/

Majdnem a teljes önkormányzati rendszer csődközelben van

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem egy-egy önkormányzati típusra jellemző a csőd előtti vagy csődközeli helyzet, hanem majdhogynem a teljes önkormányzati rendszerre; ezen belül is a megyei önkormányzatok vannak a legnagyobb gondban, egyharmaduk komoly problémákkal küzd – nyilatkozta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában pénteken reggel.

A politikus szerint az előző kormány bosszúhadjárata éppen a megyékre összpontosult, nem véletlenül van rendkívül nehéz helyzetben Pest megye sem – derült ki a beszélgetésből. Tállai András úgy látja: Pest megye esetében elkerülhetetlen a csődbe jutott önkormányzatokra vonatkozó törvény és az ezzel járó adósságrendezési eljárás alkalmazása.
“Pest megye tipikus példája és bizonyítéka annak, hogy a magyar önkormányzati rendszer hova jutott azzal a gondolkodással, amelyet az előző kormány, a szocialisták képviseltek” – szögezte le Tállai András. Az államtitkár hozzátette: hiba lenne Pest megyét úgy kezelni, mint ahol most felszínre jött egy probléma, amit tűzoltással elkezdenének megoldani – összességében, globálisan kell nézni a megye helyzetét. Természetesen számukra is nyújt lehetőséget az önkormányzatok megsegítésére most létrehozott pályáztatási rendszer, a megye élni is fog ezzel a lehetőséggel; a pályázatuk napokon belül, talán elsőként érkezik majd meg a Belügyminisztériumhoz – mondta Tállai András.
“Azonban azt is látni kell, hogy az a jogi eljárás, amely a csődbe jutott önkormányzatokra vonatkozik, tehát az 1996. évi huszonötös törvény, azaz az adósságrendezési eljárás, Pest-megye vonatkozásában elkerülhetetlen. Ez pedig egy teljesen más pénzügyi és jogi helyzet, teljesen más megítélés alá esik a pályázat elbírálásánál” – érvelt az államtitkár.
Hozzátette: komplex módon próbálják meg a megye helyzetét rendezni, nem titkolt iránymutatási szándékkal a többi önkormányzat felé, hogy miként szeretné kihúzni a bajból a kormányzat a többi, kisebb problémával küzdő önkormányzatot is. “Nem egy-egy, tűzoltószerű beavatkozással szeretnénk a gondokat orvosolni” – hangzott az interjúban.
Idén harmincegy milliárd forintot különített el a kormányzat a költségvetésben az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére; pályázni – az eddigiektől eltérően – idén három alkalommal lehet – derült ki a beszélgetésből. “Több éven át működő rendszert vált az idén működésbe lépő szisztéma. Két forrást egybevontunk és megháromszoroztuk, mert sokkal nagyobb a baj az önkormányzatoknál, mint amit az előző kormányok eddig elismertek” – szögezte le Tállai András. Megváltoztatták a pályáztatás szabályait is: egyszerűbbé és a problémára fókuszálóvá tették a pályáztatási rendszert – tette hozzá.
Az új szisztéma célja a helyhatóságok által felhalmozott számlatartozások rendezése – csakis a napi működéshez köthető közüzemi és az ellátottak élelmezési számláiból adódó, hatvan napon túli – lényegében az elmúlt év végéig teljesített – számlák jöhetnek szóba. A politikus hangsúlyozta: egyszeri támogatásról van szó, ezzel szeretnénk idén rendezni a helyzetet, hogy e tekintetben is tiszta lappal induljanak az önkormányzatok.
“Nem egy-egy önkormányzati típusra jellemző ez a csőd előtti, csődközeli helyzet, hanem majdhogynem a teljes önkormányzati rendszerre, de azon belül a legsúlyosabb a helyzet a megyei önkormányzatoknál; általában a megyék egyharmada van nagyon nehéz helyzetben, általában azok, amelyek a legtöbb feladatot látták és legtöbb intézményt tartottak fent” – fogalmazott a politikus.
A megyei önkormányzatok esetében ugyanis – amelyek most külön forrásokra pályázhatnak – folyamatosan elvonták a központi támogatásokat, a terheiket viszont növelték – mondta Tállai András, megjegyezve: egy megyei önkormányzat nem választhat akkor, ha egy települési önkormányzat nem vállal tovább egy szolgáltatást és átadja a megyének. A megye azt köteles átvenni a törvény értelmében. És az elmúlt években ez volt a jellemző – tette hozzá a politikus.
“Azért van nevesítve most a megyei önkormányzat – nem véletlen Pest megye sorsa sem – , hiszen a tizenkilenc megyére vonatkozott a kormányzat bosszúhadjárata, és egyszerűen a megyei önkormányzatok vannak most már tarthatatlan helyzetben, persze, a sok kis önkormányzat mellett” – szögezte le az államtitkár, aki szerint a korábban jól és ügyesen gazdálkodó megyék is eljutottak oda, hogy 2011-ben már hiánnyal kellett tervezni a büdzséjüket. Az ő eddigi sikerük titka az is volt, hogy jó időben kötvényt bocsátottak ki, illetve időben meghozták a racionális és népszerűtlen döntéseket is – hangzott a nyilatkozatban.

Default thumbnail
Előző sztori

Közel nyolcszázezren küldték vissza eddig a kérdőíveket

Default thumbnail
Következő sztori

Városi sportlétesítmények ünnepi nyitva tartása

Legutóbbi hasonló cikkek