Szanyi álhírekkel árasztotta el a sajtót

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy telefonbetyárkodó újságíró felültette a politikust

Szanyi Tibor, MSZP-s politikus a Jobbiknak, a rendőrségnek és az Orbán-kormánynak is nekiment, egy olyan telefonhívás miatt, amelyben egy újságíró gyöngyöspatai romának adva ki magát álhíreket közölt a politikussal. Szanyi végül már azt írta, hogy a kormány és a Jobbik összejátszva próbaterepnek használja Gyöngyöspatát.

„Elég-e néhány kamu telefonhívás ahhoz, hogy „felelős” politikusok országos sajtótájékoztatót hívjanak össze és bármilyen pánikkeltő rémhírt tényként közöljenek a lakossággal: a gárdisták égő keresztet állítottak fel Gyöngyöspatán a cigánysoron? Igen, elég!”– olvasható azon a hírportálon, amely a politikust próbára tevő telefonhívásokat bemutatta.
A bombahir.hu újságírója telefonbetyárkodásához megalkotta Lakatos Márió karakterét, aki Gyöngyöspatán a Jókai utcában lakik, munkanélküli és nagyon fél. Lakatos úr szombaton egy fekete autóbusz érkezését figyelte meg a falu főterén, amelyből fekete egyenruhás férfiak szálltak ki, és bementek egy épületbe. A faluban tartózkodik Zagyva György Gyula (Jobbik) is, és a fekete ruhások ostorokkal, botokkal masíroznak a faluban.
A történetből egy szó sem volt igaz. S mit kezdett a dezinformációval a parlamenti képviselő? A sajtóhoz fordult, a rendőrséget semmittevéssel vádolta és a kormány és a Jobbik összjátékáról vizionált.

Szanyi: a kormány és a Jobbik összejátszik, Gyöngyöspata a bizonyíték

Az MSZP-s politikus többek között felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul erősítse meg a közbiztonságot azokon a településeken, ahol hasonló a helyzet. Azt mondta: “a Jobbikhoz köthető paramilitáris alakulatok” egy kettős fakeresztet állítottak fel Gyöngyöspatán. A keresztet meggyújtva “tombolva kiáltoztak” az ott élőknek. A rendőrség a szocialista politikus szerint “nem csinál semmit” és – mint mondta, “erős a gyanúja”, hogy “ez a bizonyítéka annak, hogy igenis egy összjáték van a kormány és a Jobbik között”. Azt még nem tudni – tette hozzá -, hogy miben játszanak össze, de valószínű, hogy “próbaterepnek” nézik Gyöngyöspatát.

(A cikk a bombahir.hu oldalán olvasható, ahol az újságíró által rögzített telefonbeszélgetések is hallhatók.)

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt szóvivője hétfőn az MTI-nek nyilatkozva szánalmasnak nevezte, hogy az általuk “hivatásos rettegőknek” nevezett politikusokat és pártokat, amilyen Szanyi Tibor és az MSZP, akár telefonbetyárkodással félre lehet vezetni. A politikus érthetetlennek nevezte, hogy ha valaki egy olyan súlyú ügy kapcsán telefonál, mint amilyen a gyöngyöspatai helyzet, akkor anélkül adnak hitelt egy ismeretlen szavainak, hogy az információt ellenőrizték volna, és a hazugságból kerekítenek sajtóközleményt, sajtótájékoztatót.

Szanyi nem reagál

“Picit sem szeretnék reagálni. Legfeljebb annyit, hogy a szélsőjobboldal lelkivilágába nagyon belefér, hogy az ország problémái közepette ilyenekkel szórakozzanak” – mondta Szanyi Tibor az MTI-nek.

Előző sztori

Miklós Péter ’48 emlékéről a Telinen

Következő sztori

Kövér a csíkszeredai állampolgári esküről