Vona vitát vívna Orbán Viktorral

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyilvános televíziós vitára hívja ki Vona Gábor a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt – jelentette be pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Dúró Dóra a Jobbik országgyűlési képviselője.

Vona Gábor az egyik közösségi portálon tette közzé a felhívását. Eszerint azért ezt a módját választotta a felkérésnek, mert Orbán Viktor is aktív felhasználója a portálnak. A Jobbik elnöke úgy fogalmaz: “mivel a magyar – cigány együttélés kérdése, problémái mostanra a mindennapi sajtó legtöbbet elemzett témája lett, így szerintem itt az ideje, hogy a politika a sajtóüzengetés, a mindeddig meddő törvénymódosítások helyett megkezdje az érdemi vitát.”
Szerinte ugyanis a probléma abból fakad, hogy a politikusok a megoldáshoz egy lépéssel sem jutottak közelebb az elmúlt 20 évben. A mindenkori kormányok (és a Jobbikot leszámítva a mindenkori ellenzékük) rózsaszínre festették, ami fekete volt, mellébeszéltek, hazudoztak, polkorrekt üres frázisokba menekültek.
“A Jobbik elnökeként, Magyarország harmadik legerősebb politikai erejének vezetőjeként ezért arra kérem Orbán Viktor miniszterelnök urat, a Fidesz vezetőjét, hogy nyilvános vitában ütköztessük a kormány és az ellenzék érveit a cigányság felemelésének kérdésében. Fontos, hogy a magyar társadalom, annak magyar és cigány része egyaránt megismerkedhessen a politika valódi szándékaival, és a valódi vita folytatása ne váljon az egyre alacsonyabb szintű sajtópurparlé áldozatává. A vita időpontját és helyszínét miniszterelnök úrra bízom, nekem csupán annyi feltételem van, hogy élő adásban és közszolgálati televízióban kerüljön sor rá. Lehetőleg minél hamarabb. Életek múlhatnak rajta” – írja Vona Gábor.

A pártnak semmi köze a Véderőhöz

A pénteki gyöngyöspatai események kapcsán Dúró Dóra még elmondta: A Jobbiknak semmi köze nincsen a Véderő nevű mozgalomhoz. A Véderő Gyöngyöspatán a hétvégén katonai gyakorlatot tart, amely miatt a településen élő roma nőket és gyerekeket vasárnapig kitelepítették. Dúró Dóra hangsúlyozta: a Véderő inkább a Jobbik “ellenlábasa,” hiszen a mozgalom vezetője Eszes Tamás elindul a gyöngyöspatai polgármester-választáson, ahol a Jobbik a helyi elnökét Juhász Oszkárt indítja majd. Az ellenzéki párt szerint a Véderőt “mozgató szálak sokkal inkább a Fideszhez vezetnek,” hiszen a fideszes támogatással az önkormányzatba bejutott Maka Attila független képviselő sógora ajánlotta fel a mozgalomnak azt a telket ingyen, ahol a hétvégi katonai gyakorlat zajlik.
A Jobbik éppen ezért felszólítja a többi parlamenti pártot, hogy “hagyják abba a hangulatkeltést és ne próbálják meg a Jobbikot rátolni olyan szervezetekre, amikhez semmi közük sincs” – tette hozzá Dúró Dóra.
Az ellenzéki politikus szerint egyébként a gyöngyöspatai események a zámolyi romák 10 évvel ezelőtti esetére hasonlítanak és a Jobbik szerint ez “ugyanolyan hangulatkeltés.”

Előző sztori

Műsorújság: a Telin TV szombati műsora

Következő sztori

Vásárhelyen hangol a búvárúszó-válogatott