Egyház

Közadakozásból építenék fel a Regnum Marianum-templomot

Közadakozásból építenék fel a Regnum Marianum-templomot

2011. március 16., szerda
Közadakozásból építenék fel a Regnum Marianum-templomot

Három hét alatt több mint 13 ezren fejezték ki egyetértésüket a városligeti Regnum Marianum-templom újbóli felépítését szorgalmazó civil kezdeményezéssel; az internetes akciót szervező Váralja Szövetség hamarosan a köztársasági elnökhöz és más közjogi méltóságokhoz fordul, támogatásukat kérve a szándék megvalósulásához - közölte a szervezet szóvivője.

Porhajas Gábor

elmondta, hogy a civil ifjúsági szervezet a kezdeményezés élére állt. A szövetség annak ellenére is folytatja az akciót, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a a templom újbóli felépítését "az egyház legbelsőbb ügyének, nem pedig civil kezdeményezésnek" nevezte - hangsúlyozta a szóvivő. A támogatók névsorát a közeli napokban kívánják az ország vezetőinek eljuttatni - mondta Porhajas Gábor, megjegyezve, hogy eredetileg 10 ezer aláírás összegyűjtését tervezték. "Azt szeretnénk elérni, hogy a köztársasági elnök, a nemzeti erőforrás miniszter és más érintett hivatalok álljanak az ügy mögé" - fogalmazott a szóvivő. Közlése szerint a hozzávetőleg 10 milliárd forintba kerülő építkezés költségeit közadakozásból teremtenék elő. Porhajas Gábor utalt arra, hogy a Szent István korát idéző, neoromán stílusú templom annak idején ugyancsak közadakozásból épült meg, s 1931-es felszentelését követően évtizedeken át a magyarság szimbólumaként szolgálta a hívőket, nem hívőket egyaránt. A templom épségben vészelte át Budapest ostromát, ám az egyházzal szemben álló Rákosi Mátyás 1951-ben, Sztálin születésnapja alkalmából elrendelte az épület lerombolását. A budapesti székhelyű, 2008-ban alakult Váralja Szövetség tervei szerint az újjáépülő Regnum Marianum mellett a templom történetét feldolgozó, a kommunizmus bűneire emlékeztető állandó kiállítás is nyílhatna. E bemutató illeszkedhetne a budai vártól a belvároson át a Városligetig húzódó kulturális tengely kidolgozás alatt álló, a kormány által támogatott városfejlesztési koncepcióba is - tette hozzá. Az MKPK titkársága március elején közölte: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia érdeklődéssel várja a kormány javaslatát a fővárosi Regnum Marianum-templom újraépítésével kapcsolatban, ha a kormány nem emlékműben, hanem templomban gondolkodik. Mint írták, a templom "lelkipásztori használat szempontjából nem nélkülözhetetlen, de tiszteletre méltó nemzeti jelkép". A templomépítés az érintett egyház legbelsőbb ügye, nem civil kezdeményezés - tették hozzá azzal kapcsolatban, hogy több fórumon ismét napirendre került a Regnum Marianum-templom felépítése. "A gyalázatosan lerombolt Regnum Marianum-templom" helyett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a kilencvenes években a Zoborhegy téren nagy templomot és plébániát épített Regnum Marianum néven - mutattak rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.