Közadakozásból építenék fel a Regnum Marianum-templomot

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három hét alatt több mint 13 ezren fejezték ki egyetértésüket a városligeti Regnum Marianum-templom újbóli felépítését szorgalmazó civil kezdeményezéssel; az internetes akciót szervező Váralja Szövetség hamarosan a köztársasági elnökhöz és más közjogi méltóságokhoz fordul, támogatásukat kérve a szándék megvalósulásához – közölte a szervezet szóvivője.

Porhajas Gábor elmondta, hogy a civil ifjúsági szervezet a kezdeményezés élére állt. A szövetség annak ellenére is folytatja az akciót, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a a templom újbóli felépítését “az egyház legbelsőbb ügyének, nem pedig civil kezdeményezésnek” nevezte – hangsúlyozta a szóvivő.
A támogatók névsorát a közeli napokban kívánják az ország vezetőinek eljuttatni – mondta Porhajas Gábor, megjegyezve, hogy eredetileg 10 ezer aláírás összegyűjtését tervezték. “Azt szeretnénk elérni, hogy a köztársasági elnök, a nemzeti erőforrás miniszter és más érintett hivatalok álljanak az ügy mögé” – fogalmazott a szóvivő.
Közlése szerint a hozzávetőleg 10 milliárd forintba kerülő építkezés költségeit közadakozásból teremtenék elő. Porhajas Gábor utalt arra, hogy a Szent István korát idéző, neoromán stílusú templom annak idején ugyancsak közadakozásból épült meg, s 1931-es felszentelését követően évtizedeken át a magyarság szimbólumaként szolgálta a hívőket, nem hívőket egyaránt. A templom épségben vészelte át Budapest ostromát, ám az egyházzal szemben álló Rákosi Mátyás 1951-ben, Sztálin születésnapja alkalmából elrendelte az épület lerombolását.
A budapesti székhelyű, 2008-ban alakult Váralja Szövetség tervei szerint az újjáépülő Regnum Marianum mellett a templom történetét feldolgozó, a kommunizmus bűneire emlékeztető állandó kiállítás is nyílhatna. E bemutató illeszkedhetne a budai vártól a belvároson át a Városligetig húzódó kulturális tengely kidolgozás alatt álló, a kormány által támogatott városfejlesztési koncepcióba is – tette hozzá.
Az MKPK titkársága március elején közölte: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia érdeklődéssel várja a kormány javaslatát a fővárosi Regnum Marianum-templom újraépítésével kapcsolatban, ha a kormány nem emlékműben, hanem templomban gondolkodik. Mint írták, a templom “lelkipásztori használat szempontjából nem nélkülözhetetlen, de tiszteletre méltó nemzeti jelkép”. A templomépítés az érintett egyház legbelsőbb ügye, nem civil kezdeményezés – tették hozzá azzal kapcsolatban, hogy több fórumon ismét napirendre került a Regnum Marianum-templom felépítése.
“A gyalázatosan lerombolt Regnum Marianum-templom” helyett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a kilencvenes években a Zoborhegy téren nagy templomot és plébániát épített Regnum Marianum néven – mutattak rá.

Előző sztori

Több tízezren demonstráltak a médiatörvény ellen

Következő sztori

Vihar egy pohár vízben