzbüntetést rótt ki a médiatanács.
Kiricsi Karola azt is közölte: a tanács felszólítással, azaz a legenyhébb szankcióval élt még a televíziós csatornával szemben azért, mert a műsorkészítők 22 alkalommal nem tájékoztatták a nézőket a termékmegjelenítésről, holott erre január óta kötelezte őket a médiatörvény. A szóvivő hozzátette: a tanács az arányosság és a fokozatosság elvét tartotta szem előtt, amikor az újonnan bevezetett szabály megsértéséért nem rótt ki súlyosabb szankciót.
A kiskorúak védelmének megsértéséről szólva Kiricsi Karola elmondta azt is, a vizsgált hónapban 23 alkalommal alkoholfogyasztás közben, 12-szer pedig dohányzás közben láthatták a játékosokat a nézők, és több alkalommal érzelmi krízisen áteső villalakókat mutattak. Mind a szerkesztett műsorban, mind a játékosok számára megadott feladatokban előtérbe került a szexualitás és az erőszak.
A tanács álláspontja szerint a négy és tizenhét év közötti nézők csaknem harmada nézhette a valóságshow-t, amelynek vizsgált adásait a hatásvadász feldolgozásmód és a káros minták halmozott bemutatása jellemezte. Mindez kedvezőtlenül befolyásolhatta a kiskorúak személyiségfejlődését.
Kiricsi Karola azt is közölte, hogy a médiatanács vizsgálja a VV 4. győztesének új műsorát is, amely ellen eddig 9 panasz érkezett. A nézők szerint a Szerelem a legfölsőbb szinteken nem képernyőre való és károsan befolyásolja a fiatal korosztályok gondolkodásmódját. A tanács vizsgálja még a Való Világhoz kapcsolódó, a Cool TV-n sugárzott műsorokat is, és észrevételeiről tájékoztatja a román joghatóságot, a televíziós csatorna ugyanis ennek felügyelete alá tartozik.
A szóvivő a médiatanács további döntéseiről elmondta: a testület elfogadta a Miskolc 96,3, az Ózd 99,5 és a Kazincbarcika 95,9 megahertzes frekvencián történő helyi médiaszolgáltatásra vonatkozó pályázatok végleges szövegét, nyolc esetben pedig 60 napos ideiglenes műsorszolgáltatási szerződés megkötéséről döntött.

Előző sztori

Kenuban óriási csata várható az olimpiai számokban

Következő sztori

A kör, s középen a Frittmann + FOTÓK