Székelykaput avattak Londonban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Székelykapu-avatással ünnepelte a londoni magyarság vasárnap este az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját, Magyarország londoni nagykövetének jelenlétében – adja hírül a szatmar.ro portálra hivatkozva az erdély.ma.

A nagy-britanniai magyar szervezetek március 15-éhez kapcsolódó legjelentősebb ünnepi rendezvényét az Angliai Magyar Református Egyház szervezte. A székelykapu – teljes egészében az angliai magyarság adományaiból – az egyház nyugat-londoni templomának kertjében épült.
Az esemény meghívott vendégei között jelen volt Adronie Alford, a templomnak otthont adó londoni kerület, Hammersmith and Fulham polgármestere, valamint Andy Slaughter, a kerület parlamenti képviselője. Az ünnepi rendezvényt bevezető vasárnap esti istentisztelet után Csák János, Magyarország londoni nagykövete a több száz jelenlévő előtt mondott ünnepi beszédében méltatta a Magyarország által 1848 óta megtett utat, kiemelve, hogy az ország, amely akkoriban az osztrák és az orosz birodalommal állt szemben, ma már az EU elnöke.
Csák János fontosnak nevezte, hogy a Nagy-Britanniában és a világban bárhol máshol élő magyarok tapasztalataikat „vigyék át a kapu másik oldalára”, vagyis Magyarországot is gazdagítsák e tapasztalatokkal. Ezután a nagykövet – Salánki Istvánnal, az Angliai Magyar Református Egyház lelkipásztorával együtt – felavatta a templomkert bejáratát alkotó székelykaput.
Az ünnepség a Himnusz és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Előző sztori

Éremeső a TIK-ben + FOTÓK

Következő sztori

Elhalasztják Japánban a műkorcsolya-világbajnokságot