Novemberi Szerencsenapok Extra
/

Történelmi séta a nagyárvíz emlékére

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 12-én szombaton lesz a szegedi nagyárvíz 132. évfordulója. A Dél-alföldi Idegenvezetők és Országjárók Egyesülete az emléknapra történelmi sétákat szervez 10-től 16 óráig, melynek keretében idegenvezetők mutatják be az árvíz fontosabb helyszínein a pusztulás és az újjászületés történetét.

Az idegenvezetők szegedi egyesülete több éves hagyományához híven ezúttal is árvízi emléksétára hívja a város lakóit és vendégeit. Az eseményen a tragédia 132. évfordulója kapcsán I. Ferenc József osztrák császár és magyar király alakját idézik meg, aki három alkalommal járt Szegeden. Először 1857-ben, majd 1879-ben, öt nappal a Nagyárvíz betörése után és utoljára, négy évvel később, 1883 októberében, amikor Sissivel együtt megtekintette a romokból újjáépített Szegedet.
„A séta a Tisza partján, Juhász Gyula szobránál indul március 12-én szombaton 10 és 16 óra között óránként. A résztvevők a történelmi vízmérce megtekintése után az árvíz pusztítását és a királyi ígéretet megörökítő nagyméretű festményt ismerhetik meg a Móra Ferenc Múzeumban, majd az uralkodó jelenlétében felavatott Szegedi Nemzeti Színház mellett a Széchenyi térre sétálva ismertetőt hallhatnak az újjáépítés során a mai formáját elnyert Városházáról is, amelynek dísztermében Ferenc József és Erzsébet királyné nagyméretű portréit is bemutatják, illetve bejárható lesz a Sóhajok Hídja is. Az emléksétán a részvétel ingyenes” – tudtuk meg a szervező egyesület vezetőjétől, Mihály Illéstől, aki korhű viseletben, Habsburg-uralkodónak öltözve beszélt a szombati eseményről a séta majdani helyszínein.

Default thumbnail
Előző sztori

Tizennégy régészeti korszak emlékei kerültek elő + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Galbács Zoltán a vizes gondokról a Szabadegyetemen

Legutóbbi hasonló cikkek