Közélet

Átláthatóbb viszonyokat teremtene az LMP

Átláthatóbb viszonyokat teremtene az LMP

2011. április 6., szerda
Átláthatóbb viszonyokat teremtene az LMP

Az LMP módosítaná Szeged város közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatát annak érdekében, hogy a benyújtott indítványok átláthatóbbak legyenek mind a képviselők, mind pedig a civilek számára. Szentistványi István előterjesztésében konkrét pontokba szedte, hogy hol és hogyan kellene változnia a különböző beadványoknak az átláthatóság érdekében.

Az LMP-s önkormányzati képviselő indítványa részletesen szól arról, hogy milyen típusú előterjesztéseknek milyen plusz információkat kell még tartalmaznia ahhoz, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően szélesebb spektrumon ismerhessék meg az egyes előterjesztések tartalmát a képviselők és civilek. Az LMP-s indítványt ismertető sajtótájékoztatón

Oláh Péter

, a párt megye választmányának a tagja és

Málovics György,

az LMP helyi koordinátora kiemelték, melyek azok a főbb területek, ahol mindenképpen szükséges változtatni az indítványok elkészítésekor az átláthatóság érdekében. Az LMP fontosnak tarja például, hogy a pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdéseinél külön-külön legyenek azok előterjesztve, s egyesével lehessen szavazni. A rendeletmódosítások tartalmazzák a régi és az új rendeletet, váljon láthatóvá a különbség köztük, illetve indokolják a szükségességét, hasonlóan, ha az előterjesztés valamilyen szerződésmódosításra irányul. De Málovicsék ugyanilyen fontosnak tartják azt is, hogy az ingatlanokat érintő előterjesztések (adásvétel, bérlés) tartalmazzák az okokat, az érintett társadalmi csoportokat, a változás azokra gyakorolt hatását. A városi területek különböző minőségű átsorolásainál már az első mozzanatoktól tartalmaznia kellene az előterjesztéseknek a tervezett hasznosítást, az átminősítés szükségességének az okát, a jelenlegi tulajdonviszonyokat, s a megelőző tíz évben történt tulajdonszerzéseket. A politikusok szerint ezekre a lépésekre többek között azért is van szükség, hogy egy-egy önkormányzati döntés már az előkészítő szakaszban teljesen világos legyen az átlagember számára is, így nagyobb cselekvési lehetősége nyílik a polgárnak, ha nem ért vele egyet a választott képviselőjéhez, a sajtóhoz, vagy egyéb érdekvédelmi csoporthoz fordulhasson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.