Közélet

Székelykaput avattak Londonban

Székelykaput avattak Londonban

2011. március 14., hétfő
Székelykaput avattak Londonban

Székelykapu-avatással ünnepelte a londoni magyarság vasárnap este az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját, Magyarország londoni nagykövetének jelenlétében – adja hírül a szatmar.ro portálra hivatkozva az erdély.ma.

A nagy-britanniai magyar szervezetek március 15-éhez kapcsolódó legjelentősebb ünnepi rendezvényét az Angliai Magyar Református Egyház szervezte. A székelykapu – teljes egészében az angliai magyarság adományaiból – az egyház nyugat-londoni templomának kertjében épült. Az esemény meghívott vendégei között jelen volt

Adronie Alford

, a templomnak otthont adó londoni kerület, Hammersmith and Fulham polgármestere, valamint

Andy Slaughter

, a kerület parlamenti képviselője. Az ünnepi rendezvényt bevezető vasárnap esti istentisztelet után

Csák János

, Magyarország londoni nagykövete a több száz jelenlévő előtt mondott ünnepi beszédében méltatta a Magyarország által 1848 óta megtett utat, kiemelve, hogy az ország, amely akkoriban az osztrák és az orosz birodalommal állt szemben, ma már az EU elnöke. Csák János fontosnak nevezte, hogy a Nagy-Britanniában és a világban bárhol máshol élő magyarok tapasztalataikat „vigyék át a kapu másik oldalára", vagyis Magyarországot is gazdagítsák e tapasztalatokkal. Ezután a nagykövet –

Salánki Istvánnal

, az Angliai Magyar Református Egyház lelkipásztorával együtt – felavatta a templomkert bejáratát alkotó székelykaput. Az ünnepség a Himnusz és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.