2,5 milliárdos közbeszerzés a népszámlálásra

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megjelent a 2011. évi népszámlálás feldolgozási feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás megindításának engedélyezéséről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben. A keretösszeg 2,5 milliárd forint.

A kormány engedélyezi a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) közbeszerzési eljárás megindítását “a 2011. évi népszámlálás papír alapú kérdőíveinek optikai karakterfelismerésen alapuló adatbeviteli rendszerének kialakítása, megvalósítása és működtetése tárgyban 2500 millió forint keretösszeg erejéig” – olvasható a határozatban, amelynek értelmében a pénzügyi fedezetet a 2012. évi költségvetés tervezése során szükséges biztosítani.
Az idei, 15. magyarországi népszámláláson lehet először interneten, önbevallással adatot szolgáltatni, de 40 ezer számlálóbiztos is járja majd az országot – közölte a Központi Statisztikai Hivatal keddi sajtótájékoztatóján. Az összeírás október 1-je és 31-e között lesz, a pótösszeírás november 1-jétől 8-áig.
Az összeírás vonatkozik minden olyan emberre, aki életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik – köztük a külföldi állampolgárokra is -, továbbá az egy évnél nem régebben külföldön lévő magyar állampolgárokra; az elmúlt hónapokban indult honosítás során állampolgárságot szerző emberekre azonban nem.
Az Országgyűlés tavaly november végén több ponton módosította a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényt. Ennek alapján a népszámláláskor a válaszadók nemére, születési idejére, lakóhelyére, családi állapotára, gyermekeinek adataira; iskolai végzettségére, gazdasági aktivitására, foglalkozására, munkáltatójára és munkahelyére, tanulással vagy munkavégzéssel összefüggő napi utazásaira, egészségi állapotára, esetleges fogyatékosságára, valamint állampolgárságára, vallására, nemzetiségére, anyanyelvére, nyelvismeretére és lakáshasználatának jogcímére kérdeznek rá.
Az adatszolgáltatás az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozóan önkéntes, a többi esetben kötelező. Aki nem engedi be a kérdezőbiztost, szabálysértést követ el.
A népszámlálás első rendszerezett adatait várhatóan 2012 első negyedévében hozza nyilvánosságra a KSH, a végleges adatokat az utolsó negyedévben.

Előző sztori

HM: békeidőben továbbra sincs hadkötelezettség

Következő sztori

Elcsomagolták az Angyali üdvözletet + FOTÓK