Közélet

Megyei közgyűlés: leváltották Zomborit a múzeum éléről (FRISSÍTVE) + HANG

Megyei közgyűlés: leváltották Zomborit a múzeum éléről (FRISSÍTVE) + HANG

2011. április 15., péntek
Megyei közgyűlés: leváltották Zomborit a múzeum éléről (FRISSÍTVE) + HANG
A megyei közgyűlés megszavazta az elnök, Magyar Anna előterjesztését, melyben a közalkalmazotti törvényre hivatkozva a Móra Ferenc Múzeum igazgatójának nyugdíjazását kérte. Zombori Istvánt felmentették, a vezetői posztra pályázatot írtak ki, ideiglenesen Gaskó Béla, a múzeum igazgatóhelyettese veszi át a vezetői feladatokat. A megyei közgyűlésen döntés született arról, hogy a Móra Ferenc Múzeum igazgatóját, Zombori Istvánt nyugdíjazzák. A vezetői feladatokat a döntés napjától az igazgató helyettese, Gaskó Béla veszi át. A közgyűlés után a megye sajtóosztálya egy közleményben ismertette a határozatot. Nyugdíjazására tekintettel, a jogszabályok által biztosított 8 hónap felmondási idővel megszüntette Dr. Zombori István közalkalmazotti jogviszonyát, és a Móra Ferenc Múzeum igazgatói állásának betöltésére pályázatot hirdet a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése. Az előterjesztésről zárt ülés keretében határoztak a képviselők. Az új megyei múzeumigazgató kinevezéséig a vezetői feladatok ellátásával az általános helyettest, Dr. Gaskó Bélát bízta meg a testület, tekintettel arra, hogy Dr. Zombori István az elkövetkezendő időben részben szabadságát, részben pedig felmentési idejét tölti. A pályázatot a Nemzeti Közigazgatási Intézet internetes oldalán (www.kozigallas.gov.hu) és a Csongrád Megyei Önkormányzat honlapján (www.csongrad-megye.hu) hirdetik meg. A beérkező pályázatokat szakmai bizottság véleményezi majd, köztük Dr. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter delegáltja. - olvasható a nyilatkozatban.

Zomborinál a fegyelmi eljárás még lefolytatható

A közgyűlés sajtószolgálata leszögezte továbbá azt is, hogy független egymástól a nyugdíjazással kapcsolatos döntés és a fegyelmi vizsgálat (az eljárásról szóló cikkünket itt olvashatják - a szerk.). "Zombori István fegyelmi eljárása nincs összefüggésben a nyugdíjazásáról szóló döntéssel. A Csongrád Megyei Közgyűlés rendkívüli ülése még nem tárgyalta Dr. Zombori István fegyelmi ügyét. A Közgyűlés ugyanis a legutóbbi ülésén 15+15 napban határozta meg a fegyelmi biztos számára a jelentés elkészítésének határidejét, és a jelentés még nem készült el. Mivel Zombori István munkaviszonya az elkövetkező 8 hónapban még fennáll, a fegyelmi eljárás lefolytatásának nincs akadálya" -írták. Zombori István érdeklődésünkre azt mondta, hogy míg nincs a kezében a hivatalos értesítés a döntésről, addig nem kommentálja felmentését. Az M43-as autópálya régészeti feltárásával kapcsolatban nyilatkozott Gaskó Béla elmondva azt, hogy a felelősség óriási, a múzeumot nem szabad hagyni bedőlni, és nehogy azt gondolja bárki is, hogy ezt a feltárást más is elvégezheti. „Ez a szegedi múzeum feladata, mindenképpen ezen fogok dolgozni. Folyamatosan egyeztetni fogok a fenntartóval, ebbe a munkába pedig bevonom a koordinátort, Balogh Csillát is” – nyilatkozta Gaskó, aki arra a kérdésre, hogy felmerülhet-e az autópálya feltárásával kapcsolatos szerződésmódosítás leszögezte, hogy erről még semmi biztosat nem tud mondani, a későbbi tárgyalásokon dőlhetnek el ezek a kérdések. Online közvetítésünk10.50: A Jobbik megyei képviselője, Tóth Péter tart sajtótájékoztatót. A politikus szerint az M43-as ügyében született levél nem tartalmaz konkrétumokat, szerinte a képviselők nem kaptak kielégítő választ arra, hogy megtarthatja-e a múzeum az ásatási feladatokat, és mintha felelőségmentés zajlana az ügyben. Tóth Péter elmondta, hogy Zombori felmentése etikátlanul és antidemokratikus módon történt.
Hallgassa meg Tóth Péter sajtótájékoztatóját!10.42:Magyar Anna ismerteti a határozatokat. Az első ponttal kapcsolatban az a döntés született, hogy levélben megküldik az M43-as autópálya feltárásaival kapcsolatos megállapításait a múzeumnak. A közgyűlés döntött arról is, hogy felmentik Zombori Istvánt igazgatói posztjából, mert március 29-én betöltötte a nyugdíjkorhatárt. A Csongrád Megyei Közgyűlés Zombori István helyettesítésére a megyei múzeumigazgató helyettesét, Gaskó Bélát bízza meg. Zomborinak a vezetői feladatokat a mai naptól, 2011. április 15-től át kell adnia. A múzeum igazgató székének betöltésére a megyei önkormányzat pályázatot hirdet ki. Vége a közgyűlésnek. Zárt ülés.9.13: A két napirendi pontot, az M43-as szerződéssel kapcsolatos aktuális feladatok tárgyalását és a „megyei önkormányzati fenntartású intézmény vezetője jogviszonyának megszüntetése, igazgatói pályázat kiírása” címet viselő pontot a képviselők egyhangúlag elfogadták. Magyar Anna zárt ülést rendelt el. 9.10: Magyar Anna, megyei elnök megnyitja a rendkívüli közgyűlést. 15 megjelent fővel határozatképes a közgyűlés. 9.00:Orbán Imre érkezett elsőnek, lassan a többi politikus is elfoglalja helyét. 8.50: A sajtó munkatársain, néhány irodai dolgozón és a technikai személyzeten kívül politikusok még nem érkeztek meg az ülésterembe. Mint ismeretes a megyei közgyűlés előző, március 25-i rendes ülésén fegyelmi eljárást indított a megyei múzeumigazgató ellen. Zombori István akkor portálunknak elmondta, méltatlannak tartja az eljárást, szerinte Magyar Anna közgyűlési elnök akarja őt eltávolítani pozíciójából a fegyelmivel. A megye sajtószolgálata akkor közleményt adott ki, melyben leírták, hogy a megyei fenntartású intézményben a belső ellenőrzési osztály végzett vizsgálatot, ami „két múzeumi beruházással kapcsolatban olyan körülményeket tárt fel, amelyek tisztázására a jövőben a fegyelmi eljárás fog választ adni”. Zombori elmondta, hogy a vizsgálat adminisztratív problémákat vetett fel gipszkarton falakból kialakított irodák kapcsán. Szerinte olyan események nem történtek, amelyek indokolták volna egy ilyen fegyelmi eljárás elindítását. A péntek délelőtti rendkívüli közgyűlésnek két napirendi pontja van: az M43-as szerződéssel kapcsolatos aktuális feladatok, míg a másik a „megyei önkormányzati fenntartású intézmény vezetője jogviszonyának megszüntetése, igazgatói pályázat kiírása” címet viseli. A várhatóan heves vitákat kiváltó ülésről percről-percre beszámolunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.