Írjon nekünk

Sport

Kosárlabda: óriási triplaesőben kapott ki végül a Szedeák

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Elképesztően izgalmas csatát hozott a Szedeák szombathelyi vendégjátéka a Falco ellen az NB I/A 25. fordulójának szombat esti találkozóján. Az elrontott első negyed után összeszedte magát a csapat és hihetetlen pontos távoli dobásokkal végig partiban maradt, nem egyszer vezetett a végül győzedelmeskedő hazaiak ellen. A találkozót online közvetítettük.

Nem akármilyen párharcnak lehetett szemtanúja az Arena Savariába kilátogató majd’ kétezer fős szurkolóhad a Falco és a Szedeák szombat esti összecsapásán. Remekül kezdett Bencze Tamás szombathelyi alakulata, Mihail Alekszejev vezérletével gyorsan elhúztak 8-2-re, ám Nebojsa Dukics két káprázatos hármassal egyenlített, s McKenzie révén pillanatokra a szegediek a vezetést is megszerezték. Már az első percek is előrevetítették a játék képét, vagyis a jó védekezés miatt külső dobásokra ítélt támadások eredményességét, amelyből az egész mérkőzést végigkísérő triplapárbaj lett. Az első negyedben öt távoli dobás volt eredményes, a szegedi Molnár Miklós mellett a hazaiaknál Simon László talált be a vonalon túlról. A Szedeák részéről ez azonban nem nem tudta ellensúlyozni a Falco támadásait, s így 36-24-es hazai előnyt regisztrálhattunk az első negyed végén.
A folytatásban az utóbbi időben igen sok fegyelmezetlenséget elkövető McKenzie a 12. percben begyűjtötte harmadik személyijét, a későbbiekben nem is nagyon játszatta Fodor Péter vezetőedző. A második tízpercben nyolc tripla hullott – javarészt ezeknek köszönhetően tudta tartani a lépést a Szedeák a remekül játszó Charles Gosa és Jara Rubin Doyne produkálta pontzivatarban – csak a csereként beálló Nyilas István négyet szórt ebben a negyedben. A 12 pontos különbség a félidőre így ötre csökkent (60-55).
Fordulás után még jobban rákapcsolt a Szedeák, s bár Gosa nyitótriplája után Alekszejev vezetésével az eddigi legnagyobb, 13 pontos előnyre tett szert a hazai gárda, jöttek menetrendszerűen Dukics, Molnár és Drahos Gábor triplái, s az első negyedben Dukics zsákolását megirigylő Rubin is bevarrt elsüllyesztett egy trojkát, miután bevarrt egy zsákot. Folyamatosan jött fel a külső extra dobóteljesítmények révén a Szedeák, s a 25. percben Drahos közelije már az egyenlítést jelentette (72-72). Will Tamás és Drahos közelije – közöttük Doyne és Dukics triplái – után 77-77-et mutatott az eredményjelző, majd átvette a vezetést a Szedeák, igaz hosszan megtartani nem sikerült, 81-81, 84-84, végül 87-87 lett az állás a harmad végére, melyben ismét nyolc tripla szaggatta a hálót.
A záró felvonásban Molnár Miki felemás büntetői után meglepő módon hazai trojka szállt át a légen, majd Gosa, Alekszejev és Simon révén 96-88-ra húztak el a hazaiak. Ezt sajnos már faragni nem nagyon bírta a Szedeák, egyszer még feljöttek 98-94-re, de utána Doyne és Pankár Tibor tripláival máris 14 volt oda (108-94). A Rubinok triplapárbaja sem javított sokat a Szedeák helyzetén, innen már nem sikerült felállni, Gosa zsákja és a végig remekül irányító Kálmán László közelije állította be a 115-102-es végeredményt.

A Szedeák kikapott ugyan, de közönségszórakoztató, és a közönséget maximálisan kiszolgáló, átlagon felüli egyéni teljesítményekkel fémjelzett játékkal, szégyenkezni tehát semmi oka Fodor Péter alakulatának.

A statisztikákat böngészve döbbenetes értékekbe botolhatunk. A Falco mezőnyből 77%-kal dobott, a triplákat 48%-kal szórták (21-ből 10 ment be – elsősorban az utolsó negyedben javítottak nagyot e statisztikán) A hazaiaknál a dupla-duplázó Kálmán László 11 pontja mellett ugyanennyi gólpasszt is adott, ami nem hétköznapi teljesítmény. Mihail Alekszejev nem tudott hibázni ezen a napon, 100%-os dobóteljesítménnyel gyűjtött csapatának 18 pontot (6 kétpontos és 6 büntető) és begyűjtött 8 lepattanót, kiharcolt 6 faultot, egy alkalommal Dukicsnak is kiosztott egy sapkát – ez sem akármi. Jara Rubin Doyne 32 pontig jutott, ebből ötször dobott hárompontost, 5 asszisztot jegyezhet. Charles Gosa 3 triplával és 9 duplával járult hozzá csapata győzelméhez, valamint négyszer szerzett labdát. A Szedeák 60%-kal dobta mind a ketteseket, mind a hármasokat, utóbbi esetében 30-ból 18-at(!), s kivételesen most a büntetőket is jobban dobták Nyilasék, mint az ellenfél (15-ből 12, azaz 80%). Első helyen kiemelendő Nebojsa Dukics, aki amellett, hogy elejétől a végéig a pályán volt 6 hármast, összesen pedig 23 pontot dobott, 5 lepattanót szerzett, s még zsákolásra is futotta erejéből. Nyilas István extrateljesítményt nyújtott a második negyedben, a meccs többi részében “csak” jól játszott, ezt támasztja alá 6 lepattanószerzése és összesen 22 pontja is. Drahos Gábor és Janou Rubin hasonlót nyújtottak, 18, illetve 19 pontot szereztek, 4-4 labdát szereztek, igaz, ők adták el a legtöbbet is (4 illetve 5 az összesen 18-ból.) Molnár Miklós összesen 12 pontjából leginkább 3 triplájával maradhat meg a szombathelyiek emlékezetében. Vida Máté 5 asszisztjával a legeredményesebb e tekintetben a Szedeáknál.
Sajnos ki kell emelni egy gyengébb formát is: Bryson McKenzie 11 percet töltött a pályán a 4-es szám bűvöletében – ez idő alatt 4 pontot szerzett, 4-szer adta el a labdát és 4-szer faultolt. Érthető módon nem sokat szerepeltette Fodor mester – a pályán szerencsére hiányát sikerült kompenzálni, pontok tekintetében a külső dobásokkal, lepattanók vonatkozásában a magas emberek, Nyilas és Dukics révén (lepattanóarány 24-22).
A találkozón mindkét csapat elérte és meghaladta a száz pontot: összesen 217-et dobtak, ennek több mint harmadát hármasokból. Összesen 51-szer próbálkoztak kintről, ez 28-szor be is jött.

A Szedeák legközelebb, április 2-án, szombaton a Szolnokot fogadja, az alapszakasz utolsó fordulójában.

Férfi kosárlabda NB I/A, 25. forduló:

Falco-Szova KC Szombathely – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 115-102 (36-24, 24-31, 27-32, 28-15)
Szombathely, Arena Savaria, 1800 néző. Vezette: Földházi T., Makovsky Sz., Pozsonyi L.; ellenőr: Harsányi.
Falco: KÁLMÁN 11, DOYNE 32/15, Simon L. 11/3, GOSA 28/9, ALEKSZEJEV 18. Csere: Pankár 9, Hajmásy 2, Borszéki 2, Will 2, Harazin. Vezetőedző: Bencze Tamás.
Szedeák: DRAHOS 18/6, RUBIN 19/9, Molnár M. 12/9, DUKICS 23/18, McKenzie 4. Csere: Vida 4, NYILAS 22/12, Kiss Zs. Vezetőedző: Fodor Péter.

Online közvetítésünk

40. perc: Nyíl is szeretne egy triplát, de lecsorog, Kálmán meg még bedob egy közelit, 115-102 a vége.

39. perc: Párbajoznak a srácok, most Rubin dob hármast, micsoda parádé! 111-102. Gosa egy zsákolással száll be a showba, kár, hogy a közönségszórakoztató játék közepette alulmaradunk…

38. perc: Kálmán ad ötcsillagos gólpasszt Pankárnak, akinek ez három pontra jó. Nekünk nem. Nyíl magabiztosan értékesít két büntetőt, 108-96. Rubin szerez aztán labdát és hint egy szép triplát! 108-99. Sajna névrokona Jara Rubin Doyne sem hibázik messziről, 111-99.

37. perc: Aztán Pankár ismét ront, Kálmán meg faultolja Dukicsot. Időt kér Fodor Péter. Kálmán remekül osztogat, sajnos, most Doyne kapta a labdáját, és messziről be is vette a gyűrűt, 105-94. Alekszejev oszt ki egy sapkát Dukicsnak. Drahos aztán eladja a megszerzett lepattanót, Kálmán meg összeszedi, de Pankár ront. Nyílé egy lepattanó, Rubin sajna eladja. Elmenni látszik ez a meccs is…

36. perc: Dukics negyedik hibája… Vigyázni, gyerekek! Kálmán jó átadását Pankár értékesíti, 100-94, ott az első százas. Doyne is eredményes ismét, 102-94.

35. perc: Rubin faragja a hátrány! Simon eladott labdája után Drahos közelről! 98-94!

34. perc: Rubin visszatér, Molnár remek passzát be is dobja gyorsan, de kellett! 96-90. Aztán bakiparádé: eladjuk-visszaszerezzük, eladják-visszaszerzik, majd eladjuk ismét a labdát, sajnos ezt már Gosa nem engedi ki a kezéből csak Pankárnak, aki közelről betalál, 98-90.

33. perc: Sok a hiba az elmúlt pillanatokban. Sorra kimaradnak a középtávoli és távoli dobások mindkét oldalon, néha beesik egy-két fault. Drahos Rubin helyett. Doyne passza után Alekszejev, majd mire felocsúdunk Simon is eredményes közelről, máris 96-88. Fodor Péter időt kér.

32. perc: Doyne hármasa nem kellett, 90-88. Gosa közelijével 92-88. Nem szabad engedni őket, hogy elmenjenek. Ez a meccs meglehet fiúk!

31. perc: McKenzie és Molnár állnak 4-4 faulttal. Most viszont Will üti meg Mikit, aki csak az egyik büntit szórja be, 87-88!

Vége a harmadik negyednek.

30. perc: Rubin is a triplások között! Elképesztő! 16 hárompontosnál jár három negyed alatt a Szedeák! 87-84! Kálmán értékesít egy büntetőt, majd Alekszejev begyötör egy közelit, 87-87. Ez is a negyed.

29. perc: Rubin ront egy középtávolit. Gosa most pontosabb, hármasával kiegyenlít, 84-84.

28. perc: Molnár jön közben, de faultja után már négy hibával áll. Kálmájn két büntetőjével 81-81. Micsoda izgalmak és messze még a vége. Bőven száz felett lesz mindkét gárda ha így haladunk! Molnár Miki!!! Labdaszerzés után micsoda tripla! 81-84! Gosa kihagyja, ez nekünk nem nagy baj ebben a tripla esőben.

27. perc: Gosa farigcsálja a hátrányt, de csak hadd fussanak most a vasiak az eredmény után! 79-81. Falco időkérés ismét.

26. perc: Doyne-tripla, Drahos-közeli, 77-77! Drahos aztán két büntetőt is értékesít, 77-79! Nyíl szerez meg egy lepattanót és közelről, már 77-81!

25. perc: Te jó ég Drahos mekkora trojkát hint be! 72-70, időt kér a Falco! Molnár helyett McKenzie vissza. Harazin eladja, Drahos köszöni és egyenlít!!! 72-72! Kálmán passza után Will közelről, 74-72. És Dukics! Ez már a hatodik hármasa! 74-75! Vezet a Szedeák!

24. perc: Gosa közelről, újra tíz a különbség, majd Drahos a vonalon kívülről dob egy hármast, 72-65. nem játszik alárendelt szerepet a Szedeák. Rubin-zsák! 72-67.

23. perc: Molnár ront ziccert, majd Gosa egy távolit. Alekszejev kettő plusz egy ismét, ő így szerez hármasokat, 70-59. Dukics elképesztő ma! Ötödik tripla, 70-62.

22. perc: Nyíl eladja, Will megszerzi a labdát, Kálmán közelről szerez pontot. Rubin is! Doyne rákontráz, 67-59.

21. perc: Gosa kezdés gyanánt hármnassal köszön be, Drahos közelivel válaszol, 63-57.

A statisztikát nézve teljesen kiegyenlített a mérkőzés eladott labdákban, lepattanókban, minimálisak a különbségek-. Ahol élesebb, az a mezőnydobószázalék (81%-60%), ami nagyon erős mindkét csapatnál, valamint a triplák aránya (33%-63%), mely a Szedeáknak megy jobban, egy félidő alatt 10 triplát szórt Dukics, Nyilas és Molnár. A Falconál Simon áll 3 faulttal, a Szedeáknál a két amerikai.

Nagyszünet.

20. perc: Nyilas nem így gondolja, triplája benn, 58-51. Majd Will faultja után Drahos büntet két dobással. Doyne egy látványos zsákolással szerzi meg csapata utolsó első félidei pontjait, majd Nyilas közelijével 60-55 a szünet.

19. perc: Gosa a pályán Alekszejev helyett. Drahos kihagyott közelije után Kálmán nem hagyja ki. Gosa dob egy hármast, nem tudunk felzárkózni, 58-48.

18. perc: Doyne adja el a labdát, Bencze Tamás úgy látja jobb lesz időt kérni. Elképesztő lendületre kapott a Szedeák amikor már épp meglépett volna az ellenfél. Alekszejev faultolta Dukicsot, aki csak a második büntetőt dobja be. 50-48! Alekszejev duplája, 52-48. Aztán pluszegy.

17. perc: Dukics adja el a labdát, Kálmán szedi össze, majd ad gólpasszt Doyne-nak, 50-42. Molnár büntetőkkel hozza feljebb a Szedeákot. Dukics hihetetlen! Már a negyedik triplája süllyed el a Falco kosarában! 50-47!

16. perc: Doyne-nál ismét egy kettő plusz egy, magabiztosan értékesíti, 47-42.

15. perc: Hajmásy közelről, Nyilas jó tempóval, aztán Rubin, 44-42.

14. perc: Rubin szerzi meg a lepattanót a Falco palánkja alatt, passzol ki Nyílnak, aki ismét betalál! 40-35-re jövünk fel. Gosa ront triplát, majd Simon közelijére Molnár Miki reagál, mi mással mint hármassal! 42-38!

13. perc: Nyilas-tripla hozza feljebb a Szegedet, Gosa eladott labdája után, 38-29. Aztán Vida Máté passzát ismét Nyíl, ismét távolról, 38-32. Gosa dob egy közelit, ezzel 40-32, Bencze Tamás időt kér. Kiss Zsolt jön.

12. perc: Pankár egy közelivel mutatkozik be, 40-26. Kezd elmenni a hazai csapat…

11. perc: Vida kosarával ismét tíz a különbség, 36-26.

Vége az első negyednek.

10. perc: Gosa harcol ki egy kettő plusz egyet, be is dobja, 34-21. Vida egy büntetőt értékesít, 34-22. Borszéki iratkozik fel a pontszerzők közé, 36-22. Nyilas farag a hátrányból, 36-24.

9. perc: Vida Máté büntetőből, majd Dukics is zsákolva, 29-21-re jön fel a Szedeák. Kálmán közelről, 31-21.

8. perc: Simon ront triplát, majd Rubin is hibázik a másik oldalon. Gosa zsákol ismét, 29-18.

7. perc: Aztán Rubin oszt jó labdát szerb légiósunknak aki ismét eredményes távolról, 21-16! Alekszejev büntetőivel nő a hazai előny, 23-16. Simon duplája, 25-16. Simon kihagyott büntetője utána lepattanó Doyne-é aki értékesíti is, 27-16. Dukics válaszol vonalon belülről, 27-18.

6. perc: Megint szórjuk a labdákat, Simon kétszer szerzi meg és kétszer eredményes közelről, 19-13. Drahos eladott labdája után Gosa parádézik egy zsákolással 21-13…

5. perc: Alekszejev két büntetője benn, így ismét egyenlő. Aztán labdát kap Molnár Miki, 10-13. Simon gyorsan egyenlít egy távolival, majd McKenzie eladott labdája után Doyne kétszer is eredményes közelről, 17-13.

4. perc: Drahos ront egy távolit, aztán McKenzie duplájával máris vezet a Szeged! 8-10!

3. perc: Dukics keze sül gyors egymásutánban két triplát szór, azonnal egyenlő! 8-8.

2. perc: A hazai villámrajt után időt is kér Fodor Péter. Nem segít, Rubin, de a másik, a szombathelyi büntetőivel már 8-2.

1. perc: Alekszejev szerez vezetést a hazaiaknál, de McKenzie gyorsan egyenlít, 2-2. Alekszejev folytatja, majd Gosa is csatlakozik hozzá, máris 6-2.

Várható kezdőötösök:
Falco: Kálmán, Doyne, Simon L., Gosa, Alekszejev.
Szedeák: Drahos, Rubin, Molnár M., Dukics, McKenzie.

A legjobb nyolc között már biztos résztvevőnek számító, hatodik helyen álló Falco fogadja Fodor Péter együttesét szombat este Szombathelyen. Ha a sárga-feketék nyernek, az utolsó forduló eredményétől függetlenül a hatodik helyen zárják az alapszakaszt. Ehhez persze a Szedeáknak is lesz egy-két szava.

“A hatodik helyhez ezt a meccset mindenképpen nyernünk kell. Ha kell, akkor akár vért izzadva is… A Szeged elsősorban hazai pályán veszélyes, idegenben nem nagyon tudtak bravúrt elérni. Ennek ellenére nem becsüljük le őket, felkészültünk belőlük alaposan” – nyilatkozta a bb1.hu-nak Bencze Tamás, a Falco vezetőedzője.

„Úgy érzem, kicsit helyrehozta és összezárta csapatunkat a nagy csatában kiharcolt szerdai győzelem. Megdolgoztunk érte, s megérdemeltük a sikert. Tudjuk, a Falco szeretne hatodik maradni a tabellán, így hozni akarja a szombati meccset. Információink szerint teljes kerettel veszik majd föl a harcot, sérültjeik, Gosa és Kálmán is bevethetők. Rendkívül erős az első ötösük, így nem lesz könnyű dolgunk. Célunk megint az, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, s meglátjuk, ez mire lesz elég. Szeretnénk átmenteni a Sopron ellen a második félidőben mutatott elszánt, agresszív, okos játékot, hiszen csak így teremthetünk magunknak esélyt” – nyilatkozta portálunknak Fodor Péter, a Szedeák vezetőedzője. Hozzátette: Simándi Árpádra továbbra sem számíthat, s Tanács Attila játéka is kérdéses, mivel betegség miatt csütörtökön nem tudott edzeni.

Beharangozónk itt olvasható.

Hírzóna

Otthoni tornával bővült az M5 csatorna oktatási sávja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mozgásra buzdítják a kicsiket és nagyokat.

Tovább olvasom

Sport

Még nincs megegyezés a MOL-Pick Szegednél a bércsökkentésről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több empátiát vár a játékosoktól a klubvezetés.

Tovább olvasom

Sport

Sostaric hosszabbított a MOL-Pick Szegeddel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az együttes 2023-ig meghosszabbította szerződését szlovén jobbszélsőjével.

Tovább olvasom

Aktuál